Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
04.07.2023 12:54:06
Deli članek:

Razkrivamo: Toliko bo Maribor zaslužil s prodajo Žana Vipotnika!

Grega Wernig

Prestopna saga je končana, Žan Vipotnik bo v naslednjih urah postal preteklost Maribora in sedanjost ter prihodnost francoskega drugoligaša Bordeauxa.

Dolgo, predolgo se je vlekla prestopna saga okrog odhoda najboljšega strelca slovenske prve lige v minuli sezoni iz Maribora. V zadnjih tednih so se pojavljale takšne in drugačne govorice o tem, kam bo prestopil slovenski reprezentančni napadalec. Omenjalo se je Nemčijo, Španijo, Italijo, Grčijo, Nizozemsko, Belgijo, Škotsko, Hrvaško, Srbijo in še in še, na koncu bo Vipotnik svojo kariero nadaljeval v - Franciji. A ne v Metzu, kot so bili prepričani mnogi, temveč v Bordeauxu, klubu, ki se je za Vipotnika zanimal še pred Metzom in ki je na naslov vijoličastih poslal prvo ponudbo še takrat, ko je bil prepričan, da se bo iz druge francoske lige prebil v prvo. 

V končnici je padli francoski velikan popustil in sezono končal na tretjem mestu, ki zaradi zmanjšanja števila klubov v ligue 1 z naslednjo sezono (iz 20 na 18) ni vodilo v prvo ligo. Bordeaux bo tako tudi v naslednji sezoni igral v ligue 2, toda vseeno je uspel v svoje vrste zvabiti najboljši prodajni produkt ne zgolj Maribora, temveč celotne slovenske prve lige. 

Po naših informacijah naj bi Maribor s prodajo Vipotnika zelo lepo zaslužil, a vsaj v prvem trenutku rekord Jana Mlakarja ni padel. Zdajšnji napadalec Hajduka je iz Ljudskega vrta v angleškega premierligaša Brighton odšel za tri milijone evrov (polovica odškodnine je sicer pripadla Fiorentini), Vipotnik bo v Francijo odšel za nekaj manj kot tri milijone evrov. 

A čeprav v tem trenutku Vipotnik še ni presegel Mlakarja, bo v prihodnje skoraj zagotovo to storil. Maribor si je namreč od Bordeauxa zagotovil tudi številne bonuse. V prvi vrsti bonus od naslednje prodaje, ki naj bi znašal okrog 15 odstotkov. Pa seveda tudi bonuse v primeru, da se Bordeaux uvrsti v prvo ligo, da se v naslednjih letih uvrsti v Evropo, da Vipotnik odigra določeno število tekem, doseže določeno število golov. Skratka, bonusi, ki so standardni pri pravzaprav vsakem prestopu. Če bi Vipotnik v Franciji eksplodiral in aktiviral večino bonusov, potem bi se Maribor lahko približal celo odškodnini v višini petih milijonov evrov.

Štajerci imajo s takšnimi posli sicer odlične izkušnje. Antoine Makoumbou bo v Ljudski vrt prinesel nekaj dodatnih sto tisočakov, ker si je s Cagliarijem priboril serie A, že pred leti pa je Petar Stojanović zgolj nekaj tednov po tem, ko je za 2 milijona evrov iz Maribora prestopil v zagrebški Dinamo, vijoličastim prinesel še dodatnih 800 tisočakov, ker je pomagal Zagrebčanom se uvrstiti v ligo prvakov. V Ljudskem vrtu upajo, da bo z Vipotnikom podobna zgodba in da se bo v vijoličasto blagajno steklo še precej več denarja kot zgolj prvotnih malce manj kot tri milijone evrov.