20240418_125151 Svet24.si

Ugledni voditelj Deutsche Welle o dvigu skrajne ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Kaj bivši prvi mož Darsa pravi o sodelovanju z ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Tekmovalci Njena.si

Sprememba v programu in razočaranje za ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA/tp
STA/tp
0 17.10.2014 16:47:10

Šimunić poziva hrvaškega predsednika, naj ukrepa

Josip Šimunić je novembra 2013 na stadionu v Zagrebu klical proti občinstvu "Za dom", na kar so se gledalci odzvali "Spremni".
VSZI
Torkova prekinjena nogometna kvalifikacijska tekma za EP 2016 v Beogradu med Srbijo in Albanijo je zdaj razvnela tudi strasti na Hrvaškem.

Nekdanji hrvaški reprezentant Josip Šimunić, ki je lani z ustaškim pozdravom na tekmi v Zagrebu poskrbel za nacionalistični izgred, je pozval predsednika Iva Josipiovića, naj ukrepa zaradi srbskega navijanja.

Šimunić predsedniku očita, da se ni odzval na protihrvaške slogane srbskih navijačev, med drugim na navijanje: "Ubij Hrvata, da šiptar nema brata". Šimunić je Josipovića ob tem spomnil tudi na kritiko nad nacionalističnim navijanjem na nogometnih stadionih, ki naj bi bila razlog, da se hrvaški politični vrh ne udeležuje nogometnih tekem.

"Z obiskom tekme, kjer obstaja veliko tveganja nacionalizma, rasizma in izgredov, bi dal predsednik napačen znak," je med drugim dejal Josipović in pristavil, da bo prišel, ko bo stanje na stadionih tako, da se bodo tam dobro počutili prav vsi navijači. "Ali boste odgovorili na navijanje Srbov," pa Šimunić preko Facebooka javno sprašuje Josipovića.


ŠKODA, KI JO JE STORIL, JE NEPOPRAVLJIVA
A Šimunić meni, da gre za dvoličnost in sprašuje, ali je predsedniku nerodno zaradi vzklikov "U boj, u boj" in "Za dom" ali pa zaradi zažiganja hrvaške zastave, kot se je to zgodilo še v času, ko je bil zraven še nekdanji minister, pristojen za šport, Željko Jovanović. "Mislim, da gospod Šimunić ne bere časopisov in ne gleda televizije in zato postavlja takšna vprašanja. A naj spomnim, da je škoda, ki jo je sam napravil Hrvaški, našemu nogometu in reprezentanci s svojim obnašanjem, nepopravljiva," pa med drugim odgovarja hrvaški predsednik.

Mediji na Hrvaškem se seveda sprašujejo, zakaj je ravno Šimunić tisti, ki je sprožil debato. Hrvaška javnost še predobro pomni lanski november, ko je na polnem Maksimirju po tekmi z Islandijo vzkliknil ustaški pozdrav "za dom", navijači pa so mu odgovorili "spremni". Mednarodna nogometna zveza mu je nato izrekla 12 tekem prepovedi igranja za reprezentanco, zaradi česar je nato izpustil letošnje SP v Braziliji.


ZAENKRAT VSE MIRNO
A mediji niso le na strani nogometaša in ga med drugim sprašujejo, zakaj je igral proti Srbiji na Marakani, kjer je bila izobešena zastava z napisom Vukovar v Braziliji in zakaj ni tako kot Albanci branil čast svoje domovine, ali pa vsaj snel te zastave. Postavljajo mu tudi številna druga na nogomet vezana vprašanja, tudi to, zakaj prejema plačo od osebe, ki se je slikala v hrvaški uniformi, medtem ko so Hrvati umirali na bojiščih. Ta oseba pa je v tem času gradila poslovni imperij. Morda je najpomembnejši poziv, da s svojo avtoriteto pomirja strasti in nestrpnost na stadionih.

Tekma, na kateri albanski nogometaši trdijo, da so se bali za svoja življenja, da so njihov avtobus napadli že pred tekmo in da so jih ob incidentu na stadionu pretepali tudi policisti, še vedno buri duhove tako v Albaniji kot v Srbiji. Prav nič niso spravljivi niti politiki, ki eden drugega obtožujejo, da je kriva nasprotna stran. Kasneje so se toni vendarle umirili in vsaj zaenkrat kaže, da bo normalno potekal vsaj obisk ministrskega predsednika Albanije prihodnji teden v Beogradu. Vseeno sta državi ena drugi poslali diplomatsko noto.

Članki iz rubrike