Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
13.03.2016 11:15:35
Deli članek:

OLIMPIJA - CELJE: Pomembnost, ki jih ne sme okovati

www.alesfevzer.com

Da Olimpija že desetletja ni bila tako blizu naslovu prvaka kot zdaj, je nesmiselno poudarjati.

Pretekla leta so bila za navijače edinega ljubljanskega prvoligaša precej manj razburljiva, odkar zeleno-beli spet nastopajo v 1. SNL, so bili v zaključku praktično vsake sezone zgolj opazovalci s strani. Lani so recimo po štiriindvajsetih krogih za Mariborom zaostajali že za enajst točk, predlani celo za petnajst, leta 2013 "le" za devet, v sezoni 2011/12 za dvanajst in tako dalje in tako naprej. Dejansko ne pomnimo – in zagotovo nismo edini –, kdaj se je Olimpija v zaključek sezone nazadnje podala tako, da ji je Maribor gledal v hrbet.

Statistika kakopak razkriva vse mogoče podatke iz preteklosti, ponudila nam je tudi odgovor na to vprašanje: Olimpija je bila po štiriindvajsetih krogih nazadnje pred Mariborom v sezoni 2004/05. Pa čeprav je imel slednji tedaj celo več točk kot Olimpija! A kaj ko je igral v ligi za obstanek, v kateri je bil pri vrhu, medtem ko so bili zmaji pri dnu lige za prvaka. Skratka, Olimpija že celo večnost ni bila v tako dobrem položaju, a to bo bolj slaba tolažba za navijače, če pogled na lestvico ne bo takšen tudi 21. maja, ko se bo zaključila sezona.

Z NJIMI NI LAHKO IGRATI
Naslednji velik korak proti prvemu naslovu prvaka za Ljubljano po davnem letu 1995 bo Olimpija lahko naredila danes, ko bo spet na delu na domačem stadionu. V Stožicah bo gostovalo Celje, ki v tej sezoni niti v enem trenutku na lestvici ni bilo pred Olimpijo, hkrati je klub iz knežjega mesta zbral skorajda pol točk manj! Ima jih le malce več kot znaša razlika med kluboma.

Nisem tip trenerja, ki veliko menja. Ko izberem skupino nogometašev, mora kdo narediti veliko napako ali pa me razjeziti, da bi ga zamenjal. Igralci si težko prislužijo zaupanje, a ga tudi izgubijo težko. Toda tokratna tekma bo drugačna od prvih dveh, zato se lahko zgodi kakšna manjša sprememba.

Če temu dodamo še dejstvo, da so se Ljubljančani na preteklih dveh ligaških tekmah poigrali s tokratnim nasprotnikom (dali so deset golov, prejeli niso niti enega), potem je zaključek povsem preprost: Olimpija bo zlahka slavila. No, toda to je misel, ki se podi zgolj po glavah navijačev. Pa še to seveda ne vseh. V garderobi zmajev razmišljajo precej bolj previdno. "Nogometašem sem dal jasno vedeti: ta tekma je za nas še pomembnejša od derbija," odločno pravi trener Olimpije Marko Nikolić. Slednji je morda mlad, naiven pa zagotovo ni. Tudi zaradi svojih izkušenj iz preteklosti.

Ko se je v sezoni 2013/14 kot trener Partizana s Crveno zvezdo boril za naslov prvaka, je recimo konec aprila z 2:1 slavil na zadnjem večnem derbiju v tistem tekmovalnem letu. A kaj ko je krog pred tem skorajda senzacionalno izgubil na gostovanju pri Napredku. Na koncu mu je Slaviša Stojanović lovoriko izpred nosa odnesel s samo točko prednosti. Nikolić je torej tedaj naslov izgubil na tako imenovani mali tekmi.

Takšna bo tudi nedeljska, ki pa bi lahko bila zaradi večjega števila razlogov za zmaje dejansko še večji zalogaj kot Maribor. Sploh če se bodo vanjo podali prepričani, da so že zmagali, da so tri točke že njihove. Da, Celje ni kot Maribor, a tudi mala kača zna še kako ugrizniti večjo od sebe. To so dokazali prav Celjani, in to prav na tekmi z Mariborom. "Gre za zelo neugodno ekipo," se zaveda Nikolić, ki pred prvo od dvanajstih tekem Olimpije v zaključni seriji misije nogometnega prebujanja Ljubljane nadaljuje: "Ogledali smo si obe celjski tekmi v tem letu in se prepričali, da gre za nasprotnika, s katerim ni lahko igrati. Celje ima zelo dobro organizirano consko obrambo, premore ogromno agresivnosti v vezni liniji, hkrati pa so v ekipi vsaj trije izredno hitri nogometaši, ki le čakajo, kdaj bodo lahko stekli v protinapad. To je njihov sistem, ki so ga osvojili in so v njem res zelo nevarni za vsakega rivala. Ponavljam, čaka nas res zelo neugoden nasprotnik."

