Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 13.10.2021 13:30:27

Kdaj bo SLOVENIJA VAR tehnologijo dočakala na VSEH tekmah prve lige?! Tu je odgovor!

Grega Wernig
Prelomni trenutek na slovenskih zelenicah?

Pred letošnjo sezono je tudi slovenska nogometna liga dočakala VAR tehnologijo, ki je na tekmah drugod po Evropi že velikokrat olajšala delo sodnikov, razrešila nemalo dilem, čeprav brez kontroverznosti še vedno ne gre. 

Za začetek je bila VAR tehnologija v Sloveniji uporabljena na dveh tekmah na krog, a so bili mnogi nogometni navdušenci prepričani, da morda to le ni najbolj pošteno do vseh klubov. O tem je za Sportklub spregovoril častni predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije in visoki član sodniške komisije pri Evropski nogometni zvezi Vlado Šajn. Ki je med drugim razkril, zakaj na primer v Sežani še ni bilo domače tekme z VAR tehnologijo. "Tudi v Sežani je možno in bo tudi v kratkem, mislim, da konec oktobra oziroma v začetku novembra, potekala prva tekma z VAR-om. V Sežani bo morda, po mojih informacijah s strani »Hawk Eyeja«, ki zagotavlja VAR, lahko težava samo ta, da zaradi položaja kamer, ki so preblizu igrišča, morda ne bo mogoče povleči ‘ofsajd’ črt v primeru, ko bi bilo to potrebno preverjati. V takšnem primeru bi se morala črta povleči ročno in v nekih očitnih primerih bi se tudi z ročnimi črtami kljub vsemu lahko nadejali uspešne intervencije," je povedal Šajn.

Kdaj pa bodo lahko nogometni navdušenci v Sloveniji VAR spremljali na vseh tekmah? "Kar se tiče petih tekem, to je želja tako NZS kot klubov in seveda tudi želja sodniške organizacije. Želja je, da se takoj na začetku spomladanskega dela VAR uporablja na vseh tekmah. NZS nas je zaprosila, da povemo, ali je vse pripravljeno za vpeljavo petih tekem. Mi ocenjujemo, da kar se tiče sodnikov oz. VAR-ov, da smo pripravljeni in da so VAR-i zelo dobro izobraženi. Imamo dovolj veliko število VAR-ov in A VAR-ov za vpeljavo VAR tehnologije na vseh tekmah. Moramo se zavedati, da je preskok iz dveh na pet tekem kar zahteven. Zato je potrebno preden se gre v to preveriti, če smo vsi na to pripravljeni. In zatrjujem, da smo že sedaj, čeprav smo šele na polovici jesenskega dela prvenstva, pripravljeni. Zato mislim, da v spomladanskem delu ne bi smelo biti posebnih težav."

Značke: var, slovenija

Članki iz rubrike