Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
25.10.2024 08:00:16
Deli članek:

Acun Ilicali izjemno odločno: Spremembe v klubu bodo. Kdo bo odšel?

Grega Wernig

Kaj vse je Acun Ilicali povedal na včerajšnji novinarski konferenci?

Včeraj si je Acun Ilicali končno vzel nekaj ur, da na hitro pristane v štajerski prestolnici, obišče klubsko trgovino in po njegovih besedah postavi klubski rekord po vsoti, zapravljeni v trgovini, na predstavitveni novinarski konferenci Boštjana Cesarja pokramlja z novinarji, se udeleži nekaj sestankov ter obišče predsednika vijoličastih Draga Cotarja v bolnišnici, preden je odpotoval nazaj v Istanbul, kjer se je sinoči Fenerbahce v ligi Europa pomeril z Manchester Unitedom.

Skoraj eno šolsko uro se je Acun Ilicali skupaj z Boštjanom Cesarjem družil s predstavniki slovenskih medijev. Z zadnjih vrst ga je poslušalo več kot deset njegovih sonarodnjakov, ki so skupaj z njim pripotovali v drugo največje slovensko mesto. Ob tem, da je novinarje (no, pa tudi klubskega piarja, ki ga je večkrat napačno imenoval) naučil, kako se pravilno izgovori njegovo ime in priimek, je turški medijski mogotec razčistil nekatere zelo pereče teme. Recimo to, ali je sploh lastnik Maribora ali zgolj strateški partner, kajti v vabilu na novinarsko konferenco je pisalo »z vami bo g. Acun Ilıcalı, ki bo predstavil najaktualnejše informacije o strateškem partnerstvu z NK Maribor in bo na voljo za novinarska vprašanja.« Novi prvi mož Maribora je odgovoril tudi na to, zakaj je odpustil Anteja Šimundžo in nastavil Boštjana Cesarja, pa tudi na to, kakšne načrte ima z vijoličastimi. Tukaj so najbolj zanimivi odgovori …

… uvodni pozdrav

Vesel sem, da sem tukaj. Vedno, ko pridem, se počutim zelo dobro. Prelepo mesto, prelepi ljudje. Za nas je to novo popotovanje, ki ga začenjamo skupaj z navijači, klubom in mestom. Vsi skupaj. Želimo priti do velikih uspehov. Naš cilj je, da te prelepe ljudi naredimo srečne. Kot veste, poleti smo začeli našo pot v Mariboru in zdaj smo v trenutku, ko želimo dati vse svoje znanje v ta klub. Na naši poti do uspeha smo se odločili, da bomo delali skupaj z dragim Boštjanom Cesarjem. Verjamemo vanj, on je naš nov trener in mislim, da je on prava oseba in prava osebnost za Maribor. Ima pravi nogometni um, mislim, da bo klub popeljal do uspehov. Zelo sem vesel, da smo ga pripeljali v klub. Prihodnost z njim je svetla. Zahvaljujem se mu, da je sprejel našo ponudbo in mu izrekam dobrodošlico v našo družino.

… glavni razlog, zakaj je odpustil Šimundžo

Glavni razlog? Smo novi v tej državi, toda prišli smo z določenim projektom. In v nogometnem svetu, v katerem sem že 20 let, sem se naučil, da če želi klub iti naprej, mora biti popolna harmonija med lastnikom in trenerjem. Nič slabega ne morem reči o našem bivšem trenerju Anteju. Zelo prijeten možakar in dober trener, ampak če želimo priti do uspeha, potem moramo iti vsi v isti smeri. Od lastnika do trenerja. Prišli smo z novim projektom, za novo prihodnost. Da bi bili uspešni, moramo imeti trenerja, ki ga našo nogometno razmišljanje odobrava, s katerim želi delati. Ta ločitev, nerad uporabljam besedo odpustiti, z Antejem je bazirana na naših prihodnjih načrtih. Ne morem reči, da je slab trener ali da je imel slabe rezultate, ampak če vprašate mene kot generala – moje srce je v nogometu. In delam z ljudmi, ki imajo enako razmišljanje in s katerimi sem popolnoma na isti valovni dolžini. Za nas je to Boštjan v tem trenutku in zelo smo veseli, da smo sprejeli to odločitev.

… ali mu je kdo priporočil Cesarja?

