Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
29.09.2014 16:41:55
Deli članek:

Katančeva dilema: kdo da, kdo ne?

Kratermedia Agency / Reuters

Srečko Katanec bo v sredo objavil seznam reprezentantov za kvalifikacijski tekmi s Švico in Litvo.

Oktober je pred vrati, s tem pa tudi naslednji tekmi slovenske reprezentance v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2016 v Franciji. Po porazu z Estonijo se bo Slovenija poskušala pobrati na obračunih s Švico in Litvo; prva bo odigrana 9. oktobra v mariborskem Ljudskem vrtu, druga 12. oktobra v Vilni. Glede na uvodni spodrsljaj je jasno, da četa Srečka Katanca nujno potrebuje pozitiven rezultat, a hkrati je res, da je sredi izjemno slabega niza. Na zadnjih štirih tekmah ni zabila niti enega gola, vsakič je izgubila. Samozavest je torej načeta, toda časa za objokovanje ni. Novi preizkušnji sta pred vrati, selektor bo seznam igralcev, na katere bo računal razkril že v sredo v na novo odprti trgovini Nogometne zveze Slovenije v središču Ljubljane.

Slovenska nogometna javnost že dolgo ni tako nestrpno pričakovala selektorjevega seznama kot ravno tokrat. Razlogov za to je seveda več, v prvi vrsti se je v zadnjih dneh prah dvigoval zaradi Luke Zahovića. Ta je prek očeta Zlatka, športnega direktorja Maribora, dal jasno vedeti, da bo za Slovenijo igral le, če si bo lahko nadel dres članske selekcije. Če ne, bo sprejel povabilo Portugalske; če bo tega seveda sploh prejel. Koga pa bi Katanec še lahko vpoklical? Potegnili smo črto pod nekaj nogometašev, ki v preteklosti niso bili v selektorjevih načrtih, so pa z igrami na klubski sceni več kot opozorili nase.

LUKA ZAHOVIĆ
Mladi as Maribora je kakopak največ pozornosti nase usmeril z golom, s katerim je Maribor v prvem krogu lige prvakov rešil poraza proti lizbonskemu Sportingu. Po obračunu se vprašanju o reprezentanci ni mogel izogniti, a je premeteno odgovoril: "O tem tedaj, ko bo čas za to." Nekaj dni kasneje je Zlatko Zahović spet dodobra razdelil Slovenijo, vprašanje pa je, kako na vse gleda Katanec. Res je, da je 18-letnik v tem trenutku s petimi zadetki najboljši strelec Maribora v 1. SNL in res je tudi, da se je med strelce vpisal v ligi prvakov, toda ali je vse to dejansko dovolj za vpoklic v člansko izbrano vrsto? Kot rečeno, mnenja so deljena, kakor bo zagotovo tudi odziv javnosti po sredini objavi seznama.

PETAR STOJANOVIĆ
Na Transfermarktu je mlademu bočnemu nogometašu Maribora po zadnji tekmi v ligi prvakov vrednost s 100 tisoč evrov skočila na kar 400 tisoč evrov. To je le eden od pokazateljev, kako dobro igra mladenič v tej sezoni. V Ljudskem vrtu je na tekmi lige prvakov s Sportingom povzročal nemalo težav Naniju, zvezdnik Portugalcev je moral na drugo stran igrišča, da je našel pot za hrbet Jasmina Handanovića. Ogledniki številnih klubov so bili navdušeni nad videnim in Zlatko Zahović se bo že januarja zagotovo otepal ponudb zanj. V luči določenih težav, ki jih ima Katanec na bočnih položajih, bi mu Stojanović v formi, v kakršni je, lahko prišel prav. Toda hkrati je res naslednje: fantu je šele 18 let, vsi pa dobro vemo, da ima Katanec raje starejše, izkušenejše nogometaše.

NIK OMLADIČ
Pred leti je veljal za enega največjih slovenskih nogometnih talentov, toda nato so tudi številne neprijetne poškodbe zaustavile njegov razvoj. Težave Olimpije mu prav tako niso pomagale, toda v zadnjih tednih Omladič spet navdušuje. S petimi zadetki je skupaj z Zahovićem prvi strelec državnega prvenstva, s tremi asistencami je drugi najučinkovitejši podajalec v 1. SNL. Spet igra sproščeno, spet je gonilna sila Olimpije, spet se je okrepil glas tistih, ki so prepričani, da bi prav on moral postati prvi nogometaš zeleno-belih po zelo dolgem času z vpoklicem v reprezentanco. Ker Katanec pozorno spremlja dogajanje na prvoligaških zelenicah, mu je dobra Omladičeva forma vsekakor znana. Toda ali je 25-letnik pokazal dovolj, da ga je prepričal?

