stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

rb
rb
1 27.11.2022 09:44:50

Branilec Mure Kai Cipot o svoji preobrazbi in (kot še nikoli) o mlajšem bratu, ki je na radarju mnogih evropskih klubov

Luka Vovk
Ko so se v Fazaneriji odločili, da mu bodo zamenjali vlogo in ga iz konice napada preselili v obrambo, dvomljivcev ni manjkalo. Kai Cipot se je v začetnem obdobju preobrazbe po nekaj napakah srečal tudi z žvižgi, ni mu bilo lahko, a je vztrajal. Prav tako kot Damir Čontala! Pripravljen ga je bil 'trpeti', danes je 21-letni mladenič že spodoben branilec. Z dobrim izhodiščem, da postane še precej boljši. Zelo dober! Pred zahtevno končnico jeseni verjame, da je Mura sposobna prezimiti na drugem mestu na lestvici.

Prvenstveni premor, ki je bil daljši od običajnega, se počasi približuje h koncu, v Fazaneriji verjamejo, da so ga izkoristili oziroma ga izkoriščajo na pravšnji način. "Trudimo se, da bi nekatere stvari v naši igri izboljšali, jih dvignili na višjo raven, obnovili smo tudi telesno moč. Vse poskušamo nagraditi, da bi bili še boljši," pravi Kai Cipot.

Črno-beli so prekinitev prvenstva dočakali neprimerno bolje razpoloženi kot prvo v tej sezoni, ko so bile razmere na neki točki že dramatične. "V tem obdobju smo na sedmih tekmah petkrat zmagali, enkrat igrali neodločeno in enkrat izgubili. Malce smo se dvignili. Rezultatsko in kot ekipa. Še bolj smo se povezali in začeli čutiti drug drugega. Zavedamo se, da moramo biti kot eno, da si moramo pomagati in se žrtvovati za uspeh kolektiva. Ko je tako, pridejo tudi rezultati."


To ne spreminja naših ciljev


Do odhoda na zimski oddih so ostale še tri tekme, Muro čaka izjemno težkih 270 minut. Najprej se bo v gosteh pomerila s Koprom in Olimpijo, nato bo na svojem igrišču merila moči z Domžalami. "Res je, da bomo igrali proti zelo kakovostnim in ambicioznim zasedbam. Vendar ne smemo gledati na vse skupaj, na celotno sliko. Ne smemo razmišljati na takšen način, temveč se čim bolje pripraviti na vsako tekmo posebej. Najprej je na vrsti gostovanje na Bonifiki, le to mora biti v naših mislih. Zavedamo se zahtevnosti naloge, ampak to ne spreminja naših ciljev. Kot vedno in povsod želimo osvojiti ves izkupiček in bodite prepričani, da bomo naredili vse, kar je v naših močeh, da bi uresničili namen. Smo samozavestni, v ekipi prevladuje pozitivna miselnost. Verjamem, da bomo do Kopra odpravili tudi preglavice z boleznimi, kar nas ovira v teh dneh," je kljub peklu, ki čaka črno-bele do 12. decembra, optimističen 21-letni nogometaš. "Gotovo premoremo dovolj kakovosti, da lahko razmišljamo na takšen način. Smo dobra ekipa z nekaj odličnimi posamezniki. Nadvse pomembno je, da smo se v preteklem obdobju dvignili, da smo bili uspešni. Zdaj nas tudi tekmeci dojemajo drugače. Verjamemo v svoje sposobnosti, smo samozavestni. V tem trenutku je vrh lestvice nedosegljiv, vendar močno upam, da smo sposobni prvi del prvenstva končati na drugem mestu. Poskušali bomo iztržiti čim več. Upam, da tudi tri zmage niso nedosegljive. Res bo nadvse težko, vendar smo pripravljeni na izzive, ki so pred nami."

