Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
21 18.01.2017 10:17:04

Nenavadno prijateljstvo Olimpije in Oostendeja: Ker mu to ime tako lepo zveni v ušesih

Drago Wernig - TAKA
Zakaj so pri Olimpiji in belgijskemu klubu KV Oostende stkali prijateljske vezi?

Če nekdo v Ljubljani (ali recimo Mariboru oziroma kjerkoli drugje po Sloveniji) navija za Barcelono, to sploh ni presenečenje. Če si nekdo grize nohte ob spremljanju Reala, Arsenala, Manchester Uniteda, Milana, Bayerna in še koga, prav tako.

Toda če vam povemo, da je nekdo v Belgiji skoraj dobesedno obseden s klubom iz Slovenije, nam bržčas ne boste verjeli. Toda ne lažemo in si ne izmišljujemo. Dejansko v Belgiji živi nekdo, ki je nor na klub iz deželice na sončni strani Alp, dejansko se tam vsako jutro zbudi človek, ki najbolj hrepeni po nečem že skoraj čudaškem. Za b Coucka zagotovo še niste slišali, razen če niste padli z neba in je vaš najljubši klub v svetu nogometa Koninklijke Voetbalclub Oostende. Možnosti, da bi takšen junak dejansko živel v Sloveniji, so skoraj nične, vendarle gre za klub, ki niti v Belgiji ne velja za najbolj priljubljenega. KV Oostende ima recimo v tej sezoni v povprečju na domačih tekmah dobrih 7000 gledalcev, kar je težko primerljivo s tem, koliko ljudi spremlja Club Brugge (povprečje 26.000), Standard (21.000) ali recimo Anderlecht (17.000).
Obogatel s farmacevtskim podjetjem

OBOGATEL V FARMACEVTSKI INDUSTRIJI
Hkrati KV Oostende ni nikakršen serijski osvajalec lovorik, v svoji zgodovini je vknjižil le dve zmagi v drugi belgijski ligi. No, v tej sezoni mu gre kar dobro od nog, saj po 21 krogih na lestvici prve lige zaseda visoko četrto mesto. To pomeni, da se mu nasmiha nastop v Evropi, navijači že sanjajo, kako bodo na stadionu Versluys Arena spremljali kakšnega od največjih klubov na stari celini.

Medtem ima zelo ekscentrični lastnik kluba Marc Coucke poleg preboja v Evropo še eno zelo drugačno, že skoraj čudaško željo. Po čemer skoraj najbolj hrepeni, je namreč obračun z – Olimpijo! Da, Olimpijo. Verjeli ali ne, Coucke je skoraj obseden z Olimpijo. To je zelo težko razumeti, ne nazadnje gre za človeka, ki nima skoraj nikakršnih resnejših povezav z Ljubljano in njenim najuglednejšim nogometnim klubom. Pa vendarle že mesece v belgijskih medijih ves čas poudarja: "Želim si, da bi se moj klub pomeril z Olimpijo."

430-2-coucke pm
Profimedia

V belgijskem časniku Het Nieuwsblad so se odločili, da bodo nenavadni obsedenosti prišli do dna, z našo manjšo pomočjo so hkrati dosegli, da se bo bogatemu poslovnežu, ki je obogatel z delom v farmacevtski industriji (je ustanovitelj podjetja Omega Pharma, ki je recimo leta 2010 pridelalo dobiček v višini skoraj 70 milijonov evrov), velika želja očitno uresničila. Vzpostavili so namreč stik z Milanom Mandarićem, predsednikom Olimpije, ki je z zanimanjem prisluhnil njihovim besedam, nato pa dejal: "Če želijo, se bomo pomerili z njimi!"

VEČ LETAL Z NAVIJAČI OOSTENDEJA
A pojdimo lepo po vrsti. Najprej moramo kakopak pojasniti ozadje neverjetne obsedenosti belgijskega poslovneža. Coucke, ki ga navijači njegovega kluba obožujejo in mu pravijo celo Sveti Marc, je za Het Nieuwsblad razkril brez ovinkarjenja. "Olimpija mi je všeč, ker njeno ime tako lepo zveni v mojih ušesih!" Torej: tako malo za tako veliko.

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE V TISKANI IZDAJI ČASNIKA EKIPA SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA SPLETNI STRANI EKIPA24.SI!

Članki iz rubrike