astrologija Dobra karma

Astro vodič po šibkih zdravstvenih točkah vseh ...

Shannen Doherty Svet24.si

Zvezdnica serije Beverly Hills bije hudo bitko z ...

I-tanja fajon-pl008 Reporter.si

Umazane laži Janševih medijev: vmešavajo se v ...

ekipa Svet24.si

Pismo obupanega gostinca: »Gospod Janša, ...

20200508-01003789 Necenzurirano

Je Igor Zorčič rešitev za konec janšizma?

Adrijana Ojsteršek Odkrito.si

Adrijana Ojsteršek je Miss Earth Slovenije 2020

janez-marn Njena.si

K Janezu prihajata še dve skriti gostji!

STA
STA
1 17.02.2020 18:34:53

Predsednik Mijatović razkril svoja pričakovanja pred VEČNIM DERBIJEM!

Jurij Kodrun
Slovenski nogometni prvoligaši bodo v soboto in nedeljo odigrali prve tekme v spomladanskem delu Prve lige Telekom Slovenije. Na sporedu bo 21. krog, katerega vrhunec bo sobotni večni derbi med Mariborom in Olimpijo. Kot pravi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, ta ne bo odločilen za razplet sicer izenačenega prvenstva.

Po 20 krogih ima Olimpija na vrhu 42 točk, sledita Aluminij in Maribor s po 38, na četrtem in petem mestu pa sta Celje in Mura s 34 oziroma 33 točkami. Najslabše kaže velenjskemu Rudarju, ki je jeseni ostal brez zmage in zbral vsega osem točk.

"Kot se dogaja tudi v marsikateri evropski ligi, je tudi slovenska bolj izenačena. Dejstvo je, da je kar nekaj ekip, ki lahko premagajo ena drugo. Liga je zelo zanimiva. Olimpija in Maribor sta pri vrhu, napredovala sta tudi Aluminij in Mura, Celje je tudi zraven, kar kaže, da bo liga tudi spomladi zelo zanimiva," je v pogovoru za STA povedal Mijatović in se dotaknil tudi samega derbija: "Upam, da bo na visoki kakovostni ravni, ne bo pa nikakor odločil prvenstva. Mislim, da bo kar izenačeno do konca, kar je konec koncev zanimivo za ligo."

Kot poudarja predsednik, se je trend rasti lige malce ustavil. "Treba bo narediti kar nekaj korakov, da se trend obrne navzgor. S predstavniki klubov se bomo dobili v kratkem in poiskali rešitve ter katere aktivnosti bi izvajali skupaj, da bi kakovost in zanimivost tekmovanja dvignili višje," pojasnjuje Mijatović.

Glede same kakovosti slovenskega prvoligaškega nogometa meni, da ne nazaduje, kot želijo nekateri kritiki to predstaviti. "V zadnjih letih je imela liga kakovostno rast. To kažejo že uvrstitve v ligo prvakov in evropsko ligo. Pride pa do trenutka, ko je treba narediti korak naprej. In menim, da je zdaj pravšnji trenutek. Sicer pa čedalje večje število slovenskih mladih igralcev odhaja v tujino, v pomembne evropske klube. To kaže, da liga ni nekakovostna. Da pa se da na tem delu narediti kaj več, pa je jasno. Ni pa enostavno. Imamo deset klubov v prvi ligi, klubi se morajo s strokovnimi kadri in s svojimi potenciali bolj ali manj sami znajti. Pomoč države športu in posledično nogometu je majhna ali je skoraj ni. V teh pogojih pa ni lahko dosegati vrhunskih rezultatov," meni predsednik NZS.


Večkrat se je govorilo tudi o morebitni širitvi lige na 12 klubov. "Obstajajo neke ideje, da bi se liga razširila. Ampak moramo biti previdni. Ne smemo širiti lige na račun padca kakovosti. Ne smemo pozabiti, da smo imeli pred nekaj leti težave sestaviti že ligo z desetimi klubi, saj nekateri tudi iz druge lige niso hoteli v prvo. Ob tem so tudi še finančne zmožnosti posameznih klubov. Ne gre na vrat na nos skočiti v tako spremembo," pravi Mijatović.

Ta tudi meni, da je utopično razmišljati, da bi se lahko slovenski klubi v bližnji prihodnosti lahko ključno financirali s prodajo televizijskih pravic, kot je to primer v nogometno razvitejših državah. Velikost prostora in tržnega potenciala pač ni tako velika. "Glede na vse skupaj je težko za tak produkt iztržiti vsoto, ki bi za klube pomenila pomembnejši prihodek," poudarja Mijatović, a dodaja, da je treba delati prav na dvigu produkta (lige), njegovi kakovosti in ga narediti bolj tržnega, kot je zdaj.

Pravi, da bi morali, tudi z oglaševanjem, poskušati privabiti več ljudi na stadion, ponuditi več vsebin, ponuditi udobje, razmišljati bolj tržno. "Tudi klubi se morajo organizirati in na nek način spremeniti svoj model poslovanja. Če bomo vsi čakali, da nam nekdo drugi pomaga, ne bo velikega uspeha. Treba je tudi vzgajati igralce in jih plasirati v boljše evropske klube za večje vsote denarja," razmišlja predsednik.

Pri tem je kot dober primer izpostavil tudi zagrebški Dinamo, ki je že nekaj let velik igralec na nogometni tržnici. Po novem pa Dinamo in drugi prvoligaši že uporabljajo tudi video pomoč sodnikom oziroma Var. Kot pravi Mijatović, se tudi Slovenija kljub številnim kritikam na račun uporabe te tehnologije ne bo mogla izogniti vpeljavi Vara.

"Gre za drago rešitev in če ta ne prinaša koristi, je treba previden, kako in kdaj jo uvesti. Sicer tudi mi že izvajamo projekt, dobivamo ponudbe, izobražujemo sodnike v tej smeri, ampak ključno je kdaj in na kakšen način lahko NZS tako drago rešitev tudi financira," opozarja Mijatović, ki pa vendarle realno pričakuje skorajšnjo vpeljavo Vara tudi v naši ligi. "Želje so bile, da bi s poskusi šli že v jesenskem delu tega prvenstva, ampak realno govorimo o letu 2021. Ali od začetka leta ali od začetka sezone 2021/2022."

Značke: nogomet, sta

Članki iz rubrike