Olimpija še ni prvakinja


Marsikdo je prepričan, da je Olimpija na vrhu nedosegljiva in da si je pravzaprav že zagotovila naslov prvakinje. "Neee ... Mislim, da si še ni. O tem je vendarle prezgodaj govoriti, do konca je še veliko tekem. Ogromno točk je na voljo, marsikaj se lahko zgodi. Hkrati je težko pričakovati, da bi se katerakoli ekipa med sezono izognila vsaj manjši krizi," je dejal Kai Cipot, ki je v vlogi branilca od začetka sezone rasel skupaj z ekipo. "Iz dneva v dan si prizadevam trenirati po najboljših močeh. Poskušam upoštevati navodila trenerjev, se učiti, napredovati in v čim večji meri pomagati ekipi. To je bistvenega pomena."
'Partner' našega sogovornika v osrčju obrambe je izkušeni Gregor Balažic, ki mu je s svojimi bogatimi izkušnjami v veliko pomoč. "Vsekakor, o tem ni niti kančka dvoma. Veliko se pogovarjava o raznoraznih situacijah, do katerih lahko pride med tekmo, in jih potem, ko se zgodijo, skupaj analizirava. Usmerja me. Menim, da sva se dobro uigrala, kar navsezadnje razkrivajo tudi rezultati. Nekajkrat smo mrežo ohranili nedotaknjeno in zadaj odigrali dobro," je povedal otrok Mure.

kai cipot ac
Aleš Cipot

Ker sem jih podcenjeval


Najzahtevnejše obdobje preobrazbe je zdaj že za njim. "Sicer nisem imel kakšnih posebnih preglavic, a sem seveda potreboval nekaj časa, da sem se privadil na novo vlogo. In postal malce bolj odgovoren. Na začetku so se mi dogajale napake. Predvsem zato, ker sem podcenjeval določene situacije. Učim se, poskušam odpravljati pomanjkljivosti. Gre mi vse bolje. Meni in ekipi," se je odzval Kai Cipot. Težko je spregledati, da je v prejšnjih mesecih precej pridobil na telesni moči, in ni jih malo, ki so prepričani, da je bil prisiljen zamenjati konfekcijsko številko dresa. "S kondicijskim trenerjem temu posvečava potrebno pozornost. Da, pridobil sem nekaj mišične mase, kar zadeva veličino dresa, pa je za zdaj ostala nespremenjena," je razkril Kai Cipot in smehljaje dodal: "A mi je morda nekoliko premajhna."


Zelo sem vesel za Tia


Tudi njegov mlajši brat Tio dela velike korake naprej in postal je tarča marsikaterega evropskega kluba. "Zelo sem vesel zanj. Mislim, da se razvija v pravo smer, postal je ena izmed gonilnih sil ekipe. Je eden od boljših posameznikov, veliko nam pomaga. Odlično je, da se je po poškodbi vrnil na igrišče, na tekmah do konca jeseni nam bo v veliko pomoč."
Brata sta zelo povezana, vendar bo napočil trenutek, ko se bosta njuni profesionalni poti razšli. Ni jih malo, ki se sprašujejo, kako bi to utegnilo vplivati na njiju. "Res sva zelo povezana. Nenehno se druživa, šaliva ... Povsod! Kako bo, ko bova vsak v svojem klubu? Hja, po moje se bova slišala vsak dan. Ne enkrat. Dvakrat, trikrat … Če bo še naprej tako igral, bo prej ali slej odšel. Približuje se ta trenutek, to je razumljivo. Privoščim mu," je povedal nekdanji napadalec, ki bi se v prihodnje prav tako rad preizkusil v kakšni močnejši ligi v tujini, ampak … "Seveda si želim, da bi se to uresničilo, vendar se s tem trenutno ne obremenjujem. Vem, da se moram najprej še bolj dokazati v Muri, biti konstanten. Želim še napredovati, vse to je zdaj bistvenega pomena. O vsem ostalem bom razmišljal pozneje."

Značke: kai-cipot, mura, tio-cipot

Članki iz rubrike