stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

rb
rb
0 02.04.2020 10:54:17

Kdaj se bodo SLOVENSKI PRVOLIGAŠI vrnili k treningom? To je DATUM, ki bi omogočil VSE TEKME

Grega Wernig
Uefa si bo prizadevala, da bi se prvenstva razpletla z vsemi odigranimi dvoboji.

Po sredinem sestanku s predstavniki vseh 55 nacionalnih zvez je osnovni namen Uefe kristalno jasen; po najboljših močeh si bo prizadevala, da bi se državna prvenstva razpletla brez predčasnih prekinitev in tovrstnih razglasitev končnih dosežkov. Prvake in ekipe, ki se bodo uvrstile v evropske pokale, želi dobiti na igrišču z vsemi odigranimi tekmami, če bo to do konca junija le mogoče. Vse vpletene strani so potemtakem sprejele tako imenovani angleški scenarij, da je treba aktualno sezono končati prej, kot se bo začela nova, saj bodo klubi tako vsaj malce ublažili finančni stres.


Odgovorni so sprejeli prve odločitve, ki bi pomagale pri olajševanju takšnega scenarija. Terminov je namreč na voljo več, kot jih je bilo pred sestankom, saj je reprezentančni nogomet do nadaljnjega na čakanju. Odpovedane so vse tekme izbranih vrst, ki so bile predvidene za konec maja in začetek junija, vključno s play-offom lige narodov.

Uradne potrditve za zdaj sicer ni, a dobro obveščeni viri pravijo, da sta se oziroma se bosta tudi končnici lige prvakov in lige Europa podredili domačim prvenstvom. Po teh navedbah naj bi se obe tekmovanji nadaljevali in zaključili julija in avgusta, toda seveda spet z dodatkom, če bo to le mogoče. In jasno je, da je to skrajni rok, navsezadnje pa je takšna odločitev tudi logična; jasno je, da bo prvenstva lažje zaključiti, evropska pokala pa kakopak zahtevata potovanja med državami, ki še lep čas ne bodo mogoča. A pozneje ko bodo dvoboji predvideni, več bo možnosti, da bi bili odigrani. Bržčas tudi brez gledalcev, toda ostal bi najpomembnejši vir prihodkov od televizijskih pravic.

In če vse to prenesemo v domače okolje: ob predpostavki, da naj bi se sezona res končala do 30. junija (do tega datuma tudi ni treba prijavljati klubov za evropska pokala za prihodnjo sezono), bi se lahko slovensko prvenstvo nadaljevalo 16. maja. Če bi bilo to zaradi razmer izvedljivo, bi do konca junija ostalo na voljo 14 terminov oziroma natančno toliko, kot je potrebno, da bi bile lahko (v ritmu sobota-sreda-sobota) odigrane vse tekme, ki so še predvidene, in sicer 11 prvenstvenih krogov ter polfinale in finale pokalnega tekmovanja. A tudi tu je na voljo še nekaj manevrskega prostora. V polfinalu pokala bi denimo utegnila biti na sporedu le ena tekma na nevtralnem prizorišču, kar bi nadaljevanje bojev za točke lahko premaknilo na 20. maj, ekipe pa bi se morale k skupnim treningom vrniti okrog mednarodnega praznika dela. Delovna skupine Uefe, ki poskuša sestaviti tekmovalni koledar, naj bi sicer predlagala, da bi se zveze odrekle pokalnemu tekmovanju, vendar naj bi zlasti Anglija in Španija takšen predlog odločno zavrnili.

Članki iz rubrike