Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
23.04.2021 11:03:35
Deli članek:

MURINA RESNICA: Cruyff je imel prav, Mourinho pa tudi

Aleš Cipot

Sobočani so v Sežani imeli priložnost, da bi se Mariboru na drugem mestu približali na samo točko zaostanka. A to jih vendarle ni motiviralo do te mere, da bi se 'sneli z verige' in 'pustili srce na igrišču'. Strah pred domžalskim dihanjem za ovratnik je očitno večji oziroma se s tem pritiskom niso znali soočiti, kar tudi za prihajajoče preizkušnje ni dober obet.

Mura v nasprotju s pričakovanji ni imela prepotrebne energije. Oziroma je ni izžarevala v takšnem obsegu, kot bi jo pripisali zasedbi, ki se bori za velike stvari. In bi se (morda) lahko za še večje. Črno-beli so 'pogrnili', marsikaj je razkrivala že govorica teles. Navsezadnje tudi ob dveh sodniških odločitvah, o katerih bi lahko razpravljali. Človek je dobil občutek, kot da jim ni mar. Prva je bila drugi rumeni karton Dragana Lovrića na začetku drugega dela, ki bi jo lahko secirali z več zornih kotov, a naposled je dejstvo, da se za kazen ni odločil Nejc Kajtazović, ki je bil mož s piščalko, temveč četrti sodnik – Asmir Sagrković.

"Bil sem presenečen, ko je bila igra z zamikom prekinjena. Ampak o tem ne odločamo mi, odločajo sodniki. Menim pa, da je bil to ključni trenutek dvoboja, po katerem se je tehtnica prevesila na stran tekmecev," se je na dogodek v 48. minuti ozrl Ante Šimundža, toda ... "Pred tem smo imeli 'čisto žogo' in nato omogočili, da je sploh prišlo do takšne situacije," je pristavil trener Mure.

Druga vznemirljiva odločitev delivcev pravice je bila najstrožja kazen. Žan Karničnik je Christosa Rovasa nepravilno zaustavil pred kazenskim prostorom, vendar obstaja tudi olajševalna okoliščina, da je bilo zelo težko oceniti, kje se je zgodil prekršek. Ampak Sobočani so se znova sami spravili v takšen položaj, ki je bil sicer lahko rešljiv. "Bili smo malce nespretni. Stvari so se nam obrnile v nezaželeno smer," je dodal mariborski strokovnjak na klopi Prekmurcev.
Ko so ostali številčno podhranjeni, je bilo bolj ali manj jasno, da bodo že tako nerazpoloženi muraši vse do konca trpeli. Ves izkupiček, ki so si ga želeli, se je zdel precej oddaljen. "Če ne morete zmagati, poskrbite, da ne izgubite," je ena od (modrih) misli legendarnega Johana Cruyffa. Zasedba iz Fazanerije je v zvezi s tem storila veliko premalo, soboško resnico lahko najdemo tudi v besedah Joseja Mourinha. "Lahko sprejmem, da nas nekdo premaga, ker je bil boljši. Ne morem pa sprejeti, da nas premaga zato, ker je imel večjo željo po uspehu."
Dovolj zgovoren je tudi podatek, da je Mura prvič v tem prvenstvu dobila tri gole. Na prvoligaškem prizorišču se je to nazadnje zgodilo lanskega 5. julija pod Kalvarijo, Ante Šimundža je bil razumljivo nejevoljen. "Najbolj me je presenetilo, da smo bili igralno pod primerno ravnjo. Nismo se dogovorili, da bomo igrali tako, kot smo v prvem polčasu. Tudi zaradi lastnosti posameznih igralcev, kar ni bilo v redu."
Zdaj se je treba hitro pobrati, saj že v nedeljo v Fazanerijo prihajajo vodilni zmaji. "Vsekakor. Četudi bi zmagali, vemo, kdo in kaj je Olimpija, dejstvo pa je, da smo ekipa, ki še vedno mora napredovati. In ekipa, ki tako težka gostovanja mora sebi v prid rešiti s svojo kakovostjo in izkušnjami. V Sežani gotovo nismo bili na ravni, ki smo je sposobni," je dejal nekdanji odlični napadalec.
Če je dolgo kazalo, da so muraši na tretjem mestu dokaj varni, in se je največ govorilo o tem, da bi mogoče utegnili napasti celo vrh, so se razmere medtem spremenile – Domžale vse bolj dihajo za ovratnik, imajo le še dve točki manj. "Morda je to eden od razlogov, da nismo bili pravi. Ampak moramo tudi skozi to. Tako ekipa kot klub kot celota," je dodal Ante Šimundža.