pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
4 12.05.2018 08:00:23

OSEMMILIJONSKI mlinski kamen okoli vratu OLIMPIJE

Predsednik ND NK Olimpija Ljubljana in prvi mož podjetja FC Olimpija, d. o. o., ameriški poslovnež srbskega rodu Milan Mandarić je pred skoraj tremi leti vstopil v »sveti« ljubljanski zeleno-beli klub.

Vsi so ga pričakali kot velikega rešitelja in človeka, ki bo ljubljanski nogomet postavil na evropski zemljevid. Klub je »odkupil« od Izeta Rastoderja za štiri milijone, toda ...


No, 15. junija 2015 pa je na skupščini ŠD NK Olimpija uradno prevzel vlogo predsednika društva in s tem ljubljanski nogometni klub, ki je bil do tedaj v rokah Izeta Rastoderja. Slednji, evropski kralj banan, naj bi za Mandarićev »prevzem« dobil okoli štiri milijone evrov, kolikor je Rastoder vložil v Olimpijo. Do danes še ni jasno, ali je Mandarić razen prvega milijona Rastoderju res plačal »paleto« evrov.

Dolgo se že govori, da naj bi Milan Mandarić skušal Olimpijo prodati. Seveda je nemogoče prodati društvo, ki je v lasti vseh njegovih članov, zato je Mandarić takoj na začetku ustanovil podjetje FC Olimpija, d. o. o., v katerem so bili v delovnem razmerju vsi igralci prvega moštva članskega kluba.



Po javno dostopnih podatkih na Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve, skrajšano AJPES, smo prišli do ogromne finančne luknje predvsem pri podjetju FC Olimpija, d. o. o., prek katerega posluje celotno člansko moštvo Olimpije. Objavljeni podatki so iz obdobja do konca leta 2017.

Seveda je najbolj zanimivo poslovanje FC Olimpija, d. o. o., ki je ob koncu leta 2017 izkazalo bilančno izgubo v višini 6,483.442,05 evra. V resnici je dolg podjetja, ki je v 26-odstotni lasti društva Olimpija in v 74-odstotni lasti podjetja MM šport, d. o. o. (ki je v 100-odstotni lasti Milana Mandarića), še za skoraj dva milijona evrov višji. Zakaj? Ker je kratkoročnih (tista, ki se praviloma preoblikujejo v časovnem obdobju, ki je krajše od enega leta) finančnih obveznosti za 6,206.337,01 evra in kratkoročnih poslovnih obveznosti še za 1,934.311,30 evra. To skupaj znese za 8,140.648,31 evra obveznosti oziroma dolga.
Kaj bi se zgodilo, če bi šlo podjetje FC Olimpija v stečaj in za seboj pustilo osemmilijonski dolg?
V primeru, da bo Mandarić želel nogometni klub Olimpija prodati, bo želel iztržiti vsaj okoli šest do osem milijonov evrov. Tako bi, če izračunamo čez palec, za triletno odisejado v ljubljanskem klubu zaslužil okoli štiri milijone evrov. In sem ne štejemo nepremičninskih poslov. Ni slabo, kajne?
VEČ V DANAŠNJI TISKANI IZDAJI ŠPORTNEGA DNEVNIKA EKIPA SN

Članki iz rubrike