Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
01.10.2014 13:14:42
Deli članek:

Katanec o Iličiću: Potrebujemo lačne nogometaše

Nikola Miljković

Srečko Katanec je pojasnil, zakaj za tekmi s Švico in Litvo ni vpoklical Josipa Iličića.

Pričakovali smo, da bo vpoklic oziroma nevpoklic Luka Zahovića glavna novica današnje tiskovne konference Srečka Katanca, toda temu ni tako. To, da je selektor vsaj za tokratni reprezentančni akciji prekrižal Josipa Iličića, v tem trenutku odmeva še precej bolj. Zraven pač ni nogometaša italijanskega prvoligaša Fiorentine, ni enega redkih slovenskih vezistov, ki lahko z eno potezo rešijo vprašanje zmagovalca. Res je, da že dolgo čakamo na to, da bo Iličić res zablestel v dresu z državnim grbom, pa vendarle se je zdelo, da ima zagotovljeno vsaj mesto na širšem seznamu. Ampak Katanec se je odločil drugače, ob tem pa se seveda poraja tudi vprašanje: mar to pomeni, da je Ljubljančan dokončno zaprl vrata gorenjskemu virtuozu?

"Iličića tokrat ni zraven. Ni pa odpisan in ni nič narobe," je pojasnil Srečko Katanec in nadaljeval: "Od igralcev zahtevam določene stvari in verjetno o tem nekaj veste tudi sami, saj gledate, opazujete, ugotovite. Ne bom rekel, da je bilo karkoli konkretno narobe, a v slovenski reprezentanci mora biti na prvem mestu garanje, podrejanje in podobno. Če vam povem po italijansko: Non abbiamo bisogno di giocatori di fama, abbiano bisogno di giocatori di fame. Tako pač je, rabimo lačne igralce, ne famoznih, tako pač je. To mora biti pri nas prvi kriterij. Nekateri igralci so vseeno na spisku, a se bom moral z njimi prav tako konkretno pogovoriti, Josipa pa tokrat sploh nisem uvrstil na seznam."

Nikola Miljković

POMEMBNO JE PRIMERNO OBNAŠANJE
Selektor se je dotaknil tudi Kirmove in Pečnikove vrnitve v izbrano vrsto: "Kirm ni imel kluba, drugače bi bil že prej zraven. Zdaj ga ima, spet je v pogonu in se je vrnil. Pečnik je dobil še eno priložnost po tem, ko ga na prejšnji akciji ni bilo. Nismo taka reprezentanca, da bi lahko menjali kader iz tekme v tekmo. Ne pozabimo, da nas zdaj čakata dva obračuna, tisti v Litvi bo precej specifičen, tako da potrebujemo igralce z določenimi karakteristikami."

Po porazu v Estoniji bo treba zamujeno na prvi tekmi loviti v dvobojih s Švico in Litvo. Na vprašanje, kaj si želi od oktobrske akcije, je Katanec sprva najprej malce v šali izstrelil "šest točk", nato pa v resnejšem tonu nadaljeval: "Nikoli v življenju nisem postavljal pred igralce tega, koliko točk morajo osvojiti. Od njih samo želim, da se primerno obnašajo. Vedo, kaj zahtevam. Slovenija ni nikoli šla na kakšno veliko prvenstvo s tem, da je bila že na začetku pod kakšnim pritiskom. Mora pa nas biti strah, moramo se boriti, brez tega ne bo nič. Namreč, niti približno nismo superiorni v katerem koli tehnično-taktičnem elementu."