škof, Trst, Enrico Trevisi Svet24.si

Papež Frančišek prihaja na obisk v Trst, ...

nadiža Svet24.si

Karmična prognoza za julij: test partnerskih ...

andrej-hohlun, rusija, ukrajina Necenzurirano

Država zamrznila vilo nad Portorožem, ki je v ...

jansa morawiecki orban fb Reporter.si

Orban in njegov vazal Janša z dolgim nosom domov ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

Nekateri trdijo, da Harry ne uživa v Kaliforniji ... Ravno nasprotno Odkrito.si

Skrivni načrt za vrnitev Harryja

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

Ekipa SN / nu
Ekipa SN / nu
0 20.12.2022 13:52:59

Zahović o finalu SP-ja, Messiju in novem izjemnem uspehu Hrvaške: So fenomen. Nikoli jih ne ...

Grega Wernig
»Za nami je še eno zanimivo prvenstvo. S presenečenji, z vsem, kar ti nogomet lahko ponudi. Bližje so mi evropske reprezentance, toda na koncu se je zgodil happy end za nogomet. Spremljali smo vrhunski finale, Lionel Messi pa je dosegel, kar si je zaslužil. Osvojil je, kar mu je v izjemni karieri še manjkalo. In vsi srečni,« o razpletu sijajnega turnirja v Katarju pravi Zlatko Zahović.

Argentinskemu čarovniku je uspelo pri 35 letih, zdaj na njegovi poti ni več »napake« in mnogi so prepričani, da je v nedeljskem večeru tudi »uradno« postal največji vseh časov. »Različnih časovnih obdobij ne morem primerjati. Ne želim jih primerjati, vsekakor pa je največji v zadnjih 20 letih. O tem ni dvoma. V mojih časih je bil to razumljivo Diego Maradona, mi smo imeli njega, mlajše generacije zdaj imajo Lionela Messija, gotovo pa je zaznamoval neko ero,« meni najboljši strelec slovenske izbrane vrste.

Zaključni obračun je bil netipičen za veliko tekmovanje. Šest golov, ogromno priložnosti, dogajalo se je »sto na uro«. »To je bil res nor finale. Na začetku sem bil presenečen zaradi podobe Francozov, ki so se proti Messiju in Alvarezu podali v tako odprt boj. Bilo mi je čudno, vendar je hkrati res, da je trenerju težko menjati nekaj, kar je na prejšnjih preizkušnjah delovalo dobro. Puščali so ogromno, kar so Argentinci znali izkoristiti, potem pa smo čakali in dočakali trenutke Kylian Mbappeja. Takšen igralec preprosto mora imeti svoje vložke,« pravi nekdanji športni direktor Maribora.

Do eksplozije francoskega zvezdnika so imeli Argentinci vse pod nadzorom, nato so se v zgolj dveh minutah znašli v slabšem položaju. A so se znali pobrati … »Po takšnem udarcu je bilo to težko, ampak tudi Francozi niso več imeli toliko moči, da bi lahko poskrbeli za popoln preobrat. Argentina je prvi polčas igrala izjemno agresivno, takšen ritem je težko zdržati in razumljivo je, da je v nadaljevanju malce padla, Francozi so se z menjavami dvignili, potem pa smo v podaljšku spremljali srhljivko. Na eni strani je Lautaro Martinez grešil, na drugi je imel Kolo Muani zaključno žogo. Raje bi videl, da bi odločitev o zmagovalcu padla prej, a imeli smo enajstmetrovke in zares spektakularen finale.«


Nogomet je tako hotel
V 120 minutah nogometne poezije smo se prepričali, da se v nekem trenutku taktični načrti tudi na najvišji ravni lahko porušijo … »Res je, in ko je tako, trenerju oziroma selektorju ne preostane drugega, kot da moli in upa, da bo vse okej. S srčnim utripom 300, v takšnih končnicah ima lahko le malo nadzora nad ekipo. Pomešajo se vse večja utrujenost, neizmerna želja, motivacija, čustva ... Vse to je človeško. Ob igrišču si preprosto nemočen in pustiš, da se stvari razvijajo. Na koncu je nogomet hotel, da se velika Messijeva kariera zaokroži z vsemi lovorikami,« pravi Zlatko Zahović.

V nogometni evoluciji ni zaznal revolucionarnih sprememb. »Ne, ni jih. Vse skupaj je še hitrejše, še bolj fizično. Takšen je pač današnji nogomet in zato je dobro, da je Messi osvojil naslov prvaka ter zaznamoval prvenstvo. On je največji približek tega, kar naj bi nogomet bil. Sijajna preigravanja, fantastičen udarec, izjemne podaje, občutek, zaustavljanje žoge ... Ni to 'dribling' Mbappeja, v katerem je obilo 'siline', Messi to počne na majhnem prostoru, z veliko tehnike, prefinjeno. Vse tisto, kar predstavlja nogomet, predstavlja Messi.«

Hrvati so fenomen, Maročani igrajo evropsko
Dotakniti se je treba tudi sosedov, ki so se z zaporednega drugega svetovnega prvenstva vrnili z medaljo. »So fenomen. Nikoli jih ne zapusti upanje, da je vse mogoče. Uspelo jim je kljub menjavi generacije, kar je fantastično. To, kar je denimo Ivan Perišić v polfinalu počel za moštvo, kako se mu je prilagodil, redko vidiš. Še zlasti na tako visoki ravni in pri njegovih letih. Ob kakovosti, ki jo imajo, so močni kot ekipa, močni so v odnosih in močni v tem, kar si želijo, za končni cilj so se pripravljeni žrtvovati. Res izjemno,« se je ZZ naklonil Hrvatom, seveda nismo mogli niti mimo prve afriške reprezentance v polfinalu. »Ampak Maroko zame ni tako veliko presenečenje. Je vrhunska reprezentanca, ki pa je vseeno bližje Evropi. Ogromno igralcev je rojenih v Evropi, šli so skozi evropski razvoj, tudi selektor Walid Regragui je rojen v Franciji. Vpliv Evrope je temu primeren, imajo približek hitremu napredku, ostali del celine v glavnem še vedno temelji na telesnih in tehničnih sposobnostih nogometašev, ki sicer niso sporne. V nasprotju z ostalimi je Maroko igral zelo evropsko, prav gotovo pa je za nogomet odlično, da so tudi Afričani začeli krojiti svetovni vrh,« je pristavil Zlatko Zahović.

Značke: zahović, slovenija, katar

Članki iz rubrike