Imeli smo več kandidatov, moji ljudje so z njimi naredili intervjuje. Boštjan je bil eden od kandidatov. On je popularna osebnost v Sloveniji, bil je uspešen v slovenski izbrani vrsti. Lahko povem, da so bili štirje kandidati: En je bil Turek, preostali trije so bili z Balkana. Moji ljudje so mi rekli, da so v Boštjanu prepoznali karizmo, energijo in željo, ambicijo. Zato sva se dobila in ko sem ga spoznal, sem bil zelo impresioniran. V njem vidim zelo nogometnega človeka, ki ima izredno željo po uspehu. Moji ljudje so bili že impresionirani nad njim, s svojimi besedami o tem, kako vidi nogomet, s svojo strastjo pa je potem impresioniral še mene. Po intervjuju je med vsemi kandidati on postal izbira številka ena.

… kdo bo po odhodu Tana Keslerja glavni vodja operacij v Mariboru

Nekaj želim podčrtati: Nisem poslovnež v tistem pravem pomenu besede, sem ljubitelj nogometa, ki živi za uspeh. Moje sanje so, da pripeljem ta klub v najvišje višave evropskega nogometa. Tukaj smo, da naredimo brand, ki bo vsem pokazal, da z dobrimi usmeritvami, s srcem in s popolno osredotočenostjo in inteligenco lahko takšen klub, kot je Maribor, poseže po zvezdah, kot je to že storil v preteklosti. Seveda bomo imeli veliko ljudi, ki bodo vključeni, toda na koncu sem jaz tisti, ki bom dajal svoje srce in vso osredotočenost temu klubu. Kdorkoli, ki dela z menoj, je kot moj brat, smo družina. Ampak včasih lahko kdo odide, sprejme drugo delo. Lahko odide na primer v Manchester United in dela tam. Takšnega moramo potem nadomestiti. Za kogarkoli, ki dela zame in potem odide, sem srečen, ker je odšel boljši prihodnosti nasproti. Želim, da vsi razumejo nekaj: V moji ekipi petih nogometnih glav imamo energijo, da vodimo Hull City in Maribor. Jaz sem sicer tudi podpredsednik Fenerbahceja, nocoj imamo tekmo z Manchester Unitedom in moram biti na stadionu. Seveda mi tudi Fenerbahce vzame nekaj časa, vendar jaz sem brezčasen. Včasih se česa lotim ob 1. uri zjutraj in delam do 3. ali 4. ure. Vse za nogomet. V medijskem svetu sem dosegel vse, zdaj je moja strast nogomet. Razen prej omenjenih petih nogometnih glav imamo v Mariboru že tri zelo pomembne ljudi. Cem Basgul, ki je 24 ur dnevno v klubu in je eden od mojih zelo pomembnih ljudi. Zdaj bo v klubu še Mertan, ki bo vodja operacij v Mariboru. Popolna osredotočenost, strast. Vesel sem samo, ko sem uspešen. Nisem srečen, ko zaslužim denar, če prodam igralca in naredim profit. Tukaj smo zaradi uspeha. Če ne bi bil tukaj zaradi uspeha, potem bi kupil klub, užival na tekmah in preprodajal igralce. Ne, imam jasen cilj. In s svojo ekipo bomo naredili vse, da pridemo do tega cilja. Cem je že tukaj kot vodja operacij, Mertan bo vodja Maribora z naše strani. Ti dve osebi imata mojo stoodstotno podporo, sta moja prijatelja in ona dva bosta skrbela za to. V nogometu moraš imeti sistem. Jutri lahko nekdo odide in pride, pomemben je sistem. Če imaš pravi sistem in če si osredotočen, potem je vse v najlepšem redu. Trenerji se lahko zamenjajo, igralci se lahko zamenjajo, ampak če je vodja vseh operacij, to sem jaz, osredotočen, potem te menjave nikdar ne bodo vplivale na klub. Morda bodo kakšne takšne spremembe celo pozitivne, tega ne moremo vedeti.

