mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 04.09.2019 15:35:27

V Celju bo slovesno ob 100-obletnici nogometa v knežjem mestu

Jurij Kodrun
Nogometni klub Celje letos praznuje 100 let nogometa v Celju. V ta namen bo v soboto pred Mestno občino Celje na Trgu celjskih knezov odprtje panojske razstave o zgodovini nogometa na Celjskem. Razstava, ki sta jo pripravila Muzej novejše zgodovine Celje in Zgodovinski arhiv Celje, je nastala na pobudo rumeno-modrih.

Ob 12. uri bo sledila otvoritev novega večnamenskega športnega objekta na Skalni kleti, kjer bo svoje nove prostore dobil šolski nogometni center Nogometnega kluba Celje. Objekt je 1. julija pridobil uporabno dovoljenje za prvo fazo gradnje, ki je zajemala izvedbo garderob za igralce, prostorov za sodnike, delegate, tribun za obiskovalce ter vse tehnološke prostore.

V drugi fazi bo na podlagi gradbenega dovoljenja iz septembra 2018 izvedena finalizacija fitnesa, pisarn s pomožnimi prostori in prostorov za fizioterapijo.

Objekt je v pogodbenem roku zgradilo podjetje Mika dom, ki je bilo na javnem razpisu kot najugodnejši ponudnik izbrano za izvajalca del. Pogodbena vrednost je znašala 794.079 evrov, izvedba zunanje ureditve pa 82.558 evrov.

Za izvedbo projekta je podjetje ZPO Celje uspešno kandidiralo na razpisu Fundacije za šport in pridobilo za leta 2019, 2020 in 2021 za izvedbo izgradnje več funkcionalnega športnega objekta Skalna klet nepovratna sredstva v višini 60.000 evrov.


Objekt bo slavnostno odprl župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Po odprtju bo sledil igralni dan vseh selekcij šolskega nogometnega centra Nogometnega kluba Celje. Otroci se bodo lahko udeležili tudi likovne delavnice s celjskim slikarjem Daliborjem Borijem Župančičem.

Pred prvo svetovno vojno je v mestu deloval nemški atletski klub SK Cillier SV, ustanovljen leta 1906. Po končani prvi svetovni vojni so se razmere že spremenile. Nemški nogometni klub SK Cillier Sportverein Athletik je sicer še naprej uspešno deloval na Skalni kleti, vendar se mu je proti koncu leta 1918 pridružil že prvi slovenski športni klub v Celju (Športni klub), ki so ga športa željni Slovenci ustanovili v legendarni Turški mački in je me drugim imel tudi nogometni odsek.

Še isto leto so odigrali tudi prvo tekmo, v kateri so na Ježovnikovem travniku premagali "divji" klub Rdečo zvezdo (kasnejši Redstar) z rezultatom 5:2.

Po razpadu Avstro-Ogrske je bil 28. decembra 1919 formalno ustanovljen I. SSK Celje (I. slovenski Športni klub Celje). Prvo uradno tekmo so odigrali z ljubljansko Ilirijo.

Po koncu druge svetovne vojne, med katero so bili slovenski klubi razpuščeni, sta bila ustanovljena Fizkulturno društvo Celje in Športno društvo Olimp. Društvi sta se združili v Nogometni klub Kladivar. Leta 1967 je sledila združitev z Železničarjem, v sezoni 1990/91 pa je začel delovati s takrat sponzorskim imenom NK Ingrad - Kladivar Celje, od leta 1992 je bil znan z imenom NK Publikum.

Značke: nogomet, sta

Članki iz rubrike