Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

rb
rb
3 28.02.2020 12:41:39

Znova o STAVNIŠKEM ALARMU v 1. SNL: Tip 1, vsota golov in končni izid. Vse je šlo skozi! Kakšen je epilog preiskave?

Jurij Kodrun
Najbrž je marsikdo že pozabil, toda lanskega oktobra smo pisali o tem, da naj bi se tekma osmega prvenstvenega kroga med Celjem in Rudarjem znašla pod lupo preiskovalcev. Na morebitne nepravilnosti je opozorilo mednarodno združenje športnih stavnic, vendar dokazov, da so pristojni organi sprožili takšne ali drugačne postopke, na koncu nismo dobili. Zato pa smo pridobili dopis velenjskega prvoligaša na naslov NZS, ki razkriva, da je preiskava zagotovo potekala, in izvedeli, kdo je glavni osumljenec. Kako se je zgodba razpletla in ali proces morda še traja, ostaja neznanka.

Bilo je 25. oktobra lani, ko smo razkrili, da je po informacijah, ki smo jih pridobili iz zelo zanesljivega vira, mednarodno združenje športnih stavnic pristojne organe v Sloveniji in tujini obvestilo, da so se na tekmi osmega prvenstvenega kroga (1. septembra 2019) med Celjem in Rudarjem, ki so jo s 3:0 dobili gostitelji, morda dogajale nepravilnosti. Ali bolj konkretno, da za dvoboj na stadionu Z'dežele obstaja sum prirejanja izida. Po teh navedbah naj bi tako imenovani monitoring, ki spremlja oziroma nadzira dogajanje na uradnih stavnicah, zaznal nenavadno visoke vsote vplačil na razplet, ki se je naposled uresničil. Še več, na vse razplete, ki so se uresničili. V igri so bile namreč tri stavne ponudbe: tip 1 oziroma zmaga domače ekipe, doseženih več kot 2,5 gola ter končni izid 3:0.


Nikogar nismo obtožili
Nikogar nismo pribili na križ, nikogar nismo ničesar obtožili. Ker nismo imeli in nimamo niti enega samega dokaza, da bi si lahko privoščili kaj takega. Zgolj opozorili smo, da naj bi bili sproženi nekateri postopki, ki naj bi potrdili ali ovrgli morebitne nepravilnosti.
Takrat smo bili tarča marsikatere kritike, da pretiravamo brez kakršnekoli podlage, da nas zanima senzacionalizem in še bi se našel kakšen očitek, ampak vir je bil tako zanesljiv, da nismo hoteli molčati. Naš cilj je bil razkritje resnice in v imenu čistosti slovenskega nogometa preprečitev morebitnih nečednih poslov. Nismo želeli zamižati ali preprosto pogledati stran ...

Kmalu zatem je vse skupaj utihnilo; ni se razbohotila afera velikih razsežnosti, to pa je bilo, razumljivo, voda na mlin vsem tistim, ki so proti nam usmerjali strupene puščice. Priznamo, da smo slišali in vedeli (vemo) marsikaj, do nas so prihajali tudi namigi o 'informativnih pogovorih' posameznih akterjev na policiji, toda dovolj dokaznega gradiva, da bi zgodbo lahko verodostojno razkrili, vendarle nimamo.


Dopis, ki razkriva marsikaj
Zato pa smo nekaj mesecev pozneje le dobili (uradno) potrditev, da se je nekaj dogajalo. Da se je dogajalo marsikaj. In da se morda še vedno ... Pridobili smo dopis, ki ga je velenjski prvoligaš lanskega 19. septembra poslal na naslov NZS in na podlagi katerega je jasno, da so bili preiskovalci na delu. Konkretna tekma v njem sicer ni navedena, zato pa je omenjen igralec knapov, za katerega naj bi "obstajal sum, da je udeležen pri aktivnostih, ki bi lahko ogrozile integriteto tekmovanj ali vodile k zlorabi nogometne igre." Datumi sovpadajo s terminom obračuna v knežjem mestu in bržčas ni naključje, da je bil 'ožigosani' na naslednjih treh preizkušnjah na stranskem tiru ...