… ali je lastnik ali strateški partner

Kaj pomeni strateški partner? Naj pojasnim: Od julija porabljamo svoj denar za klub. Jasno, da smo lastniki v tem pogledu. A še nekaj moram podčrtati: Zgolj še nekaj dokumentov moramo podpisati, gre za proces, ker ne kupujemo kluba od drugega lastnika. Trajalo je šest mesecev, da sem kupil Hull City. Kupiti nogometni klub ni lahka stvar. Ob tem pa ne smete pozabiti, da Maribor ni imel lastnika. Zato potrebujemo čas, čez dva ali tri tedne bo vse skupaj končano tudi glede papirologije, smo pa mi že porabili kar nekaj denarja od julija. Ta klub mora biti finančno podprt, da lahko pride do uspeha. Potrebuješ denar, da lahko pripelješ nogometaše. Naredili smo osem prestopov, mi smo zanje odgovorni, mi smo jih plačali. In naredili bomo še več prestopov. Ni dvoma, da smo mi lastniki. Čez dva ali tri tedne, tako mi pravijo, bo vse skupaj končano. Od julija smo mi lastniki. Saj ste videli, da smo zamenjali trenerja. Če ne bi bili lastniki, kako bi lahko zamenjali trenerja? Verjetno nam tega ne bi dovolili …

… izgradnji trening centra

Odgovor je: Da, zgradili bomo boljšo infrastrukturo. Tukaj smo, da omogočimo Mariboru boljšo prihodnost. Za dobro prihodnost, za to, da privabiš boljše igralce, potrebuješ dobro infrastrukturo. Po tiskovni konferenci bomo imeli sestanek na to temo. Seveda potrebujemo čas in dovoljenja. Vem, kako težko je v današnjem času pridobiti vso papirologijo. A zame je ta tema zelo pomembna. Če želiš pripeljati boljše igralce, potrebuješ dobro infrastrukturo. Da ko ta nogometaš pride v klub, uživa in potem ta klub priporoča naprej. Gre za verižno reakcijo. To je ena od naših prioritet. Najhitreje, kar lahko, želimo narediti napredek v infrastrukturi.

… ali bo prišlo do sprememb v dozdajšnjem vodstvu kluba

To niso stvari, o katerih bi zdaj govoril z vami, to so zaupne zadeve. Moramo se osredotočiti še na nekaj detajlov. Sprašujete me, če bodo kakšne spremembe, to vam lahko potrdim. Da, bodo spremembe. Ampak ne morem vam reči, kakšne spremembe. Lahko vam rečem zgolj, da bodo spremembe. Ker moramo imeti popolno harmonijo. Spremembe so potrebne, če želiš igrati svojo igro. Drugače ne morem igrati svoje igre. Zato lahko potrdim, da bodo spremembe v prihodnosti. To je narava nogometa. Nov lastnik, novi ljudje. Mimogrede, naš predsednik Drago Cotar je v bolnišnici, obiskal ga bom po sestanku. Je tako zelo čudovita oseba. Ko sva se spoznala mi je dal posebno majico, na kateri je bila fotografija Maribora iz preteklosti. To me je impresioniralo. Zdaj ga bom obiskal, želim mu veliko zdravja. Upam, da bo čim prej okreval.

… ali ima s seboj majico s fotografijo Istanbula, ki jo bo podaril Cotarju

Nimam. (smeh) Zdaj me je sram. Moral bi jo vzeti s seboj, toda Cem bo to storil. On je hiter. Jutri mu bomo prinesli nekaj posebnega iz Istanbula, prav imate, moramo to storiti. (smeh)

… o tem, koliko denarja mora po pogodbi dati v Maribor

Seveda smo govorili tudi o temu. Dogovor je baziran na trdnih pogojih, tako da je Maribor varen. Investirali bomo določeno količino denarja. Seveda pa bomo porabili več kot zgolj to, kar je dogovorjeno. V Mariboru je tako: Če ne želiš porabiti denarja, lahko najdeš veliko načinov, da ga ne porabiš. Če pa želiš porabiti denar, pa prideš nekam in porabiš več kot vsi pričakujejo. V Hull Cityju porabljamo vse do limita. V Mariboru bomo zagotovo porabili več kot je potrebno. Ker cilj je, da smo uspešni. In uspeh lahko pride samo z dobrimi investicijami. Ne brez njih. Če bomo naredili ekipo, ki bo imela budžet en ali tri milijone, potem ne bomo uspešni. Tukaj smo, da naredimo investicije, tudi v mlade, talentirane igralce. In potem bomo lahko pričakovali uspeh.

