atletinja, tekačica, atletika, tekaška steza Svet24.si

VIDEO: Beloruske oblasti v Tokiu "ugrabile" svojo ...

rjavi medved Svet24.si

Opažen medved, policisti odsvetujejo, da zahajate...

bilal - reuters Svet24.si

500 dni s svojimi telesi ščitile svojo reko pred...

jansa tonin pivec podobnik FB Reporter.si

Satelitske stranke SDS: kdo lahko Janši omogoči ...

janez-janša, sds Necenzurirano

Inšpektorji nad SDS zaradi tabora v Bovcu #foto

Ales Valic Njena.si

Aleš Valič z ženo praznoval že 30 let poroke

Matevž Derenda 1 Odkrito.si

MATEVŽ DERENDA: Najbolj srečen je na odru

ba
ba
0 22.07.2021 11:06:31

TIK PRED ZDAJCI. Pilotski projekt ministrstva za zdravje v FAZANERIJI! Tako se je razpletlo ...

Aleš Cipot
Poslej bodo pogoje PCT preverjali organizatorji prireditev.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v torek napovedal spremembe pri spremljanju upoštevanja pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) na javnih prireditvah. Kot je utemeljil, si želijo, da bi se jih vsi udeležili varno in ostali zdravi tudi po njihovem koncu. Ministrstvo in NIJZ zato pripravljata posebno orodje, ki bo organizatorjem omogočilo anonimno spremljanje pogoja PCT pri obiskovalcih.

V zadnjih dneh naj bi bili priča več dogodkom, ob katerih so ugotavljali, da je treba bolje spremljati upoštevanje pogojev PCT. Ta je bil pogoj za uporabo nekaterih storitev, a organizatorji doslej tega niso bili dolžni preverjati. Odslej bo drugače ... "Želimo si, da bi se javnih prireditev vsi udeležili varno in ostali zdravi tudi po koncu ter da ne bi, tako kot je bilo pred letom in pol, kakšna nogometna tekma postala žarišče prenosa ali izvora epidemije," je povedal Poklukar. Je ciljal na sinočnjo v Murski Soboti?

tabla


Ministrstvo za zdravje bo zato kmalu pripravilo spremembe, ki bodo podlaga za izvajanje pogoja PCT na javnih prireditvah oziroma v širšem družbenem življenju. Da bi organizatorjem javnih prireditev to olajšali, skupaj z NIJZ pripravljajo posebno orodje in v prihodnjih dneh bo za informacijski sistem android tako na voljo aplikacija, s katero bodo lahko »anonimno spremljali upoštevanje pogoja PCT pri svojih obiskovalcih«, je napovedal minister.
A čeprav je vse skupaj šele v pripravi, je bila tekma Mura – Ludogorec očitno pilotski projekt ministrstva, saj so organizatorji, ki zdaj prevzemajo kazensko in finančno odgovornost, pogoje PCT že preverjali. V soboškem prvoligašu so se bili na to tik pred zdajci prisiljeni ustrezno pripraviti, povrhu je šlo – ob nadzoru posameznih inšpekcijskih služb – za tako imenovano »peš preverjanje«, ki je bilo kajpada zamudno. Črno-beli so o tem nekaj več kot 24 ur pred začetkom dvoboja prek svojih družbenih kanalov in medijev obvestili navijače in jih prosili za potrpežljivost.
Večina obiskovalcev zaradi novega režima tako ni bila presenečena, čeprav brez vsaj kančka nejevolje ni šlo, toda hkrati je dejstvo, da so se Prekmurci z zahtevnim organizacijskim zalogajem spoprijeli uspešno. Lahko bi mu rekli tudi primer dobre prakse ...

gledalec
Loris Cipot

Značke: mura, ludogorec, pct

Članki iz rubrike