sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Predsednik vlade Dr Odkrito.si

Kaj se je v resnici dogajalo na Kruziću?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
5 25.02.2018 09:45:32

Srbski novinec v dresu Olimpije: Verjamem, da je za marsikoga TO VELIKO BREME, toda meni je najlepše, ko vem, da moram VSAKO TEKMO ...

Grega Wernig
Spomladi bo v dresu Olimpije igral tudi izkušeni srbski napadalec Dragan Mrđa.

V sezoni 2015/16 so Maribor prehiteli tudi oziroma predvsem po zaslugi Miroslava Radovića, zdaj bodo v Olimpiji upe polagali na še enega izkušenega nogometaša iz Srbije. V zimskem prestopnem roku je novi član zmajev postal tudi Dragan Mrđa, svoj čas najudarnejši napadalec Crvene zvezde.

Ko nekdo na 297 klubskih tekmah zabije 126 golov (vir: Transfermarkt), je jasno, da gre za dobrega nogometaša. Za slovenske razmere celo vrhunskega. Če ob tem vemo, da je takšen posameznik osvajal tudi lovorike in hkrati pridno zbiral reprezentančne nastope, potem ni vrag, da dejansko premore kar nekaj znanja. Ali je ob tem Dragan Mrđa, eden od zimskih novincev v Prvi ligi Telekom Slovenije, tudi dovolj motiviran za dokazovanje v deželici pod Triglavom, bomo kakopak šele videli. Toda če je tako in če tudi njegova telesna pripravljenost ni sporna, potem ni nemogoče, da bo sicer že 34-letni napadalec iz Srbije spomladi močno orožje Olimpije, ki se bo v prvenstvu za lovoriko borila predvsem z Mariborom, v pokalu pa za skok v finale poskušala premagati Celje.

POGOVORIL SE JE S PEČNIKOM
Če spadate med tiste, ki tudi danes, skoraj tri desetletja po razpadu skupne države, še vedno pozorno spremljajo nogomet na področju nekdanje Jugoslavije, potem Dragan Mrđa za vas nikakor ni neznanka. Sploh če se hkrati uvrščate med tiste, ki se vam je tudi zaradi tistega epskega slavja v Bariju še posebej prikupila Crvena zvezda. Novinec v vrstah Olimpije se je nedolgo tega z zlatimi črkami vpisal v zgodovino beograjskega velikana, in to na odmeven način. V sezoni 2013/14, ko je na klopi Crvene zvezde sedel nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović, je bil Mrđa v izjemni formi, morda celo v najboljši v karieri. Tedaj je odigral 27 tekem, na katerih se je med strelce vpisal kar 19-krat. V srbskem prvenstvu jih ni nihče dosegel več, toda Mrđa se je nečesa drugega razveselil še bolj kot naziva najbolj učinkovitega nogometaša tamkajšnje lige. Po dolgih sedmih letih so rdeče-beli le prekinili prevlado hudega mestnega tekmeca in končno vrnili lovoriko na Marakano.

dragan mrdja mrda
Grega Wernig

"To so lepi spomini. Zelo lepi," slaba štiri leta pozneje na svojo drugo pustolovščino v Crveni zvezdi (v dresu slednje je tudi začel profesionalno kariero) še ni pozabil novinec v vrstah Olimpije. Zdaj, ko se je preselil v Ljubljano, seveda verjame, da bo tisto zgodbo večkrat podoživel. "Komaj čakam, da se spet snideva s Slavišo Stojanovićem. Za zdaj časa za to še ni bilo, saj smo bili na pripravah v Turčiji in na Hrvaškem, prav tako sem imel veliko dela z iskanjem stanovanja. Toda gotovo se mu bom javil, želim ga videti. V tisti sezoni sva imela odličen odnos, tudi zato smo na koncu osvojili lovoriko," je poudaril izkušeni nogometaš iz Vršca, ki si je takrat na Marakani garderobo delil še z Dejanom Kelharjem in Nejcem Pečnikom, s slednjim se je tudi pogovoril o Olimpiji in slovenskem nogometu, preden je podpisal za zmaje.

