stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 10.04.2020 00:04:12

NATANKO 100! Mladinec Olimpije v POSEBNEM KLUBU: Največ je dosegel NAJMLAJŠI, ki danes služi MILIJONE

M24.si, Profimedia, Reuters
V samostojni Sloveniji je bilo natanko 100 nogometašev, ki so v dresu Olimpije debitirali kot najstniki.

Ko je pred dobrim mesecem dni Olimpija gostovala pri Rudarju, je v ekipi kluba iz Ljubljane zaigral tudi Michael Pavlović. Trener Safet Hadžić ga je v ogenj poslal po sili razmer, in sicer zaradi poškodbe Maria Jurčevića. Tedaj se ni zavedal, da je bila to skoraj zgodovinska poteza. Pavlović, takrat star 18 let, 8 mesecev in 8 dni, je namreč postal 100. najstniški debitant Olimpije v samostojni Sloveniji.

394-1-pavlovic
Michael Pavlović
Martin Metelko

Konec avgusta leta 1991 je bila vojna, ki je deset dni divjala na slovenskih tleh, k sreči že preteklost. Slovenija se je uspešno odcepila od Jugoslavije in odšla na samostojno pot. Tudi v nogometu se je tedaj zgodovina začela pisati na novo. Če je bila slovenska liga pred tem dolga desetletja v senci prve jugoslovanske, je čez noč postala – elitna. Prvi krog je bil odigran 18. avgusta, ko je bilo na delu 20 klubov. Toda ne tudi vsi. Olimpija, ki je do zadnjega kolebala, ali ostati v jugoslovanski ligi ali se priključiti slovenski, je bila namreč klub številka 21. Posledično v prvem krogu ni igrala, ognjeni krst na samostojnih tleh je dočakala teden dni pozneje, ko so na Centralnem stadionu za Bežigradom gostovale Domžale.

Gledalcev prvi derbi Ljubljanske kotline ni kaj prida zanimal, v živo si ga je ogledalo le okrog 500 ljudi. Olimpija je bila tedaj pričakovano občutno premočna za sosedski klub. Zmaga je ostala doma, bilo je 3:0, potem ko so se med strelce vpisali Zoran Ubavić, Sašo Udović in Nedeljko Topić. Trener Filip Mendaš je imel tedaj na voljo zasedbo, ki je bila sestavljena za igranje v jugoslovanski, ne slovenski ligi, zato zmaji niso imeli prave konkurence. Domžale so bile zgolj prve v vrsti, ki so na lastni koži občutile moč Olimpije. Na tisti tekmi je, zanimivo, Mendaš v igro poslal tako kar nekaj preverjenih prvoligaških nogometašev kot tudi kar štiri najstnike. Enver Čirić (18) in Miloš Hudarin (19) sta tekmo začela, Stanko Pepelnak (18) in Agron Šalja (19) sta v igro vstopila s klopi. V naslednjih treh desetletjih je bilo takšnih nogometašev, kot je bila omenjena četverica, ki je prvo tekmo v dresu Olimpije dočakala že v najstniških letih, še 96. Za skupno številko 100 najstniških debitantov v vseh domačih tekmovanjih.


LE ŠESTNAJST LET IN ŠTIRI MESECE
Stoti po vrsti je, kot povedano že v uvodu, postal Michael Pavlović, ki – zanimivo – ni otrok Olimpije. Že res, da je pred skokom na članski oder igral v mladinskem pogonu Ljubljančanov, a je prve nogometne korake vendarle naredil drugje. Natančneje v Kolpi, potem je v novomeški Krki igral do kadetske kategorije, nakar je leta 2018 pomahal v slovo in se preselil v prestolnico Slovenije. V svoji prvi sezoni je odigral 22 tekem za mladinsko ekipo, v drugi še dodatnih 14. Hkrati je v tej drugi, torej aktualni, debitiral med člani in na treh odigranih tekmah pustil več kot dober vtis. "Pred debijem sem razmišljal predvsem o tem, da se moram čim bolj izkazati in na igrišču pokazati vse svoje znanje. Seveda pa je bilo ob tem prisotne kar nekaj nervoze," je v pogovoru za uradno klubsko spletno stran priznal Pavlović in ob tem razkril tudi svoje cilje za prihodnost: "V karieri bi si želel zaigrati za kakšnega izmed evropskih velikanov. Prav tako bi se želel preizkusiti v najelitnejših evropskih tekmovanjih."

