bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

nu
nu
1 01.08.2021 22:13:20

POTOLČENI IN DOTOLČENI: Neverjetno, kaj si je v Ljubljani privoščil Maribor, Olimpija pokazala, kaj zmore!

Domen Jančič
Končan je prvi letošnji večni derbi, v Stožicah prepričljiva zmaga Olimpije.

Olimpija - Maribor 3:1 (1:0)
* Stadion Stožice, sodniki: Kajtazović, Vukan, Klančnik.
* Strelci: 1:0 Delamea Mlinar (37.), 2:0 Ziljkić (52.), 3:0 Delamea Mlinar (56.), 3:1 Vrhovec (67./11 m).
* Olimpija: Vidmar, Boakye, Delamea Mlinar (od 77. Ratnik), Korun, Pavlović, Tomić, Kapun, Ziljkić (od 70. Kurež), Aldair Djalo (od 90. Andrejašič), Elšnik (od 70. Sešlar), Nukić.
* Maribor: Jug, Milec, Mitrović, Voloder, Koderman (od 81. Sikošek), Vrhovec (od 77. Makoumbou), Alvir, Repas, Žugelj (od 46. Požeg Vancaš), Šturm (od 58. Pihler), Vipotnik (od 58. Sirk).
* Rumena kartona: Mitrović, Alvir.
* Rdeči karton: /.

Devetinštirideseti večni derbi (od sezone 2009/10, ko se je "nova" Olimpija prebila v prvo ligo) sta ekipi pričakali z različnima popotnicama. Olimpija je v ligi igrala le eno tekmo in dobila točko, Maribor pa je imel na računu dve zmagi in bil še edini stoodstoten v ligi. To pa se je spremenilo. Na derbiju v Stožicah, kjer so se po 28. septembru 2019 spet lahko zbrali tudi gledalci, so izbranci Sava Miloševića prišli do devete zmage na tekmah z Mariborom (ta ostaja pri 19 zmagah).

Olimpija in Maribor se bosta v sezoni srečala še trikrat. V začetku oktobra bo tekma 12. kroga v Ljudskem vrtu, v začetku februarja v 21. krogu bosta v prvem spomladanskem krogu ekipi spet igrali v Ljubljani, dva meseca pozneje pa se bosta v 30. krogu znova merili v Mariboru.

Olimpija, ki je ob podpori navijačev - gledalcev se je zbralo nekaj tisoč - igrala v svojih tretjih dresih v pretežno črni barvi, ki imajo na sprednji strani tudi logotip navijaške skupine, je prva resneje zagrozila, v deveti in deseti minuti je poskusil Djalo Aldair, a obakrat premalo natančno.

Maribor je sicer imel uvodoma terensko pobudo, vendar jim ni uspevalo pošiljati žog do svojih soigralcev v kazenskem prostoru domačih, v prvem polčasu sploh ni niti enkrat streljal. Na drugi strani je po kotu svojega igralca našla Olimpija v 22. minuti, toda Atonio Delamea Mlinar z glavo ni bil natančen.

V 25. minuti ni bil nič kaj bolj nevaren poskus Nika Kapuna od daleč, zato pa je le malce zatem izjemno zadel Mustafa Nukić, ko je z desne strani žogo poslal v nasprotni zgornji kot vrat tik pod prečko, toda veselje je bilo kratko, saj je bil ljubljanski napadalec v prepovedanem položaju.


Ljubljančani so bili v teh trenutkih podjetnejši, v 37. minuti pa so tudi povedli. Timi Max Elšnik je podal s prostega strela z desne strani, Delamea Mlinar pa je z glavo matiral Ažbeta Juga. V 42. je še Elšnik poskusil s strelom iz prve, toda Jug takrat ni imel nobenih težav.

Kmalu po začetku drugega polčasa, v 47. minuti, pa so imeli Mariborčani svojo najlepšo priložnost dotlej, ko je Maro Alvir prišel do strela z leve strani v kazenskem prostoru, a žogo poslal mimo nasprotne vratnice.

Pet minut pozneje pa je znova udarila Olimpija. Svoj prvenec v slovenski prvi ligi je dosegel Almedin Ziljkić, ki je spretno z glavo unovčil natančno podajo Djala Aldairja z desne strani.

V 56. minuti pa je bilo že 3:0 za domače, spet je udarila naveza Elšnik-Delamea Mlinar. Prvi je podal iz kota z desne strani, drugi pa je spet zadel z glavo.

Mariborčani so nekaj upanja dobili v 67. minuti, ko je Blaž Vrhovec izkoristil najstrožjo kazen. To je pripravil Rudi Požeg Vancaš, nad njim so domači naredili prekršek, sodniki pa so po pregledu s tehnologijo VAR dosodili strel z bele pike.

V 77. minuti je zaradi poškodbe iz igre moral dotedanji junak Olimpije Delamea Mlinar, kljub temu pa so gostitelji Mariborčane držali na varni razdalji, sami pa čakali na protinapade, enega obetavnih je zapravil Gal Kurež.

Po napaki Uroša Koruna je v 87. minuti do lepe priložnosti le prišel Jan Repas pri gostih, toda na koncu žogo poslal mimo gola.

"Čestitke Olimpiji, izkoristila je prekinitve, ki ponavadi nagnejo tehtnico na eno ali drugo stran. Mislim, da smo bili v dveh tretjinah solidni, v zadnji pa smo imeli premalo kakovostnih odločitev, premalo udarcev na gol. Kot sem rekel, pot bo težka, na naslednjih tekmah moramo biti precej boljši," je za Šport TV po tekmi povedal trener Maribora Simon Rožman.

Domači nogometaš Nik Kapun pa je dodal: "Super tekma, po dolgem času spet pred toliko gledalci, ki so prišli na svoj račun. Mislim, da smo zasluženo zmagali, pokazali smo karakter. Tudi Maribor je imel žogo dobro v nogah, toda mi smo se dobro branili, nismo jim pustili do priložnosti in to je pretehtalo."

Ljubljančani bodo v naslednjem krogu v nedeljo gostovali v Sežani, Mariborčani pa dan prej v Domžalah, kjer se bodo merili z Radomljami.

Galerija
Značke: olimpija, maribor

Članki iz rubrike