Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
05.09.2024 14:11:29
Deli članek:

Uspešna izvedba 13. po vrsti krvodajalske akcije Vijol’čna kri za vse ljudi: zbrali 126.900 mL krvi

NK Maribor

Začetek septembra je v Mariboru zaznamovala zdaj že tradicionalna krvodajalska akcija Vijol’čna kri za vse ljudi.

Ob trinajsti zaporedni izvedbi akcije, ki jo v skupnem sodelovanju organizirajo Center za transfuzijsko medicino UKC Maribor, Območna enota Rdečega križa Maribor in Nogometni klub Maribor, so zabeležili naslednje številke: 311 sprejemov, 282 odvzemov in 126.900 mililitrov krvi. Toliko ljudi na akcijo še ni prišlo, dosedanji rekord je bil 309.


Za kako pomembno dejanje gre, je nazorno opisala dr. med. Erika Kavaš, specialistka transfuziologije pri UKC Maribor: "Že dolgo sodelujemo, od leta 2011 in od takrat občudujemo NK Maribor. Ta klub ima posebno poslanstvo, pri katerem ne gre samo za zadetke in prikazano na igrišču, ampak za nekaj več. Tukaj lahko skupaj z navijači energijo pretvorijo v solidarnost, s katero pomagajo našim bolnikom, ki se zdravijo v slovenskih bolnišnicah. Da svojo športno energijo in tekmovalnost izrazijo v obliki solidarnosti, je največ, kar lahko dosežemo. Kaj smo se naučili? Šport povezuje ljudi. V Sloveniji imamo veliko vrhunskih športnikov, posebej pa smo ponosni na NK Maribor. Podobne akcije skušamo zasnovati tudi drugje, toda NK Maribor ostaja posebna zgodba in primer dobre prakse."

NK Maribor

Med letošnjimi krvodajalci je bil v imenu NK Maribor Jasmin Handanović, ki ga velja izpostaviti kot novega darovalca: "Med aktivnimi časi sem pogosto šel mimo in srečeval veliko število ljudi, ki so darovali kri. Z nekaj spodbude sem se odločil, da se preizkusim v novi vlogi in se tudi sam pridružim akciji. Videl sem veliko nesreč v življenju. Če lahko pomagamo in smo solidarni eden do drugega, je to največ, kar lahko dosežemo. Hkrati pa nekaj, kar manjka v današnjem svetu in se premalo izpostavlja. Obkrožajo nas večinoma negativne novice in menim, da je takšna pozitivna spodbuda v obliki krvodajalske akcije nadvse dobrodošla."