394-4-oblak
Jan Oblak
alesfevzer.com

Roko na srce v zgodovini Olimpije ni bilo veliko najstniških debitantov, ki bi pozneje zaigrali tudi za evropske velikane. Največ med vsemi je dejansko dosegel kar – najmlajši! Jan Oblak je bil star 16 let, 4 mesece in 10 dni, ko je 17. maja 2009 na tekmi 2. SNL proti Muri prvič stopil v gol Olimpije. Sicer je prejel dva gola, a se je vseeno veselil zmage, in to izdatne – 7:2! Potem je bil v naslednji sezoni prvi vratar zmajev, in to še pred dopolnjenim 18. rojstnim dnem, dobro leto dni po debiju je bil že pri evropskem velikanu Benfici. Zdaj je član Atletica iz Madrida, s katerim je že igral v finalu lige prvakov. Pri sedemindvajsetih spada med najboljše vratarje na svetu, da o tem, koliko je že zaslužil, niti ne govorimo.

KOPICA NEZNANIH, KOPICA ZNANIH
Povsem drugačna je zgodba najmlajšega najstniškega debitanta Olimpije na tekmah Prve lige Telekom Slovenije. Devetnajstega marca 2005 se je Olimpija za Bežigradom pomerila s Koprom, ko je že v sodnikovem podaljšku trener Milivoj Bračun iz igre poklical Dejana Plastovskega, namesto njega pa je na zelenico stekel mladinec Luka Lazanski. Tedaj je bil star natanko 17 let, 3 mesece in 5 dni; nihče pri Olimpiji ob debiju v 1. SNL nikdar ni bil mlajši. Toda daleč od tega, da je bil to začetek sanjske kariere. Lazanski je tedaj vpisal prvi in dejansko tudi zadnji prvoligaški nastop. Kasneje je igral za Krško, za katerega je v 2. SNL odigral 151 tekem, nekaj časa je bil tudi v sosednji Avstriji, kjer pa je igral le na nižjeligaških odrih. Najstniški debi torej ni avtomatično vozovnica za lepo kariero. Lazanski je le eden od mnogih najstniških debitantov, katerih imena danes navijačem Olimpije ne povejo skoraj nič. Bržčas velika večina še nikdar ni slišala za Blaža Cigaleta, Davorja Cvijića, Rajka Djurića, Anžeta Hvalca, Luko Ljubiča, Denisa Mušića, Tomaža Uršiča, Dušana Živkovića in še kdo bi se našel.

394-5-acimovic
Milenko Aćimović
Profimedia

Po drugi strani Oblak seveda ni edini, ki je posegel po zvezdah. Legendarni Milenko Aćimović, ki je bil ob debiju star dobrih 19 let, se je pozneje prek Crvene zvezde prebil do Tottenhama, kot član Lilla je igral tudi v ligi prvakov in med drugim z golom potopil kultni Manchester United. Po koncu kariere je bil športni direktor Olimpije. Aleksander Knavs, ki je bil leta 1993 ob visoki zmagi nad Rudarjem z 9:1 star 17 let in 9 mesecev, je bil s Tirolom dvakrat avstrijski prvak, kot član Kaiserslauterna pa je nekaj časa spadal celo med najboljše branilce nemške bundeslige.

394-5-knavs
Aleksander Knavs
alesfevzer.com

Sebastjan Cimerotič je med drugim igral za Lecce v serie A, Andraž Šporar je danes udarni golgeter lizbonskega Sportinga, Blessing Eleke igra v Švici. Jasmin Handanović je medtem postal legenda Maribora, tam so se dokazali tudi Suad Fileković, Željko Filipović, Muamer Vugdalić in celo Agim Ibraimi. Vsi so pri Olimpiji debitirali kot najstniki. Miha Zajc trenutno igra za Fenerbahče, Ermin Raković je bil tudi reprezentant, Rok Vodišek je član Genoe, Filip Valenčič je bil lani najboljši igralec finske lige. Zanimiva je tudi zgodba Alena Škora. Napadalec iz Bosne in Hercegovine je za Olimpijo igral nekaj mesecev. Debitiral je star 19 let in 6 mesecev, na svoji prvi tekmi je v pokalu dvakrat zatresel mrežo Maribora! Potem je dal na drugi še dva, odšel je po odigranih šestih tekmah in doseženih petih golih. Naslednji klub? Marseille! 

394-5-skoro
Alen Škoro
Profimedia

Kakorkoli, biti najstniški debitant pri Olimpiji samo po sebi ne pomeni še nič. Nekateri so posegli po zvezdah, spet drugi so imeli povsem solidne kariere, so pa tudi takšni, ki so hitro odšli v pozabo. V katero rubriko se bo vpisal Pavlović, bomo seveda šele videli.

debitanti

postava
EkipaSN

Ljubljanskega statističnega guruja OptaŽabarja, ki je uredil seznam vseh stotih najstniških debitantov, lahko spremljate na Facebooku, Twitterju in Instagramu, kjer vsakodnevno objavlja takšne in drugačne statistične sladkorčke, povezane z Olimpijo.

Članki iz rubrike