Jennifer Aniston Svet24.si

Jennifer Aniston se ne želi družiti z ljudmi, ki...

mojca-prelesnik Svet24.si

Cela Slovenija čaka NIJZ, oni pa noge namakajo v ...

Timothy Hall Svet24.si

18-letni influencer umrl v tragični nesreči na ...

janez-janša, mauritius, božo-dimnik, andrej-marčič, katja-ujčič Reporter.si

Ljerka Bizilj: Zanimivi prijatelji Janeza Janše ...

Sibil Svilan Necenzurirano

Preživel je šest vlad, Janševa ga je odslovila

Mojmir Šiftar, Jože Potrebuješ Odkrito.si

Kako tri skladbe, Vrhovi, Krokodilčki in Za ...

marko vozelj 1 Njena.si

Kakšno operacijo je imel Marko Vozelj?

ba
ba
0 22.07.2021 11:06:31

TIK PRED ZDAJCI. Pilotski projekt ministrstva za zdravje v FAZANERIJI! Tako se je razpletlo ...

Aleš Cipot
Poslej bodo pogoje PCT preverjali organizatorji prireditev.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v torek napovedal spremembe pri spremljanju upoštevanja pogoja PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) na javnih prireditvah. Kot je utemeljil, si želijo, da bi se jih vsi udeležili varno in ostali zdravi tudi po njihovem koncu. Ministrstvo in NIJZ zato pripravljata posebno orodje, ki bo organizatorjem omogočilo anonimno spremljanje pogoja PCT pri obiskovalcih.

V zadnjih dneh naj bi bili priča več dogodkom, ob katerih so ugotavljali, da je treba bolje spremljati upoštevanje pogojev PCT. Ta je bil pogoj za uporabo nekaterih storitev, a organizatorji doslej tega niso bili dolžni preverjati. Odslej bo drugače ... "Želimo si, da bi se javnih prireditev vsi udeležili varno in ostali zdravi tudi po koncu ter da ne bi, tako kot je bilo pred letom in pol, kakšna nogometna tekma postala žarišče prenosa ali izvora epidemije," je povedal Poklukar. Je ciljal na sinočnjo v Murski Soboti?

tabla


Ministrstvo za zdravje bo zato kmalu pripravilo spremembe, ki bodo podlaga za izvajanje pogoja PCT na javnih prireditvah oziroma v širšem družbenem življenju. Da bi organizatorjem javnih prireditev to olajšali, skupaj z NIJZ pripravljajo posebno orodje in v prihodnjih dneh bo za informacijski sistem android tako na voljo aplikacija, s katero bodo lahko »anonimno spremljali upoštevanje pogoja PCT pri svojih obiskovalcih«, je napovedal minister.
A čeprav je vse skupaj šele v pripravi, je bila tekma Mura – Ludogorec očitno pilotski projekt ministrstva, saj so organizatorji, ki zdaj prevzemajo kazensko in finančno odgovornost, pogoje PCT že preverjali. V soboškem prvoligašu so se bili na to tik pred zdajci prisiljeni ustrezno pripraviti, povrhu je šlo – ob nadzoru posameznih inšpekcijskih služb – za tako imenovano »peš preverjanje«, ki je bilo kajpada zamudno. Črno-beli so o tem nekaj več kot 24 ur pred začetkom dvoboja prek svojih družbenih kanalov in medijev obvestili navijače in jih prosili za potrpežljivost.
Večina obiskovalcev zaradi novega režima tako ni bila presenečena, čeprav brez vsaj kančka nejevolje ni šlo, toda hkrati je dejstvo, da so se Prekmurci z zahtevnim organizacijskim zalogajem spoprijeli uspešno. Lahko bi mu rekli tudi primer dobre prakse ...

gledalec
Loris Cipot

Značke: mura, ludogorec, pct

Članki iz rubrike