Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
06.08.2024 10:35:18
Deli članek:

Težko je verjeti, ampak ... Celjani bodo v četrtek zardevali od sramu

alesfevzer.com

Kot da zaporedna poraza ne bi bila dovolj, se v Celju soočajo s še eno veliko težavo - igralna površina na stadionu Z'dežele je uničeno in ne ponuja primernih pogojev za igranje.

Nova era Alberta Riere na celjski klopi se ni začela, kot so si v knežjem mestu zamislili. Po polomu v Bratislavi je sledil še ligaški neuspeh v Fazaneriji. "Sovražim poraze. Zdaj razumete, ko vedno pravim, da so igralci najbolj pomembni. Odgovoren sem jaz, ki jih organiziram in vodim, ne morem pa podajati ali streljati proti golu. Tudi igralci imajo svojo odgovornost, a trenutno ne opravljajo svojih nalog. Natanko to sem jim povedal v slačilnici, nikoli jih ne bom v javnosti bolj kritiziral kot tam. Pričakovanja v Celju so visoka, glavni cilj je še nadgraditi preteklo sezono. V nogometu moraš nenehno napredovati," je po dvoboju v Murski Soboti med drugim razpredal 42-letni Majorčan. "To je bila šele naša druga tekma v prvenstvu, zato me ne skrbi. Če imaš problem, za katerega ne veš, kako ga rešiti, potem imaš velik problem. Če imaš problem in veš, kako se ga lotiti, pa problema nimaš. Vem, kako rešiti stvari, vendar ne vem, kdaj bomo to dosegli. Obljubiti ne morem ničesar. Morda na naslednji tekmi, morda za dve ali tri tekme, ampak težavo bomo rešili. Če nam ne bo uspelo, bom prvi, ki bo rekel, da nisem dovolj dober, da bi zadeve postavil na pravo mesto. Ampak verjamem, da poznam rešitev," je še poudaril strateg grofov.

Nogometna Evropa se bo zgražala


Ampak kljub njegovi napovedi, Celjani vendarle imajo problem. Velik problem! Ne krivi ne dolžni so se znašli pred težavo, ki ji niso kos. Nanjo nimajo vpliva. Igralna površina na stadionu Z'dežele je namreč v katastrofalnem stanju. Dobesedno je uničena. Klub, ki je pripravljen vložiti ogromno denarja, da bi sestavil kakovostno igralsko zasedbo in rasel na vseh področjih, ki sanja ligo prvakov, nima primerne travnate površine! Da, tudi to je mogoče. Ne za tekme, ne za treninge, ker je tudi zelenica na Skalni kleti bolj ali manj obubožana. Neprimerna za delo na najvišji ravni.
Toda vodilni možje prvakov imajo ob tem zvezane roke. So nemočni, ker sta oba stadiona v lasti občine, z njima upravlja ZPO Celje d.o.o. Družba za upravljanje s parkirišči in javnimi objekti. Njim se je torej pri vzdrževanju nekaj zalomilo, ali gre mogoče za malomarnost? Oziroma za nezadostno skrb, da bi bila terena ustrezno pripravljena. Kakorkoli, nogometna Evropa se bo v četrtkovem večeru upravičeno zgražala, ko bo videla, v kakšnih razmerah bosta Celje in Shamrock Rovers odigrala prvo tekmo 3. kroga kvalifikacij za ligo Europa. V svet bo poslana slika, ob kateri bo marsikdo zardeval …


Videti smo kot amaterji


"Igrišče je res v zelo slabem stanju," je globoko vzdihnil Valerij Kolotilo. "Ne le glavno, tudi na Skalni kleti ni nič boljše. Nimamo primernih površin za trening, kar je vsekakor velika težava. Prav tako kot seveda težava za tekme. Bojim se, da nam v prihodnje domačih preizkušenj ne bodo dovolili igrati v Celju, ker bo zelenica preprosto preslaba. Verjamem, da četrtkova proti Shamrocku kljub vsemu ne bi smela biti vprašljiva, za naslednje nisem prepričan. Še več, to se mi zdi dokaj realna možnost. Žal!" je pristavil prvi mož aktualnih prvakov.
Dodatnih vprašanj skoraj ni bilo treba zastavljati. "Čudno je, neverjetno, da smo v tako pomembnem, morda celo v ključnem obdobju za klub ostali brez igrišča. Brez kakovostnih površin za vadbo. V preteklih letih tovrstnih preglavic ni bilo, letos je nekaj hudo narobe. Zaradi nastalih razmer sem močno razočaran. Želimo v Evropo, želimo biti prisotni v mednarodni konkurenci. Za to smo pripravljeni storiti marsikaj, potem pa se nam pripeti kaj takega. Na tak način smo videti kot amaterji, želimo si vse kaj drugega. To res ni dobro," je razočaran pripovedoval predsednik grofov, ki zdaj išče izhod iz krize. "Prizadevamo so, da bi našli rešitev, da bi vsaj trening ali dva pred nadvse pomembnim četrtkovim dvobojem opravili v normalnih razmerah. Morda nam bo NZS šla na roko in bomo lahko odšli v NNC Brdo, morda nam bo pomagal kateri od okoliških klubov. Tega ne želimo samo zato, da bi ekipi omogočili kakovostno vadbo, ampak se želimo izogniti velikemu tveganju za poškodbe. Pri nas je vsekakor velika nevarnost za zviti gleženj, ali še kaj hujšega."


Paradoksalno


Samo po sebi se kakopak zastavlja vprašanje, zakaj je igrišče na stadionu Z'dežele dobesedno zgnilo? "Mnenja o tem so različna, slišal sem že veliko teorij. Tudi to, da naj bi igralci na 'kramponih' prinesli bolezen od nekje drugje. Če je to res, potem pričakujem da bo tudi Slovan naslednjo tekmo v Bratislavi odigral na takšni površini, kot je trenutno v Celju. Sam se nagibam k temu, da je bilo igrišče najbrž tudi preobremenjeno. Čeprav je ritem treningov in tekem zgoščen, je ZPO vmes denimo 'prodal' stadion še za prijateljsko preizkušnjo. To travni ruši gotovo ni pomagalo, povrhu se je z njo treba nenehno ukvarjati. Iz dneva v dan, a razkril vam bom podatek, da so bili vzdrževalci na Skalni kleti nazadnje v petek. Je to normalno? Poleg tega tam tudi ni nikakršnega nadzora, zato igrišče pogosto uporabljajo rekreativci, ki so sicer najeli bližnji teren z umetno podlago," je dejal Valerij Kolotilo. K temu dodajo, da sta omenjeno prijateljsko tekmo odigrala Šahtar in Bešiktaš ...
Vsekakor je paradoksalno, da se kaj takega dogaja v klubu, ki je pripravljen na velike finančne vložke. "Imeli smo in imamo ogromno načrtov, vendar smo ob tem očitno pozabili na začetek ...," je nejevoljno sklenil prvi mož Celjanov.