Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
10.01.2024 16:31:40
Deli članek:

Zdaj pa še ta udarec za Maribor! Olimpija je vijoličastim prevzela tudi ...

Grega Wernig

Evropska nogometna zveza je posodobila lestvico, ki nogometne klube pod njenim okriljem razvršča glede na koeficient.

Ta je pomemben tako za posamične klube, ki se borijo za mesta v evropskih tekmovanjih, kot za nogomet na državni ravni, saj se doprinos vseh ekip prišteva k skupnemu izkupičku slovenskega prvenstva. Uefa s tem koeficientom meri uspešnost klubov v zadnjih petih sezonah v Evropi; v tem pogledu je v slovenski konkurenci ob številnih evropskih uspehih prevladoval Maribor.

Vijoličasti so bili na tej lestvici najvišje uvrščen klub debelo desetletje, v sezoni 2009/10(!) so bili nazadnje pred njimi Domžalčani, v eri Zlatka Zahovića so bili praktično brez konkurence, posodobljena lestvica pa je poskrbela za nov dokaz, da so zlati časi mariborskega nogometa (vse bolj) oddaljen spomin. Štajerci so bili še na decembrski lestvici najvišje uvrščen slovenski klub z 9500 točkami (skupno 149. mesto). Na drugem mestu je bila Mura s 7000 točkami, 500 manj jih je imela na svojem računu Olimpija. Zdaj so se razmerja moči spremenila.

Zmaji so namreč v drugi polovici skupinskega dela konferenčne lige vknjižili dve zmagi, kar je njihov letošnji izkupiček povečalo na 4000 točk. Skupno so tako v zadnjih petih sezonah zbrali 10500 točk, se zavihteli na 140. mesto Uefine lestvice in s tem Mariborčane izrinili s slovenskega prestola. Letošnja sezona je bila v tem pogledu za slovenski nogomet neprimerno uspešnejša od lanske, ko Slovenija v evropskih tekmovanjih ni imela svojega predstavnika. Na lestvici držav se trenutno nahaja na 30. mestu (13250 točk).