… o tem, ali bo podaljšal pogodbo z Iličićem in Soudanijem

Najprej: Takšni igralci so zame zelo pomembni. Zakaj? Ker vem, kako pomembni so za mesto in za navijače. Rad imam igralce, ki so v določenih letih in so še vedno strastni ter še vedno dajejo vse za klub. Ko pridejo takšni igralci v klub, ki so imeli takšne kariere, veš, da niso prišli zaradi denarja. Prišli so, da bi dali srce za ta klub. Borijo se. V slovenskem nogometu nimamo budžetov za plače, da bi jih plačali, kot so bili plačani prej v svojih karierah. Na koncu dneva pa imajo tudi ti veterani novega trenerja. In pri takšnih stvareh bomo delali skupaj. Imamo veliko časa. Res je, da sem jaz odgovoren za operacijo Maribor, toda to ne pomeni, da sam odločam. Ne odločam sam. Imam skupino nogometnih ekspertov, v tej skupini je seveda tudi naš trener, smo družina. In znotraj družine bomo odločali o takšnih zadevah. Zato zdaj ne morem reči, kakšna bo odločitev za naslednjo sezono. Bomo videli, kaj se bo zgodilo, kako se bo razpletla sezona in potem se bomo skupaj odločili. Ne želim dati obljub, ki jih ne bom spoštoval, zato v tem trenutku ne morem reči ničesar.

… kako vidi konkurenco za naslov prvaka in koliko denarja je potrebnega za naslov

Naredili bomo vse, da postanemo prvaki. Nič manj me ne bo zadovoljilo. (smeh) Osredotočeni smo na ta cilj. Jaz vodim Hull City, ki ima 30 milijonski budžet za plače. Pripelješ igralca za štiri milijone, ki ti ne prinese ničesar. Potem pripelješ igralca za milijon evrov, ki ti prinese trikrat več. Ali pa si sposodiš mladega igralca, ki je zelo poceni, saj v svoji ekipi ni v prvem planu, potem pa te ta mladi talent pripelje na višjo raven. Naj vam dam primer: Kupili smo nogometaša iz Aston Ville za 5 milijonov evrov, čez 10 mesecev smo ga prodali nazaj Aston Villi za 20 milijonov. To je nogomet. Ne moreš vedeti, kateri igralec je vreden koliko denarja. Ampak je pa nekaj, kar je jasno: Moraš porabiti denar. V nekaj primerih bomo šli morda povsem izven logike, če se bo pojavila velika priložnost. Takrat bomo morda šli čez budžet in kupili igralca, za katerega bomo ocenili, da lahko naredi ekipo veliko boljšo. Ne morem vam reči, koliko točno bo naš budžet. Lahko pa vam rečem to: Morda nisem najbogatejši lastnik kluba, no, zagotovo nisem najbogatejši, lahko pa sem najbolj nor. Uspeh je tisti, ki me dela srečnega. In prišel sem, da bom uspešen. Želim si, da bi vsi navijači verjeli v nas. Potrebujem njihovo potrpežljivost. Ne pozabite: Uspeh vedno pride, če si potrpežljiv. Ne more priti čez noč. Morali bomo porabiti denar, a za prave namene. Razmišljati moramo kot o sestavljanki. Uspešno jo bomo sestavili, če bomo en košček za drugim pravilno postavili. V prihodnost bomo šli korak za korakom, ne takoj, ampak postopoma. To govorim seveda o Evropi. Naš prvi korak pa je – da postanemo državni prvaki.

… zaključni komentar

Rad bi se zahvalil našim prečudovitim navijačem. Mislim, da nogometa brez navijačev ni. Želel bi si vedno večjo podporo klubu. Danes sem podrl klubski rekord po vsoti, zapravljeni v klubski trgovini. Kupil sem veliko stvari. Rad bi, da naši navijači podpirajo ekipo tako, da prihajajo na tekme, kupujejo navijaške artikle. Ko je gneča na stadionu je vse skupaj veliko lepše. Rad imam navijaško energijo, rad imam navijače. Rad imam Viole in mislim, da nogometa brez navijačev ni. Želim si, da je celo mesto združeno, da združno podpira ekipo in da pridemo skupaj do uspehov. Zahvaljujem se vsem še enkrat in vnovič poudarjam, da sem zelo srečen, ker sem tukaj.