stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 26.03.2015 08:00:36

Novaković: Če Angleži ne bi imeli na voljo prekinitev …

Nikola Miljković
Slovensko reprezentanco čaka na papirju najlažja tekma v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Na domačem obračunu s skromnim San Marinom zmaga v nobenem trenutku ne bi smela biti vprašljiva, toda izbranci Srečka Katanca vseeno ostajajo previdni. Če sodimo po včerajšnjem treningu, bo slovenski selektor glavno nalogo v napadu zaupal Milivoju Novakoviću, ki je v druženju z novinarji razkril svoja pričakovanja.

Obračun s San Marinom je nekoliko drugačen od preostalih preizkušenj. Tokrat ste v vlogi izrazitega favorita. Kako se počutite kot napadalec, ko vsi od vas pričakujejo zadetke in zanesljive nove tri točke?
Nismo še zmagali. Čaka nas težka, zanimiva tekma. Naredili smo analizo, pogledali smo si videoposnetke. Seveda vsi upamo na tri točke, ampak kot sem dejal, čaka nas zahteven obračun. Vzeti ga moramo zelo resno, se osredotočiti nase, na našo igro, in če bomo dali vsi vse od sebe, se dobro pripravili in če bomo verjeli v zmago, potem mislim, da ne bo težav.

881-4-5-novakovic gw
Grega Wernig

Je za napadalca težje ali lažje, ko igra proti ekipi, ki je po kakovosti slabša, a je osredotočena le na obrambo?
Mislim, da je težje. Ker igra ekipa, kot je San Marino, bolj zaprto. Napadalci smo na takšnih tekmah v središču pozornosti, ni tako kot na preostalih obračunih, ko imaš več prostora. Težko bo, ampak kot napadalec moraš biti ves čas osredotočen, čakati moraš na svojo priložnost. Nogomet pa je kolektivna igra, zato ni pomembno, kdo zadene, pomembno je, da tri točke ostanejo doma.

Verjetno boste imeli tokrat na sebi več kot samo enega čuvaja.
Nimam težav s tem, ali je eden ali sta dva ali pa jih je pet. Mislim, da bodo igrali zelo zaprto, z vsemi enajstimi možmi v obrambi, zato bo prostora zelo malo. Ni mi pomembno, koliko igralcev me bo pokrivalo. Gremo odigrat pošteno tekmo. Pomembni smo mi, treba se bo osredotočiti na našo igro. Če bomo zmagali, bomo osvojili pomembne tri točke za nadaljevanje kvalifikacij.

770-2-novakovic3
Nikola Miljković

Znova ste pripotovali od daleč, iz Japonske. Ste se že privadili na časovno razliko?
Mislim, da je dolga pot manjša težava, saj sem prišel šele v ponedeljek zvečer. Malo težje se je navaditi na časovno razliko, ampak to ni izgovor. Do tekme se bom poskušal čim bolje pripraviti in upam, da zmagamo doma, da bo slika pred nadaljevanjem kvalifikacij še lepša.

Takšne tekme, kot bo tokratna s San Marinom, za napadalce zmeraj pomenijo tudi priložnost za gole. Vi lovite Zlatka Zahovića in njegovih 35 rekordnih zadetkov v dresu z državnim grbom. Trenutno ste pri številki 28, imate v mislih tudi lovljenje tega rekorda?
Zame je tekma s San Marinom predvsem lepa priložnost, da osvojimo nove tri točke in da jih imamo devet na računu ter ostanemo pred Švico. To mi je bolj pomembno, na zadetke ne gledam. Tudi na tej tekmi ni pomembno, kdo doseže gol. Seveda se bom veselil vsakega, če ga bom dosegel, ampak kot pravim, ni pomembno kdo doseže gol, pomembna je zmaga ekipe.

novakovic slovenija gw
Grega Wernig

Znova boste igrali doma, v Ljubljani. Vam veliko pomeni igranje v rojstnem kraju?
Veliko mi pomeni, da sem še vedno član reprezentance, da igram zanjo. Ljubljana je moje mesto, tu sem rojen in tako kot vsi moji soigralci bom poskušal odigrati pošteno, dati vse od sebe in upam, da se bomo na koncu vsi skupaj veselili.

Slovenija je do zdaj s San Marinom odigrala dve tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010 in obakrat zanesljivo slavila. V Mariboru je bilo 5:0, v Serravalleju pa 3:0. Na obeh tekmah ste nastopili tudi vi. Vam lahko te izkušnje kakorkoli pomagajo?
Res je, odigrali smo dve tekmi, na obeh tudi zmagali. Dokler ne bomo zabili gola, bo težko. Ogledali smo si tudi obračun z Angleži, ki so prva dva zadetka na Wembleyju dosegli iz prekinitev. Če Angleži ne bi imeli na voljo prekinitev, bi šli reprezentanci na polčas z 0:0 … Moramo se osredotočiti, čim prej doseči gol in potem bo lažje.

novakovic_2033
Nikola Miljković

Dejali ste, da se bodo Sanmarinci osredotočili predvsem na branjenje svojega gola. Kako prebiti bunker, ki ga bodo pripravili gostje?
To bomo uigravali na treningih. Težko bo, tega se zavedamo, zato je pomembno, da čim prej dosežemo zadetek. Potem bo vse skupaj veliko lažje. Tekmo je treba vzeti maksimalno resno, brez kakršnegakoli "heca". Gremo po zmago in to je to.

Bi bilo lažje bunker prebiti še z enim centralnim napadalcem? Da bi morda ob vašem boku zaigral tudi Robert Berić?
O takšnih stvareh odloča selektor, zato morate takšna vprašanja postaviti njemu. Ni pomembno, kdo bo igral. Ali jaz ali kdo drug. Selektor je tisti, ki odloča, in njegovo voljo moramo vsi upoštevati. Mislim pa, da ni pomembno, ali bomo igrali z enim ali dvema centralnima napadalcema. Veliko bolj kot od postavitve bo rezultat odvisen od tega, kako bo ekipa vzela tekmo. Če jo bomo vzeli resno, če bomo začeli z agresivno igro, potem ni pomembno, v kakšni postavitvi bomo igrali. Pomembni smo predvsem mi in naš pristop k igri.

Članki iz rubrike