Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
24.12.2018 11:30:20
Deli članek:

ŠOK! Umrla hrvaška legenda, ki je delala tudi v Sloveniji: Poslovil se je trenerski velikan!

Profimedia
Sveča

Za vedno se je poslovil legendarni hrvaški nogometni strokovnjak.

Špaco. Vzdevek, pod katerim so ga poznali vsi. 18. aprila je praznoval svoj 80. rojstni dan, to je bila tudi njegova zadnja rojstnodnevna zabava. Kot poročajo hrvaški mediji, je v noči iz nedelje na ponedeljek umrl v Splitu, že nekaj časa je imel številne zdravstvene težave.

Najbolj si ga bodo zapomnili navijači Hajduka, saj je v Splitu preživel najlepša trenerska leta. Ta klub je vodil kar ob štiri različnih priložnostih, z njim je osvojil hrvaško prvenstvo, hrvaški superpokal in hrvaški pokal, z njim je igral tudi v takratnem pokalu Uefa. Hajduk je bil njegovo življenje.

Odkril je številne znane hrvaške nogometaše, tamkajšnjo javnost pa močno presenetil v svoji prvi sezoni na čelu Hajduka. V sezoni 1984/85 so Hajduku napovedovali boj za obstanek, a pod vodstvom Špaca je splitski ponos od prvega do zadnjega kroga bil boj za naslov prvaka. Na koncu mu je le malce zmanjkalo, Hajduk pa je igral napadalen in atraktiven nogomet.

Deloval je v številnih klubih po vsem svetu, bil tudi iranski selektor, spoznali pa so ga lahko tudi ljubitelji slovenskega nogometa, saj je bil med letoma 1997 in 1998 trener Celja.