Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
24.04.2020 07:50:30
Deli članek:

OPEHARILI Olimpijo in tudi Mandarića!?! Bivši zmaj: Rekli so mi, da sem PENTLJA na velikem KUPU SRANJA!

Jurij Kodrun

Neverjetna zgodba o tem, kako so izkoristili Rijada Kobiljarja in - vse bolj se zdi, da je temu res tako - več kot očitno opeharili tudi Olimpijo in Milana Mandarića. Kdo? Imena ne puščajo dvomov.

Medtem ko se Olimpija na naše z dokazi podkrepljeno poročanje odziva s patetičnimi pismi "navijačev" ljubljanskega kluba, s čimer seveda zgolj preusmerja pozornost od resnice, bomo mi še naprej posegali po dejstvih. Tokrat nadaljujemo z zgodbo Rijada Kobiljarja, za katerega je, kot smo razkrili, Olimpija leta 2018 odštela absurdno, občutno previsoko agentsko provizijo v višini 105.500 evrov. Bizarno je, da so si jo razdelili kar trije pravni subjekti, za nameček pa je bila celo višja od odškodnine (100.000 evrov)! Svojo plat zgodbe je zdaj razkril kar nogometaš sam in s svojimi besedami odločno namignil, da se je – brez njegove vednosti – v ozadju dogajalo marsikaj sumljivega.

EkipaSN

Da se v svetu nogometa vrti ogromno denarja, je kristalno jasno. Da so agenti v glavnem zelo dobro plačani udeleženci v tem športu, prav tako. Vseeno pa višina provizije praviloma ne presega višine plačane odškodnine, kot se je to zgodilo v primeru Rijada Kobiljarja. Da je bilo res tako, ni dvoma, to drži kot pribito. "Vem, da ste napisali resnico. Verjamem vam. Če obstaja dokument, ki to razkriva, potem pač obstaja. Ob tem pa bi rad povedal svojo plat zgodbe, svojo resnico: s tem nisem imel nič oziroma nisem vedel, kam in komu vse gre denar. Vedel sem le, da je Olimpija zame plačala 200.000 evrov, kako se je denar delil, pa me ni več zanimalo," je v pogovoru za naš časnik povedal Rijad Kobiljar. Njegova klavrna zgodba pri Olimpiji se je začela pisati 15. februarja 2018, končala pa skoraj natanko leto dni kasneje. Ko je 14. februarja 2019 odšel k velenjskem Rudarju, je imel v statistiki pri Olimpiji zapisanih le 12 odigranih minut. Kobiljar je prepričan, da priložnosti ni dobil prav zaradi tega, kar se je dogajalo ob njegovem prihodu v Olimpijo.

NADOMESTILO ZA FINANČNO POMOČ V MLADOSTI?
Toda kaj se je zares dogajalo? Pojdimo po vrsti. Kobiljar je bil Olimpiji ponujen, ko so bili trener Igor Bišćan, nogometaši in tudi neuradni športni direktor Mladen Rudonja na pripravah v Turčiji. Ko so se vrnili, je Milan Mandarić Rudonjo obvestil, da bo klub okrepil Kobiljar. Nekdanji reprezentant se s tem ni strinjal, toda pogodba je bila tedaj že podpisana. "Zanj sem prvič slišal po vrnitvi iz Turčije," je poudaril Rudonja. Mandarićev odgovor je bil, da lahko s svojim denarjem počne, kar želi, in da je Olimpiji tako ali tako pripeljal "malega Messija". Kobiljar, ki je bil že na začetku očitno zaveden z besedami, da ga je Rudonja gledal na številnih tekmah in tudi priporočil Mandariću, je tako postal član Olimpije, čeravno ga strokovni ustroj kluba v resnici sploh ni želel. Po naših zanesljivih informacijah je Mandarića v nakup Kobiljarja prepričal tudi oziroma predvsem Sead Zilić, ki je bil nato prek podjetja PAAM Indeks deležen provizije v višini 30.500 evrov. Kar 50.000 evrov je dobilo podjetje PA-NOVA.

Grega Wernig

Še najmanj, 25.000 evrov, je dobila agencija Rispect Sports Agency, ki se v tej zgodbi edina dejansko ukvarja z zastopanjem nogometašev; vsaj uradno. Ob tem se seveda poraja ključno vprašanje, čemu trije različni deležniki provizije. In tudi: koliko resnice je v tem, da naj bi eno od podjetij prejelo nekakšno nadomestilo za domnevno finančno pomoč Kobiljarju, ko je bil ta še najstnik v Združenih državah Amerike?

Z OMENJENIMA PODJETJEMA NIMAM NIČ
"Lahko potrdim, da se je o tem res govorilo; Olimpija naj bi nekomu plačala, ker naj bi mi finančno pomagal," je pritrdil nogometaš sredine igrišča, ki prihaja iz Bosne in Hercegovine, a je odraščal v ZDA, in nadaljeval: "Ta zgodba mi je prišla na uho dva, tri mesece po prestopu, ko se je klubu pridružil tudi Sead Karaselimović. Toda to je izmišljena zgodba! Preprosto ni res, da bi kdorkoli karkoli vlagal vame oziroma mi finančno pomagal, ko sem živel v Združenih državah Amerike. To odločno zanikam. V tem ni niti odstotka resnice! Če je to nekdo trdil, je trdil le zato, da bi dobil denar. Tukaj merim na omenjeni podjetji, ki sta očitno dobili provizijo ob mojem prestopu. Toda jaz z njima nimam podpisane nobene pogodbe in je nikoli nisem imel. Z omenjenima podjetjema nimam nič! Vsi vedo, kdo je moj edini agent. No, seveda gre lahko kdorkoli v Barcelono in govori karkoli o komerkoli, nekaj drugega pa je, če mu ljudje nasedejo. Vse skupaj se mi zdi sumljivo. Zelo sumljivo."

CELOTEN ČLANEK, V KATEREM RAZKRIVAMO TUDI, KAKO SO MANDARIĆA NAPLAHTALI Z OBLJUBO O DOBREM STAVNIŠKEM ZASLUŽKU, SI LAHKO PREBERETE V TISKANI IZDAJI ČASNIKA EKIPA SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA SPLETNI STRANI TRAFIKA24.SI!