Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
12.05.2020 08:27:26
Deli članek:

Da bi MURA to počela z 'LEVO ROKO'? Preverili smo, kakšna je RESNICA v FAZANERIJI

Aleš Cipot

Fazanerija že nekaj dni ni več oaza miru. Muraši so se sredi prejšnjega tedna po odločitvi vlade, da se lahko vrnejo k treningom, nemudoma lotili dela v prirejenih razmerah, medtem pa so vodilni možje črno-belih vrata prekmurskega nogometnega hrama odprli tudi za predstavnike sedme sile. Ob upoštevanju vseh zdravstvenovarstvenih ukrepov ...

Sobočani ničesar ne prepuščajo naključju. Če je kdo menil, da bodo vsa priporočila, zahteve in ukrepe za preprečitev morebitne okužbe in varno vadbo upoštevali z vsaj malce z levo roko, smo se ob ponedeljkovem obisku lahko prepričali, da niti po naključju ni tako. Muraši so zelo dosledni; v Fazaneriji je v veljavi pravi vojaški režim, tako ob vhodu na stadion kot v njegovi notranjosti, toda najpomembnejše je, da je bil po skoraj dvomesečni izolaciji storjen korak naprej. "Res smo že zelo nestrpno pričakovali vrnitev na stadion. Tudi pred tem dela niti za trenutek nismo zapostavili, a smo seveda veseli, da smo lahko znova skupaj na igrišču," je povedal Ante Šimundža.

Aleš Cipot
Povezovanje na daljavo

A vadba je vendarle še precej daleč od nogometne, tudi organizacija vsakega treninga je dokaj zahtevna. "Upoštevati moramo veliko več logističnih zadev kot sicer, hkrati moramo biti v vsakem trenutku pozorni na vse ukrepe, ki jih je treba spoštovati. In od tega ne odstopamo. Zavedamo se resnosti položaja, medsebojnih stikov ni v upanju, da bo kmalu drugače. Po nekaj dneh počasi že prihajamo v pravi ritem, tudi na tak način pa je mogoče postoriti marsikaj. Seveda ni enako kot skupinski trening, je pa vsaj njegov približek, čeprav se lahko dve skupini igralcev za zdaj povezujeta zgolj na daljavo."

Igralci so se seveda vrnili polni želje po delu, včasih je njihovo zagnanost treba celo brzdati. "Moramo biti pazljivi, ne smemo divjati, tudi mi v strokovnem vodstvu si ne smemo prekmalu postavljati zahtev, ki bi bile za ta trenutek neprimerne. Pomembno je ostati v mejah normale, kdaj pa kdaj je treba fante celo zaustavljati v želji, da bi izgubljeno med premorom poskušali nadoknadili v le nekaj treningih," opozarja mariborski strokovnjak na soboški klopi.

Najprej o treningu, pozneje o ciljih

Če se bodo uresničile nekatere napovedi, naj bi bili klasični treningi ob ustrezni epidemiološki sliki dovoljeni po 20. maju, začetek nadaljevanja sezone naj bi bil predviden za 6. junij. Bo časa za kolektivno pripravo dovolj? "Pomembno je, da si bodo igralci s takšnim načinom vadbe, kot ga imamo zdaj, spet povrnili občutek za žogo, za igrišče, zato bo prehod k skupinskim treningom morda nekoliko lažji, hitrejši. Prav tako upam, da bi lahko pozneje dobili dovoljenje za kakšno prijateljsko preizkušnjo," je povedal Ante Šimundža.
Nobena skrivnost ni, da navijači Mure najbolj nestrpno pričakujejo nadaljevanje pokalnega tekmovanja, ki predstavlja najkrajšo pot do tako zelo želene lovorike in evropske vozovnice. Prekmurci se bodo v polfinalu za napredovanje v zaključni spopad udarili z Aluminijem, toda trener se s tem zdaj še noče obremenjevati: "Najprej se posvetimo treningom. Do nadaljnjega v zdajšnji obliki, nato s skupinsko vadbo, potem pa bomo začeli razmišljati o tekmovalnih ciljih."