Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
23.12.2018 13:31:36
Deli članek:

POČILO JE! Mandarićev 'najboljši prijatelj' CIME kazensko preseljen! Kam? Zakaj? TU JE VSE!

www.alesfevzer.com

Bil je veliki ljubljenec navijačev Olimpije, bil je heroj vseh herojev, bil je legenda v pravem pomenu besede. Ni je bilo tekme, na kateri mu pristaši ljubljanskega kluba ne bi glasno vzklikali, kamorkoli je prišel, je bil deležen občudovanja. Poleti 2015 je hitro postal tudi največji zaupnik Milana Mandarića, do pred kratkim sta bila preprosto nerazdružljiva. Zdaj pa … Zdaj pa zvezda Sebastjana Cimerotiča ne sveti več kaj prida močno. Navijači so mu že pred meseci dokončno obrnili hrbet, očitno pa ga je dokončno iz pisarn Olimpije odstranil tudi Mandarić. Toda ali je res, da ga želi Mandarić spoditi tudi iz kluba? Odšli smo po sledi vedno glasnejših govoric.

Do pred kratkim je bil pogled na VIP-tribune stadionov, na katerih je igrala Olimpija, vedno enak. No, okrog Milana Mandarića so se ljudje kakopak vedno menjavali, in to še hitreje kot letni časi, toda nekdo je bil vedno ob njem. V klubu neštetih menjav je bil Sebastjan Cimerotič stalnica, ki se nikdar ni spremenila. Do pred kratkim. Na zadnjih nekaj tekmah smo ob Mandariću zaman iskali nekdanjega reprezentančnega napadalca. In tudi tisti, ki so vsakodnevno prisotni v upravi ljubljanskega kluba, bi znali povedati, da Cimerotiča že nekaj časa ni več na spregled. Toda zakaj? In tudi: kaj to pomeni? Je tudi njega doletelo, kar je pred tem še skorajda vsakega Mandarićevega svetovalca? Ga je nemirni predsednik zeleno-belih resnično odpustil, kot se v zadnjem času vse glasneje govori?

No, najprej moramo razčistiti nekaj: Cimerotič nikdar ni imel natančno določene vloge v upravi Olimpije. Sicer drži, da je član izvršnega odbora (glede na podatke z uradne klubske strani so člani tudi Milan Mandarić, Sanja Karlica Tratnik in Marko Apollonio), toda daleč od tega, da bi bil kdaj recimo trener, pomočnik, športni direktor, direktor ali kaj podobnega. Bil pa je zraven, in to vedno. Kot svetovalec, kot Mandarićev zaveznik, kot njegova desna roka in kot skratka nekdo, ki mu je predsednik rad prisluhnil ter ga tudi upošteval. Tako zelo, da mu je pred časom celo verjel, ko mu je prevedel določeno kolumno v našem časniku, zaradi katere je Mandarić celo tožil Ekipinega novinarja. Neuspešno, če smemo dodati … Cimerotičeva vloga v Olimpiji nikakor ni bila nepomembna, dobro obveščeni viri znajo povedati, da je bila marsikatera odločitev sprejeta tudi zato, ker ji je prikimal prav »prulski dribler«.

Vrnil se je nazaj h koreninam
Toda stvari so se spremenile. Korenito spremenile. Že kar nekaj vode je preteklo, kar je bil Cimerotič na VIP-tribunah po vsej državi nazadnje opažen v Mandarićevi družbi. Tudi na zadnji tekmi v Novi Gorici so bili ob njem vsi drugi, le Cimerotič ne. Zato ne preseneča, da so se navijači začeli spraševati, kaj se dogaja. Še toliko bolj, ker je tudi do nas prišla informacija, da naj bi se »prulski dribler« z novim letom dokončno poslovil od Olimpije. Češ da je v predalu predsednikove pisalne mize že pripravljen dokument, s katerim bodo dokončno pretrgane vse niti med njim in Cimerotičem.

Toda ali je temu res tako? Ne povsem. Kot smo izvedeli iz sila zanesljivih virov, ljubezen, ki druži Mandarića in Cimerotiča, res ni več takšna, kot je bila še pred časom. In prav tako drži, da Cimerotiča ni več med tistimi, ki jih Mandarić posluša in jim slepo verjame. Vse skupaj je prišlo tako daleč, da je bil Cime resnično na zelo dobri poti, da se Mandarić tudi njemu dokončno zahvali za sodelovanje. Bil je tik pred tem, da dobi nogo, a tako daleč stvari vendarle niso prišle. Ali če se izrazimo nekoliko bolj slikovito: dobil je ukor pred izključitvijo.

Toda za zdaj je še vedno v klubu. Ne kot predsednikov svetovalec in tudi ne kot nekdo, ki bi imel pomembno vlogo v pisarni. Lahko bi rekli, da se je 44-letnik vrnil nazaj h koreninam. Povesil je glavo, ko so mu povedali, naj se prilagodi novi ureditvi ali odide. Hkrati je pobrskal po omari in si spet nadel trenirko ter se vrnil na – zelenice. Po naših informacijah se je Cimerotič pred kratkim spet posvetil delu v mladinskem pogonu Olimpije, vsakodnevno naj bi individualno delal z napadalci mlajših selekcij.

Beseda pri ključnih odločitvah
Kakopak se poraja vprašanje, zakaj je prišlo do takšnega zasuka. Zakaj je »počilo« med »večnima zaveznikoma«? Zakaj je bil Cimerotič po tem, ko je v treh letih preživel vse silne spremembe v klubu, zdaj tudi sam degradiran?

Odločitev ni prišla čez noč, stvari so se nabirale daljše obdobje. K temu je prispevalo dejstvo, da naj bi Cimerotič želel imeti pomembno besedo pri vseh ključnih klubskih odločitvah. Toda ker je bilo njegovo mnenje velikokrat drugačno od mnenja drugih, je bil poligon za težave in nesporazume hitro pripravljen. Zgodilo se je tudi nekaj odmevnih sporov, v katerih ni manjkalo ostrih besed. Ni skrivnost, da je bil Cimerotič v vojni z Igorjem Bišćanom, marsikomu naj bi se zameril tudi zaradi močne povezanosti z razvpitim Seadom Karaselimovićem, bržčas bi lahko dodali še kaj. Recimo veliko takšnih in drugačnih malenkosti, ki so se počasi, a vztrajno nabirale, dokler ni počilo.

Sprva so se zadeve resnično gibale tako, da 33-kratni slovenski reprezentant dejansko ni bil daleč od dokončnega odhoda iz Olimpije, a se to vseeno ni zgodilo. Mandarić vendarle ni pozabil, da je bil Cimerotič vedno ob njem; v dobrem in tudi v slabem. Da mu ni bilo nič pretežko, da se je vedno odzval, ko ga je predsednik potreboval. Ali zaradi nogometnih razlogov ali zaradi povsem privatnih. Danes je tako eden redkih oziroma praktično edini, ki je moral dati glavo pod Mandarićevo giljotino, a je kljub vsemu preživel.