asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

trump biden soočenje Necenzurirano

Ko politično areno zasuješ z blatom, v njej ...

IMG_6225 Reporter.si

Slovenec je lahko le nemočno besnel ob ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

marjetka in rudi.pg Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marjetka in Rudi še bolj ...

sesko 2 Ekipa24.si

Šešku moramo zdaj pomagati, kot je on pogosto ...

rb
rb
1 25.08.2023 09:52:10

Uf, kakšno zaupanje. To je najbrž najbolj nenavaden pristop v zgodovini 1. SNL! Razkrivamo podrobnosti ...

Lahko bi odšel (skoraj) zastonj, namesto tega si je klub zagotovil zajeten zaslužek.

Bilo je 21. junija 2022 v Slovenskih Konjicah. Koper je bil v prijateljski tekmi s 3:2 boljši od niškega Radničkega, veliko bolj zanimiv pa je podatek, da sta se v dresu kanarčkov na preizkušnji dokazovala dva zelo zanimiva igralca – Charles Ikwuemesi in Omar Correia.

Prvi je nase pred tem opozoril že v Krškem na drugoligaškem prizorišču, a tudi v dvoboju s srbskim prvoligašem. Dvakrat se je vpisal med strelce in dvoma o sklenitvi sodelovanja ni bilo, nato se je zgodil preobrat. Celjani so »ugrabili« nigerijskega napadalca in ga prepričali, da jim je obljubil zvestobo, kar se jim je še kako obrestovalo. V knežjem mestu je blestel, pred kratkim so na stadionu Z'dežele ob njegovem prestopu v Salernitano iztržili 1,8 milijona evrov odškodnine.
Drugi je prav tako hitro padel v oči, takrat 22-letni francoski vezist je na sončno stran Alp prispel s priporočilom, da je igral v drugi ekipi PSG. Ostal je v slovenski Istri in kmalu postal eden od ključnih členov v zasedbi Zorana Zeljkovića. V vsej tekmovanjih je zbral 38 nastopov, zadnjega na gostovanju v Šiški ob prepričljivi zmagi nad Bravom. Ogledniki so ga hitro zaznali, spremljati so ga začeli predstavniki številnih klubov, vroč je bil zlasti po koncu prvega dela prejšnjega prvenstva. Tudi med zimskimi pripravami je bil na visoki ravni, kar je privedlo do tega, da so se začeli oglašati vse bolj ugledni snubci. Toda rumeno-modri so postavili visoko ceno ob prepričanju, da se bo zgolj dvigala, ampak sledilo je obdobje, v katerem se je Omar Correia ubadal z manjšo krizo. Z vmesnimi prebliski je trajala vse do poletja, v tej sezoni pa se je vrnil na primerno raven, zanimanje za njegove usluge se je vnovič povečalo.

Naposled je podpisal štiriletno pogodbo s Triestino. Vsekakor je presenetljivo, da bo kariero nadaljeval v italijanski tretjeligaški druščini, toda ob spoznanju, da so novi ameriški lastniki, ki so v Trstu zastavili nadvse ambiciozno zgodbo, odšteli 750 tisoč evrov odškodnine, je sklenitev posla nedvomno logična. Povrhu so si Koprčani zagotovili še nekaj dodatnih (uresničljivih) bonusov in 15-odstotni delež od celotnega nadomestila pri naslednji igralčevi prodaji. Dobra kupčija, ni kaj, ki pa je vendarle tudi nenavadna, z nekaj pretiravanja bi jo lahko označili celo za zgodovinsko na slovenskem prvoligaškem prizorišču. Ker je – verjeli ali ne – Omar Correia prestopil kot amater, na Bonifiki ni imel profesionalne pogodbe. Ta bi bila njegova prva in bila je pripravljena, morda tudi podpisana, ampak nikdar dostavljena na sedež NZS. Koprčani bi moral namreč njegovim nekdanjim klubom, ki jih je bilo kar lepo število, odšteti nekaj več kot 200 tisoč evrov tako imenovane trening kompenzacije, česar si niso mogli privoščiti. Zdaj so jo poravnali Tržačani, ki so potemtakem za želeno okrepitev morali odšteti okrog milijon evrov. Postavni vezist je imel torej status amaterja, kar je kakopak predstavljalo tveganje, da bi lahko klubske barve zamenjal (skoraj) zastonj. Zgodba se je sicer začela odvijati po nedavni prijateljski preizkušnji Kopra in Triestine na Bonifiki. Po njej so se Italijani oglasili v pisarni športnega direktorja in ponudili 200 tisočakov odškodnine, po vrsti naslednjih sestankov je bil končni znesek skoraj štirikrat višji.

"Nenehno smo se zavedali tveganja, da bi bili nemočni, če bi se igralec odločil za odhod. In verjemite, da je lepo število klubov želelo izkoristiti dejstvo, da je imel status amaterja, ki bi se zavlekel do januarja, ko plačilo trening kompenzacije ne bi bilo več potrebno. Toda Omar je bil neizmerno hvaležen za priložnost, ki smo mu jo namenili, in za vse, kar smo storili zanj. Razumel nas je in nam zaupal. Zaupal je zgodbi, da je naš projekt in da bomo delali resne stvari. Vse je slonelo zgolj in samo na zaupanju. Ni nas hotel pustiti na cedilu, ni nam hotel obrniti hrbta. Imeli smo dogovor in ga spoštovali," je pojasnil Ivica Guberac. "Nisem navdušen, da se je tako razpletlo. Ostali smo brez odličnega igralca, obenem je bil moj cilj, da bi odšel za rekordno odškodnino v zgodovini kluba. To bi se gotovo uresničilo, če bi imel profesionalno pogodbo, tako smo se morali odzvati prej. Ne zaradi fanta, temveč zaradi nekaterih drugih okoliščin, ki so v takšnem poslu razumljive. Naposled ni nihče nikogar izigral, vse je bilo izpeljano korektno. Če bi vztrajali pri tem, da ga želimo zadržati, in bi tvegali še naprej, bi bilo morda drugače, zato smo se dogovorili za prestop," je pristavil športni direktor kanarčkov.

Članki iz rubrike