Dopis velenjskega prvoligaša objavljamo v celoti in brez lektorskih popravkov.
Zadeva: Zahteva v zadevi suma na aktivnosti, ki bi lahko ogrozile integriteto tekmovanj s strani igralca NK Rudar Velenje

Dne 10.9.2019 se je direktor kluba NK Rudar Velenje, skupaj z glavnim trenerjem članskega moštva, odzval vabilu NZS na sestanek pri generalnem sekretarju NZS g. Martinu Koželju. Takrat jima je bilo predočeno, da obstaja sum, da je igralec kluba NK Rudar Velenje, Elvedin Džinić, udeležen pri aktivnostih, ki bi lahko ogrozile integriteto tekmovanj ali vodile k zlorabi nogometne igre, oziroma konkretneje, da bi iz poročila, prejetega s strani UEFA bilo to evidentno. 
Kljub temu, da je direktor kluba, Marko Čepelnik, kasneje zaprosil za zabeležko oziroma zapisnik sestanka, na katerem so mu bile predočene okoliščine glede igralca NK Rudar Velenje, tega zapisnika nismo prejeli. Prav tako smo še vedno v pričakovanju poročila, iz katerega naj bi bilo možno razbrati vzročno zvezo med (ne)aktivnostjo igralca na konkretni tekmi in številom vplačanih stav za to isto tekmo. 
Zavedamo se in zagotovo strinjamo, da gre za primer, ki lahko ogrozi integriteto in verodostojnost tekmovanj v Prvi slovenski nogometni ligi, v kolikor se bo seveda dokazala utemeljenost očitanega suma. Hkrati pa verjamemo, da boste razumeli, da je NK Rudar Velenje zaradi varovanja dobrega imena in ugleda kluba, dolžan izvesti ustrezne postopke po klubskem Pravilniku o nagrajevanju, kaznovanju in poslovnih odnosih v NK Rudar Velenje za tekmovalno leto 2019/2020. Disciplinskega postopka brez verodostojnih dokazov, ki bi potrdili ali pa bodo morebiti zatrjevana dejstva ovrgli, v tem trenutku ne moremo izvesti, zaradi česar se klub nahaja v izjemno nezavidljivem položaju. Namreč, igralec, ki je s strani NZS osumljen aktivnosti, ki lahko ogrožajo integriteto tekmovanj, s člansko ekipo trenira, saj podlage za (najmanj) suspenz njegove pogodbe, klub v tem trenutku nima. Podlago za sankcioniranje bi seveda predstavljal pravnomočno zaključen disciplinski postopek bodisi znotraj kluba pred pristojnim klubskim organom, bodisi pred NZS. Za izvedbo disciplinskega postopka pa je v vsakem primeru potrebna listinska dokumentacija, ki v konkretnem primeru predstavlja poročilo, z izvlečki katerega ste direktorja kluba na skupnem sestanku zgolj ustno seznanili.
NK Rudar Velenje, kot klub z dolgoletno tradicijo in integriteto v slovenskem nogometnem prostoru, ostro obsoja kakršnekoli koli aktivnosti, ki so povezane z nameščanjem rezultatov tekem, igranjem ali sodelovanjem pri športnih stavah oziroma drugih igrah na srečo. Od takšnih dejanj posameznikov se NK Rudar Velenje v celoti ograjuje in pri vseh tekmah zasleduje zagotavljanje zakonitosti. Zaradi vsega navedenega si NK Rudar Velenje želi in pričakuje, da se zadeva čimprej razreši in smo, kot že od samega začetka, pripravljeni na sodelovanje z namenom čim prejšnjega epiloga.
Glede na vse navedeno vas vljudno prosimo, da konkretno zadevo obravnavate prioritetno, nas v najkrajšem možnem času seznanite z vsebino dokumenta, ki bremeni igralca kluba NK Rudar Velenje in v zvezi s tem izvedete vse potrebne postopke.
S spoštovanjem.
Peter Dermol, predsednik kluba NK Rudar Velenje

Vprašanj je veliko
Ali je zgodba dobila epilog, za zdaj ni znano, prav tako lahko le ugibamo, ali kakršnakoli preiskava v zvezi s tem še traja in na kateri stopnji je, če še vedno poteka. Vprašanj je veliko, odgovorov za zdaj malo ali nič, a skoraj gotovo bo kmalu drugače ... Moralo bi biti!

Članki iz rubrike