Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
12.11.2023 21:50:35
Deli članek:

Vse je jasno! So sodniki na tekmi s Celjem pomagali Olimpiji? Prizor in pojasnilo razkrivata vse! (video)

Luka Vovk

Sporno dosojena enajstmetrovka v 33. minuti tekme 15. kroga med Celjem in Olimpijo je močno dvignila prah v nogometnih krogih.

Ali je bila najstrožja kazen dosojena pravilno? Ali je sodnik iz Kranja David Šmajc preveč lahkomiselno in brez tehtnega premisleka prehitro zapiskal? Kaj se je dogajalo v sobi za VAR? Takšna in podobna vprašanja razjedajo nogometne navdušence in posebej pri tistih, ki jim je Olimpija trn v peti, povzročajo precej gneva.

Sporna situacija iz 33. minute, ko je je prišlo v domačem kazenskem prostoru do bližnjega srečanja med Damjanom Vukliševićem in Nemanjo Motiko, sicer ni edina, ki dviga prah, ko gre za domnevno naklonjenost sodnikov do aktualnih prvakov, a veljaki iz Zveze nogometnih sodnikov Slovenije (ZNSS) so podali sodbo in se podpisali pod epilog omenjenega (najbolj razvpitega) dogodka.

Njihovo sporočilo javnosti objavljamo v celoti.

POJASNILO ZNSS O DOGODKU IZ 33. MINUTE TEKME CELJE - OLIMPIJA, KO JE BIL DOSOJEN KAZENSKI UDAREC

Ker so se v javnosti in medijih pojavile popolnoma napačne interpretacije dogodka v 33. minuti tekme 15. kroga PLT med Celjem in Olimpijo, ki so v prvi vrsti predvsem begale gledalce in njihovo razumevanje nogometnih pravil, smo se na Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije odločili, da podamo interpretacijo dogodka ob dosojenem kazenskem udarcu.

V tem in podobnih primerih je dejansko bistveno vprašanje ali branilec igra z žogo in to na pravilen način, predvsem pa je pomembno, da igra z žogo pred kontaktom z napadalcem.

Prilagamo posnetek kamere izza vrat, ki sta si ga VAR in AVAR podrobno ogledala in je bil ključen pri njuni odločitvi, da je bil kazenski udarec dosojen upravičeno. Iz posnetka je namreč popolnoma jasno, da se branilec žoge sploh ni dotaknil, je pa udaril v napadalčevo nogo, ki je posledično udarila žogo in ji spremenila smer.

Odločitev sodnika, kakor tudi VAR in AVAR, so bile torej pravilne.