Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
13.06.2015 06:00:45
Deli članek:

Katanec: Razočaran bom le, če si ne bomo upali

Grega Wernig

Selektor je pred obračunom z Anglijo zelo miren, svoje izbrance pa - brez kakršnegakoli pritiska - opozarja, da je to tekma, ki jih lahko zaznamuje.

"Dobro smo delali, fantje so prizadevni. Za ta čas po koncu klubske sezone smo v dobrem stanju, toda Angleži si favoriti. O tem ni dvoma, mi bomo skušali narediti največ, kar je v naših močeh," pred nedeljskim obračunom z Angleži pravi Srečko Katanec.

Za začetno enajsterico se še ni odločil. "Imam dilemo. Eno zagotovo," je povedal selektor, ki o taktičnem načrtu ni želel razpredati: "Se vam zdi smiselno, da vam ga povem, vi pa boste to napisali. Fantje vedo, kako in kaj. Realnost je takšna, da bodo imeli Angleži večjo posest žoge, so kakovostna reprezentanca, mi bomo poizkušali izkoristiti nekatere situacije, ki se nam bodo ponudile v posameznih obdobjih igre. Gotovo jih bomo imeli, o tem sem prepričan, od individualne kakovosti pa je odvisno, ali jih bomo unovčili."

Stadion v Stožicah je razprodan, energija s tribun bo nadvse pomembna. "Absolutno, vedno je. Moja velika želja je, da bi navijači podpirali ekipo ne glede na to, kaj se bo dogajalo. Lahko govorimo ne vem kaj, vendar nismo niti blizu angleški reprezentanti. Po številnih stvareh. Po proračunu zveze in tržni vrednosti igralcev denimo, in še bi lahko našteval. Toda tekma se začne z 0:0, sem trener in verjamem v določene stvari. Ampak iluzionisti nismo, ne bom pogreval ozračja z velikimi obljubami. Vem, da imamo kakovost, a prav tako vem, da imamo tudi slabosti. Marsikaj se nam mora 'poklopiti', da bi prišli do ugodnega rezultata. Ne smemo zavajati ljudi, ohraniti moramo realnost. Bral sem, da Angleži menda nimajo zvenečih imen, a obenem sem tudi prebral, da Liverpool Raheema Sterlinga prodaja za 60 milijonov. Toliko o tem, s kom igramo," je pojasnjeval Srečko Katanec.

ČE JIH BO ZA 50 ODSTOTKOV MANJ, BO SPEKTAKEL

"Če bi bila to košarka, bi rekel, da so možnosti 90:10 za tekmece, nogomet pa je drugačen šport, mogoče je marsikaj. Nogomet je nepredvidljiv," je pristavil Ljubljančan in poudaril: "Razočaran bom le, če si ne bomo upali igrati. To je bistvo. Če bo napak za 50 odstotkov manj, kot smo jih storili v Londonu, bo spektakel. Takoj podpišem, da fantov ni strah, da jih 'fašemo' pet in da igrajo. Samo tako bomo naredili še dodatni preskok v igri. To so tekme, ki te zaznamujejo. Pred igralci je 90 in še nekaj minut, da pokažejo, kaj znajo. Ampak seveda so profesionalci, v prvi vrsti moramo ohraniti resnost, disciplino. Za zmago je pomembnejši pameten prekršek na sredini igrišča, kot pa porivanje žoge med nogama."