NA LOVU ZA BEOGRAJSKO FORMO
Ker se v nogometu in življenju na splošno ne da živeti od spominov, bo Mrđa v Ljubljani kakopak poskušal spisati novo uspešno zgodbo. "Eden od razlogov, zakaj sem se odločil za prihod k Olimpiji, je dejstvo, da se bomo spomladi borili za dve lovoriki. Mislim, da nam lahko uspe," je samozavesten Srb, ki je dodal: "V pokalu smo v polfinalu, kar je dober obet, v prvenstvu Maribor ni daleč spredaj. Škoda za zaključek prvega dela sezone, toda spomladi nam lahko uspe nadoknaditi tri točke zaostanka, ne nazadnje sta pred nami še dva večna derbija. In še veliko tekem. Obožujem izzive, zato komaj čakam, da se začne zares. Ni ga boljšega od tega, ko se pred vsako tekmo zavedaš, da moraš zmagati. Verjamem, da je za nekoga to tudi breme, toda zame ne. To mi služi zgolj kot dodatna motivacija." Mrđa torej verjame, da če bo tudi na igrišču tako odločen, bo zmajem lažje. "Ničesar nočem napovedovati, bom pa presrečen, če bom ujel formo iz časov pri Crveni zvezdi, ko sem bil tudi prvi strelec lige. Zdaj bo to težko ponoviti, vendarle imam na voljo le polovico sezone. No, 11 golov bi se morda dalo nadoknaditi (smeh) … Ah, raje ne bom ničesar napovedoval, lahko zgolj obljubim, da bom dal vse od sebe. Rad bi pomagal ekipi, to je najpomembnejše. Vseeno je, kdo bo prvi strelec lige in koliko golov bom zabil, če bo Olimpija seveda tista, ki bo na koncu prva," je klub in ne sebe v ospredje postavil Mrđa, ki je zadnja štiri leta preživel na Japonskem. Najprej je bil član Omiye Ardije, v kateri je zabil 36 golov na 99 tekmah, potem še Shonana, za katerega je na 10 obračunih v polno meril enkrat. "Lepo je biti spet doma. No, moja družina je v Beogradu, toda to ni daleč. Sploh v primerjavi s tem, kje sem bil do zdaj. Verjamem, da bom v Sloveniji užival," je še pristavil novi napadalec Olimpije, ki se je med strelce vpisal že na debiju; v polno je meril na prijateljski tekmi z mestnim rivalom Bravom.

POTREBUJE ŠE TEDEN, MORDA DVA
Če preteklost ponuja misel, da bi lahko bil pomembna okrepitev za Olimpijo, pa bo vsaj na začetku njegove ljubljanske pustolovščine ključno to, kako hitro bo prišel v najboljšo formo. Dejstvo je namreč, da nekaj mesecev ni igral, zato bo še potreboval nekaj časa, nekaj trdih treningov. "V tem trenutku gotovo ne bi mogel trditi, da je v optimalnem stanju," je priznal trener Olimpije Igor Bišćan in nadaljeval: "Morali bomo biti pazljivi. V Turčiji je šel skoraj na vso moč in tudi zato začutil določene težave. Upam, da teh ne bo več, prav tako bomo poskrbeli, da na treningih ne bo pretiraval. Ni pa nobenega dvoma, da gre za zanimivega nogometaša. Je zelo izkušenj, na tekmi z Bravom se je videlo, da ima odličen občutek za postavljanje v kazenskem prostoru in da premore tudi mirnost pred golom. Vsekakor upam, da bo kmalu prišel do ustrezni ravni, kar nam bo omogočalo, da bo dobil več kot zgolj 15, 20, morda 30 minut. Mislim, da potrebuje še kakšen teden, morda dva." Hrvat je hkrati poudaril, da Mrđa nedeljske tekme s Celjem še ne bo začel v udarni postavi, a če bo dobil priložnost s klopi, smo prepričani, da jo bo poskušal kar najbolje unovčiti.

dragan mrdja mrda
Grega Wernig

Članki iz rubrike