Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
27.12.2022 09:03:38
Deli članek:

Novost! Poslej bodo klubi v 1. SNL za pridobitev licence potrebovali tudi ženski nogomet … Tukaj so podrobnosti

Grega Wernig

Dodatne zahteve za igranje na mednarodnem prizorišču.

Izvršni odbor NZS je sprejel spremembe in dopolnitve Pravilnika o licenciranju klubov ter finančni vzdržnosti. V veljavo bodo stopile že 1. januarja 2023, najbolj pa vsekakor odmeva, da so se uresničile napovedi o tem, da bodo morali vsi klubi, ki bodo želeli sodelovati v evropskih tekmovanjih, poslej zadovoljiti tudi kriterij takšne ali drugačne vpetosti v ženski nogomet.

Pred kratkim je Mura naredila zelo odločen korak v tej smeri; združila se je z ŽNK Pomurje oziroma ga vzela pod svoje okrilje. Črno-beli bodo v takšni obliki uradno zaživeli čez pet dni, toda zadnje spremembe, ki jih kakopak določajo smernice Uefe, še ne pomenijo, da bomo v prihajajočem obdobju imeli val združevanj moških in ženskih klubov. Ker to vendarle ne bo osnovni pogoj za pridobitev evropske licence …
Kriterij za ženski nogomet kot del licenciranja moškega nogometa je krovna organizacija pojasnila takole: "Novi kriterij za nadaljnjo podporo razvoju ženskega nogometa v skladu s Strategijo ženskega nogometa Uefe 2019–2024: cilj je spodbuditi moške klube, da sprejmejo ženski in dekliški nogomet v vseh 55 zvezah članicah Uefe. Predvideno je, da klubi, ki zaprosijo za licenco za sodelovanje v moških klubskih tekmovanjih Uefe, razvijajo in dvigujejo priljubljenost ženskega nogometa, s tem ko so njihova članska ali mladinska moštva vključena v uradna ženska tekmovanja, z zagotavljanjem podpore pridruženim ženskim klubom ali organizacijo drugih pobud za ženski nogomet, kakor določi podeljevalec licenc."
Če ne bi bilo zadnje misli, ki jo lahko tolmačimo na raznorazne načine, bi lahko govorili o zares drastični spremembi, tako pa imajo (moški) klubi vendarle dovolj manevrskega prostora, da se ustrezno prilagodijo novim zahtevam, toda hkrati je pričakovati, da se bodo iz leta v leto stopnjevale.