Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
lp
lp
30.01.2021 10:48:17
Deli članek:

Združil moči z Rožmanom in spet zadihal

Jurij Kodrun

Ali bo Milenko Aćimović lahko računal tudi na Adama Gnezdo Čerina?

Ali bo Adam Gnezda Čerin eden nosilcev slovenske mlade reprezentance na evropskem prvenstvu U-21, ki ga bosta letos skupaj organizirali Slovenija in Madžarska, je vprašanje, na katerega bosta odgovor dala selektorja mlade in članske izbrane vrste, Milenko Aćimović in Matjaž Kek. A kot je jasno izpostavil prvi, bo imel glavno besedo v tem in v podobnih primerih drugi. Tako bo Kek Adama morda uvrstil na seznam A-reprezentance, ki bo hkrati začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Če pa bo nogometaša Rijeke vendarle prepustil Aćimoviću, bo s tem izdatno okrepil mlade Slovence na domačem Euru.

Enaindvajsetletni Idrijčan, ki je kariero začel v domačem kraju, še v rosnih letih nadaljeval v ljubljanskem Bravu, pri petnajstih pa za nadaljevanje svojega nogometnega razvoja izbral Domžale, je trenutno član hrvaške Rijeke, a v dresu kluba s Kvarnerja igra kot posojeni igralec Nürnberga. V takrat in še vedno nemškega drugoligaša je prestopil pred poldrugim letom v odmevnem poslu, ki je domžalski bančni račun oplemenitil za dober milijon evrov. Po Benjaminu Šešku in Shamarju Nicholsonu je bila to še tretja odmevna prodaja domžalskega kluba tisto poletje.

A Gnezda Čerin v Nemčiji ni dočakal prave priložnosti, pet odigranih tekem v sezoni 2019/20 je bilo manj, kot je pričakoval. V tem pogledu se je selitve na Hrvaško razveselil, še posebej dejstva, da je na Reki spet združil moči s svojim nekdanjim trenerjem Simonom Rožmanom. Hrvaški prvaki iz sezone 2016/17 so Slovenca pričakali z odprtimi rokami in njegov prihod komentirali z izbranimi besedami. Ob dejstvu, da je zadnji mesec preteklega leta po neprijetni poškodbi mišice preživel na terapijah, je v dresu Rijeke skupaj zbral solidnih 15 tekem – devet v prvenstvu, eno v pokalu in pet v ligi Europa. Slednja Rijeki na koncu ni prinesla presežka; Hrvati so sicer zadovoljni z uvrstitvijo v skupinski del, a v skupini F so za Napolijem, Real Sociedadom in AZ Alkmaarjem osvojili zadnje mesto. Usmeritev je zdaj prvenstvo, v katerem še vedno odmeva zmaga sredi Zagreba z Dinamom na prvi tekmi nadaljevanja sezone. Pri zmagi z 2:0 je sodeloval tudi Gnezda Čerin, ki od zimskega premora dalje uživa polno Rožmanovo zaupanje. Na Reki se nagibajo k odkupu igralca, ki jim ga je Nürnberg posodil za dve leti. Približno 700 tisočakov naj bi plačali, da bi pri slovenskem reprezentantu umaknili oznako 'posojen'. Še pred tem pa se bo Gnezda Čerin spet dokazoval v slovenskem dresu. V mladi reprezentanci je doslej zaigral devetkrat (sedemkrat v tem ciklu, torej z generacijo igralcev, ki ima pravico nastopa na letošnjem Euru), v članski pa enkrat – debitiral je na prijateljskem srečanju z Azerbajdžanom.