pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

rb
rb
1 14.05.2020 20:04:41

Bodo prvoligaši morali v KARANTENO? Bodo TESTIRANJA OBVEZNA? Lahko to prepreči nadaljevanje sezone? PRVI MOŽ NZS pojasnjuje ...

Jurij Kodrun
Slovenska vlada je prižgala zeleno luč ekipnim športom. Nogometaši bodo 23. maja lahko začeli treninge, na katerih bodo dovoljeni medsebojni stiki, kar obenem pomeni, da za nadaljevanje sezone pravzaprav ni več pravih ovir.

Stvari se izboljšujejo iz dneva v dan, zdaj je znan tudi datum trenutka, ko bodo lahko nogometaši igrali, kot so do zdaj. Kaj to pomeni za NZS v smislu razmišljanja, kako nadaljevati sezono? "Seveda je izjemno dobra novica, da se bo nogomet po 23. maju spet igral," se je odzval predsednik NZS. "In glede na to, da klubi v prirejenih razmerah vadijo že nekaj časa upam, da se bodo s treningi z medsebojnimi stiki lahko začeli že prej, kot je predvideno. Vse to pomeni, da bi se sezona lahko nadaljevala v začetku junija. Nočem ničesar prejudicirati, a najpozneje med 5. in 10. junijem. Ekipe bi se tako lahko ustrezno pripravile in imele dovolj treningov z medsebojnimi stiki. Da, mislim, da bi se liga v tem terminu lahko nadaljevala," je nadaljeval Radenko Mijatović.

Vlada je prižgala zeleno luč, a po drugi strani še vedno obstajajo določene omejitve, pod kakšnimi pogoji se bo lahko igralo. "Smo v nenehnih stikih z NIJZ in tudi s strokovno skupino ministrstva za zdravje usklajujemo protokole. Eni so bili potrebni za prirejeno vadbo, zdaj tudi za treninge, ki dovoljujejo stike. Upam, da bomo klubom čim prej posredovali natančna navodila, prav tako bom ponovil, da upam, da bo kontaktna vadba sproščena še kakšen dan prej. To bi pomenilo boljšo pripravo za igralce in še boljši temelj za nadaljevanje sezone," pravi prvi mož krovne organizacije.

Kaj pa morebitna karantena za ekipe, o kateri se govori in testiranja? To je v bistvu največja omejitev. Če bi odgovorni vztrajali pri izolaciji, bi nogomet bržčas težko igrali, nadaljevanje sezone bi bilo močno vprašljivo. "Drži, če bi vztrajali pri karanteni in nenehnih testiranjih, to ne bi bilo možno. Ampak tudi v razgovorih s strokovno skupino smo prišli do spoznanja, da testiranja niso stoodstotna, ker se lahko okužba pojavi pozneje in da tudi niso potrebna, če se izvedejo vse potrebne aktivnosti, ki so navedene v protokolu. Če se pri posameznem igralcu zaznajo simptomi, bi se moral izločiti sam v vprašalniku, ki je del tega protokola. Testiranja bi bila le v izjemnih primerih, toda za zdaj, prav tako kot karantena, v protokolu niso predvidena," je pojasnil Radenko Mijatović.

Vse torej kaže, da v prvem koncu tedna prihodnji mesec, ali nekoliko dni pozneje (9. junija), lahko pričakujemo, da se bo nogometno kolesje na sončni strani Alp zares zagnalo. "Tako je in menim, da moje mnenje delijo tudi v klubi, hkrati bi radi prvenstvo končali do dneva, ko lahko naše ekipe prijavljamo v mednarodna tekmovanja."

radenko mijatovic jk
Jurij Kodrun

In v kolikšni meri sploh poteka komunikacija s klubi glede datuma vnovičnega nadaljevanja prvenstva? Trenerji poudarjajo, da bi potrebovali vsaj tri tedne pravega treninga. "S klubi smo v nenehnih stikih in vsekakor je pametno prisluhniti njihovim željam, saj gre za pripravljenost igralcev, ki pa do zdaj vendarle niso počivali. V dogovoru s klubi bomo izbrali najbolj primeren datum, še enkrat pa bom ponovil, da moramo biti pozorni tudi na to, da bomo lahko prijavili klube, ki si bodo priborili pravico nastopa v evropskih tekmovanjih," odgovarja prvi mož NZS, ki ne pričakuje več kakšnih posebnih direktiv države povezanih s tekmovanjem. "Do zdaj smo se več ali manj dogovarjali, kdaj in pod kakšnimi pogoji je mogoče začeti vadbo in pod kakšnimi pogoji bo možno izvajati tekmovanja. Seveda bo potrebnega še nekaj malega usklajevanj, kar bomo naredili v naslednjih dneh, potem ne bodo več potrebna. Kot vidimo, je epidemiološka slika obetavna, razmere se umirjajo, zato upamo, da okužb ne bo in da bomo prvenstvo brez problemov speljali do konca. In da bomo lahko v nekem normalnem terminu začeli novo."

Radenko Mijatović se kakopak zelo dobro zaveda pomena nadaljevanja sezone. "To je zelo pomembno za nogomet kot panogo, kot šport. Seveda tudi za NZS. Lahko vam povem, da se zadnje čase veliko več ukvarjam z nogometom, kot sem se takrat, ko so potekala vsa tekmovanja. Nenormalno veliko je usklajevanj, nenormalno veliko interesov. Vse administrativne rešitve ne prinašajo vedno najbolj optimalnih rešitev in vedno bo nekdo, ki bi si želel, da bi se zadeve odvijale drugače. Najlepše je, če se vse konča na igriščih. Ko je tako, je problemov najmanj, je pa dela zares ogromno," poudarja prvi mož zveze, ki se strinja, da je igranje nogometa pravšnji signal za celotno družbo, da se vrača v običajne okoliščine. Normalne. "Da, gotovo je pomembno. Če se nogomet igra, je tudi ozračje v družbi bolj optimistično kot sicer."

Članki iz rubrike