Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
29.05.2015 13:15:22
Deli članek:

Odštevanje do spektakla: Wayne, saj boš ti, kajne?

Profimedia

Srečko Katanec bo seznam nogometašev za tekmo z Anglijo objavil v ponedeljek, medtem pa se njegov kolega Roy Hodgson spopada z vse večjimi kadrovskimi težavami.

Dobra dva tedna pred obračunom v Stožicah je že jasno, da bodo Angleži v deželo na sončni strani Alp pripotovali oslabljeni. Razloga za to sta dva: nekaj nogometašev je Hodgsonu "vzel" Gareth Southgate, selektor mlade reprezentance, ki bo na evropsko prvenstvo do 21 let odpeljal tudi Harryja Kana, Saida Berahina in Dannyja Ingsa.


Torej tri napadalce, ki so v tej sezoni za svoje klube (Tottenham, West Bromwich Albion, Burnley) skupaj zabili kar 62 golov. Če ne bi bilo omenjenega tekmovanja, ki se bo začelo dva dneva po koncu obračuna med Slovenijo in Anglijo, bi Hodgson trojico zagotovo odpeljal s seboj v Ljubljano. A je tudi zaradi petih zaporednih zmag v petih kvalifikacijskih krogih privolil v kompromis.

Celotna angleška športna javnost namreč verjame, da mlada reprezentanca še nikdar ni bila tako kakovostna in da ima dejansko letos izjemne možnosti za prvi naslov prvaka po davnem letu 1984. Prav zato se je tudi Hodgson uklonil pritisku. Toda tedaj še ni vedel, da bo nato zaradi poškodbe ostal še brez Dannyja Welbecka. Torej napadalca, ki je bil mož odločitve, ko so se Angleži in Slovenci prvič pomerili v teh kvalifikacijah.

Otočani so tedaj v Londonu slavili s 3:1, Welbeck se je podpisal pod drugi in tretji gol svoje reprezentance. Ker je že dlje časa odsoten tudi zvezdnik Liverpoola Daniel Sturridge, bo tako moral v napadu skoraj vso odgovornost prevzeti Wayne Rooney.

Ta je doslej za Anglijo zabil že 47 golov, vsi drugi nogometaši, ki so trenutno v igri za nastop v Stožicah, pa skupaj samo 16! Hkrati nihče razen Rooneyja ni pri dvomestnem številu doseženih golov. Sta bila pa zato vpoklicana dva, ki sta v igri zato, da bosta v slovenski prestolnici odigrala svojo sploh prvo reprezentančno tekmo.

Charlie Austin in Jamie Vardy imata za seboj dokaj solidno klubsko sezono, a vseeno drži kot pribito, da ju je Hodgson tokrat vpoklical predvsem zaradi tega, ker ne bo mogel računati na številne odsotne.

Angleške težave so kakopak voda na slovenski mlin, ne pa tudi zagotovilo za to, da bo najtežjega tekmeca v skupini E kaj lažje premagati. Že to, da so Hodgsonovi varovanci doslej v 450 odigranih minutah prejeli le en gol, pove marsikaj. In tudi novinci, ki jih je selektor poklical prvič, bodo še toliko bolj motivirani. Pa vendarle: Slovenija je v dobri formi, še zlasti nekateri njeni posamezniki. In tudi: mreža Anglije se je doslej zatresla le na tekmi s Katančevimi bojevniki ...