TADEJ TRDINA
Zgodba Tadeja Trdine je podobna tisti Milivoja Novakovića, v katerem je Katanec skorajda "zaljubljen". Do pred kratkim je bil Trdina v Sloveniji praktično neznan, nato se je prek nižjih avstrijskih lig prebil vse do glavnega odra. In tudi na slednjem je dokazal, da premore kar nekaj kvalitet. V tem trenutku je najučinkovitejši nogometaš Wolfsbergerja, ki presenetljivo vodi na lestvici avstrijskega prvenstva. Na desetih tekmah se je štirikrat vpisal med strelce, če temu dodamo še devet golov iz pretekle sezone, potem hitro pridemo do ugotovitve, da gre za enega bolj učinkovitih Slovencev na tujem. In s čem ima reprezentanca v tem trenutku največ težav? Da, prav z doseganjem golov. Ker Katanec že nekaj časa goji sistem z le enim napadalcem, bi bilo jasno nesmiselno, če bi za prihajajoči tekmi poleg Novakovića, Ljubijankića in Matavža vpoklical še peščico drugih. Ampak glede na formo, ki se Trdine drži že nekaj časa, ga ne bi bilo slabo vsaj preizkusiti. Kdo ve, morda pa bi Trdina tudi za reprezentanco postal novi Novaković...

NEJC VIDMAR
To, kar je uspelo vratarju Domžal, ni pred tem še nikomur iz Slovenije. Kot prvi slovenski čuvaj mreže je ostal nepremagan več kot 1000 minut. Natančneje 1002 minuti! Tako je postal šele 54. vratar v zgodovini, ki se je vpisal v ta prestižni klub. Zadetka, ki ju je prejel v Celju, sta bila njegova sploh prva v tej sezoni, tudi Domžale so doživele uvodni poraz. Ampak ali je s tem prepričal tudi Katanca? Bržčas ne. Vidmar bi si glede na igre zaslužil vpoklic v reprezentanco, v marsikateri državi bi zanj plačali v suhem zlatu. Toda Slovenija je med vratarji sila specifična, le redki so, ki imajo toliko kvalitetnih vratarjev kot mi. Samir Handanović je nezamenljiv, to Katanec ves čas poudarja, tukaj sta še Jan Oblak in Vid Belec, ki po selitvi v Turčijo spet redno brani. Zdi se, da so za Vidmarja vrata v reprezentanco nepredušno zaprta.

ROBERT BERIĆ
Če bi o vpoklicu v reprezentanco odločala le trenutna forma, bi vabilo bržčas romalo tudi naslov Roberta Berića. Čeprav je njegov Rapid izgubil nedeljski derbi s Salzburgom, to ne spremeni dejstva, da je v tem trenutku eden najbolj vročih napadalcev v Avstriji. Je drugi najboljši strelec tamkajšnje bundeslige, več golov (11-6) je dosegel le zvezdnik Salzburga in nekdanji član Barcelone Jonathan Soriano. Triindvajsetletni nekdanji član Interblocka in Maribora izkušnje z igranjem v dresu z državnim grbom že ima; zaigral je na prijateljskih tekmah z Makedonijo, BiH in Kanado. Katanec si ga je torej že pogledal od blizu, kakšno pa ima o njem mnenje? Že v sredo bo odgovor na to nekoliko bolj na dosegu roke.

SINIŠA ANĐELKOVIĆ
Če kje, je slovenska reprezentanca v tem odlično pokrita na položaju centralnih branilcev. Kapetan Boštjan Cesar je nezamenljiv, za mesto ob njegovem boku kandidira dolga vrsta nogometašev, ki redno in tudi dobro igrajo za svoje klube. V zadnjem času je bil prva Katančeva izbira Miral Samardžić, toda član Rijeke si je poškodoval stegensko mišico, zaradi česar ga tokrat ne bo zraven. Katanec zaradi tega bržčas ni pretirano zaskrbljen, zanimivo pa bo videti, kdo bo zamenjal Gorenjca. Bo to Branko Ilić? Morda Gregor Balažic? Ali pa Dominic Maroh, ki redno igra za Köln. Eden od kandidatov pa bi zagotovo lahko bil tudi Siniša Anđelković. Slednji za Palermo ves čas igra tudi po selitvi rožnatih nazaj v serie A, za nameček ne igra slabo. Kljub temu je minilo že nekaj časa, kar je bil nazadnje vpoklican. Katančevo vabilo je nazadnje dobil oktobra lani pred tekmo s Švico. Se bo zdaj vrnil prav za obračun s Švicarji?