klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 14.03.2018 10:11:44

Igor Bišćan kot VELIKI ADUT v bitki za naslov prvaka: Olimpija od leta 2009 dalje še nikdar ni imela BOLJŠEGA TRENERJA

alesfevzer.com
Igor Bišćan z Olimpijo niza odlične rezultate.

Če odmislimo vse tiste strokovnjake, ki so morali na klop kot dežurni gasilci, potem je Olimpijo od leta 2009 dalje, ko se je po nekajletnem potepanju po nižjeligaških zelenicah spet vrnila med elito, vodilo 14 trenerjev. Nekateri so bili dobri, nekateri slabi, med vsemi najboljši pa je – Igor Bišćan!

Drugi del sezone bi se za Olimpijo težko začel bolje. Ne samo da je Maribor na uvodnih štirih tekmah osvojil le pet točki, obenem so zmaji nanizali že kar štiri zaporedne zmage. Posledično so se vrnili na vrh lestvice, pred današnjo tekmo z Rudarjem imajo že štiri točke več od aktualnega branilca naslova prvaka. Po vrsti so pred zmaji v tem letu padli Celje (2:1), Gorica (1:0), Aluminij (5:1) in Triglav (1:0), prvič po dolgih 23 letih se je zgodilo, da je Olimpija zmagala v štirih uvodnih tekmah novega leta. Pred dobrima dvema desetletjema se je pod takšen podvig podpisal Branko Oblak, slednji je nato tudi nadaljeval v odličnem ritmu in z Olimpijo ob koncu sezone kot prvi prišel čez ciljno črto. Prav Oblak je eden od 14 strokovnjakov, ki so Ljubljančane vodili od leta 2009 dalje; bil je celo prvi med vsemi. Toda roko na srce, najslabši. Legendarni Oblak je zmaje takrat sicer vodil le štirikrat, ob treh porazih je dosegel le eno zmago. Potem se je še sporekel s tedanjim vrhovnim vodjo Olimpije Izetom Rastoderjem in neslavno končal svojo tretjo, zadnjo pustolovščino v najboljšem ljubljanskem nogometnem klubu vseh časov. Po Oblaku so vajeti v rokah držali številni takšni in drugačni strokovnjaki; bili so mladi in stari, domači in tuji. Toda nihče ni bil tako statistično uspešen, kot je uspešen zdajšnji trener Olimpije.

LE TRIJE SO SE VESELILI VEČKRAT
Odkar na klopi kluba iz mesta, skozi katerega teče reka Ljubljanica, sedi strokovnjak iz sosednje Hrvaške, Olimpija v Prvi ligi Telekom Slovenije narekuje res izjemno visok ritem. Dejansko je imela Olimpija pod njegovim vodstvom le dva nekoliko slabša dneva. Na Bišćanovo žalost se je to zgodilo na tekmah z Mariborom (0:1) in Domžalami (0:1), ko sta poraza kakopak še nekoliko bolj odmevala. Toda če odmislimo teh dobrih 14 novembrsko-decembrskih dni, ko je Olimpija dejansko nekoliko padla v formi, potem Bišćanova zasedba resnično niza zelo dobre rezultate, zaradi česar vodstvo na lestvici sploh ni presenečenje. Statistika razkriva, da je Olimpija pod Bišćanovim vodstvom v PLTS osvojila kar 78,9 odstotka razpoložljivih točk; takšnega odstotka od leta 2009 pri zmajih ni imel nihče. 

trenerji
EkipaSN

Še najbližje Bišćanu je Rodolfo Vanoli (69,4), ki je Olimpijo vodil le na 12 tekmah, a bil vseeno tisti, ki je v sezoni 2015/16 klub popeljal do naslova prvaka. Olimpija je pod Bišćanovim vodstvom v PLTS odigrala 22 tekem in vknjižila 16 zmag, le trije trenerji so se veselili večkrat. Toda ob tem je ključen podatek, da so vsi trije Olimpijo vodili na občutno več tekmah: Dušan Kosić (51 tekem) in Andrej Razdrh (42) imata po 25 zmag, Darko Karapetrović (40) jih je dosegel 18. V odstotkih doseženih zmag Bišćanu nihče ne seže do kolen; njegov odstotek znaša 72,7, na drugem mestu je spet Vanoli (66,7).

MANJ JIH JE PREJEL LE NIKOLIĆ
Če smo se poleti, ko je Milan Mandarić novega trenerja našel na klopi hrvaškega drugoligaša Rudeša, še spraševali, kakšen strokovnjak je Bišćan, zdaj ni več nobenega dvoma. Je čisto pravi pragmatik, ki največ stavi na trdno obrambo. Temu pritrjuje tudi statistika. Odkar jo vodi Bišćan, Olimpija v povprečju na tekmo prejme le 0,45 zadetka. Nižje povprečje prejetih golov je imel v zgodovini "nove" Olimpije le Marko Nikolić, na sedmih tekmah pod njegovim vodstvom so zmaji prejeli le dva gola (0,29 odstotka). Srb je tudi edini, ki ni izgubil niti enkrat, a kaj ko je ostal tako kratek čas … Kar zadeva igro v napadu, Bišćanova Olimpija ne spada med najučinkovitejše; 39 golov na 22 tekmah (1,77 na tekmo) sicer ni malo, toda trije nekdanji trenerji zmajev se lahko pohvalijo z boljšim povprečjem: Marijan Pušnik (2,15 na tekmo), Ermin Šiljak (1,91) in Andrej Razdrh (1,88). Med vsemi najmanj učinkovita je bila tista Olimpija, ki jo je vodil Milorad Kosanović (0,76 gola na tekmo), ki je tudi predzadnji na lestvici trenerjev z največjim odstotkom osvojenih točk (39,2).

Čeprav bi si marsikateri navijač Olimpije in ne nazadnje tudi predsednik kluba Milan Mandarić želel, da bi bili zeleno-beli na igrišču bolj spektakularni, bolj atraktivni, pa Bišćanu vseeno ne gre oporekati rezultatov, ki so v nogometu vendarle najpomembnejši. In če bo Bišćan točke še naprej osvajal v takšnem povprečju, bo Olimpiji težko kdo prišel do živega. V tem primeru bi imela Olimpija pač ob koncu sezone 85 točk; prvak jih je nazadnje imel tako veliko leta 2012

olimpija aluminij af
alesfevzer.com

Članki iz rubrike