TO RES NI DOVOLJENO
Ne glede na zgoraj povedano, Nikolić kakopak zaupa svojim varovancem in ne nazadnje tudi navodilom, ki jim jih je dajal v tednu pred tekmo. "Pripravljeni smo na Celje, naši treningi so bili ves teden prilagojeni nasprotniku, ki prihaja v Stožice. Vemo, kaj moramo narediti. Ne bo lahko, tudi zaradi Celja, ki ga zelo spoštujemo, ampak kdor želi biti prvak, mora na takšnih tekmah zmagovati. Igralci morajo najti motiv in biti pravzaprav še bolj motivirani kot na derbiju. To seveda ni lahko, ampak tako preprosto mora biti," je odločno pristavil 36-letni strokovnjak, ki se je v teh dneh še kako trudil tudi, da se po derbiju nogometaši ne bi preveč sprostili.

Derbiji so po navadi nabiti s strastjo in čustvi, ko se končajo, se prehitro zgodi, da misli niso več tako osredotočene. "Od prvega dne priprav v našem taboru vlada dobro vzdušje, ki pa ga ne gre enačiti z mirom. Sprostili se bomo šele, ko bomo, če seveda bomo, uresničili zastavljen cilj. Ampak da bi se igralci v tem trenutku preveč sprostili … Ne, to pa res ni dovoljeno! Pred nami je najpomembnejša tekma. Kar malce nenavadno je, kako pomembna je. Tako jo doživljamo in tako smo se pripravljali nanjo. Toda to fantom jim ne sme nadeti okov okoli nog in rok. Mora jih motivirati do te mere, da bodo skorajda leteli po igrišču," pravi Nikolić.

POMEMBNO SPOROČILO NAVIJAČEM
Da bodo, kot se je izrazil trener Olimpije, nogometaši lažje "leteli" po igrišču, če bodo imeli glasno pomoč s tribun, je kakopak jasno. Na tekmi s Koprom je bilo v Stožicah okoli 3500 gledalcev, v Maribor je odšlo skoraj tisoč navijačev zeleno-belih. Koliko se jih bo odzvalo zdaj? Pričakovati bi bilo, da še precej več, a Ljubljana je specifično okolje. Toda kdaj se bodo Ljubljančani prebudili, če ne zdaj, ko je njihov klub le še 1080 minut oddaljen od naslova prvaka?

"Včasih se počutim kot papagaj, ker se ves čas ponavljam. Ampak ni mi težko biti dolgočasen, če moram nekomu poslati pomembno sporočilo. Kaj sporočam navijačem, je jasno: borimo se za naslov prvaka, pred nami je še dvanajst tekem, na vsaki potrebujemo pomoč. V zraku se čuti dobro vzdušje, ki pa mora še rasti in rasti. Vsak dan bolj. Igralci res potrebujejo navijače in upam, da bo sporočilo dejansko prišlo do kar največjega števila teh,« je z veliko mero upanja še dodal Marko Nikolić pred prvo od dvanajstih finalnih tekem svojega kluba.

PONOVILI BI POKAL, PRVENSTVA NIKAKOR NE
Po štirih osvojenih točkah v uvodnih 180 spomladanskih minutah, kar je zagotovo nad pričakovanim, nogometaši kluba z Arene Petrol kakopak prekipevajo od zadovoljstva in predvsem samozavesti, zato se jim kolena prav nič ne tresejo, pa čeprav je pred njimi gostovanje pri vodilnem klubu Prve lige Telekom Slovenije.

Med Olimpijo in Celjem je na lestvici 23 točk razlike, ju pa v tem trenutku vseeno druži zanimiv podatek: njuni mreži se v tem letu še nista zatresli. Nejc Vidmar in Matic Kotnik sta za zdaj nepremagljiva, hkrati je obema uspelo, da nista klonila na gostovanju v vedno neugodnem Ljudskem vrtu. Če bosta nepremagljiva tudi po tekmah 25. kroga, potem je jasno, kako se bo tekma končala. Celjani bi bili s tem zagotovo zadovoljni, Ljubljančani neprimerno manj.

No, toda glede na v tej sezoni štiri odigrane medsebojne obračune mreži jutri v Stožicah zagotovo ne bosta mirovali. Tokratna nasprotnika sta se dvakrat pomerila v prvenstvu, dvakrat v pokalu. Prvenstveni tekmi sta se za Celjane končali katastrofalno, saj je Olimpija vknjižila vseh šest točk, hkrati pa tekmečevo mrežo prerešetala z desetimi zadetki. Celje je zgolj na dveh tekmah z Olimpijo prejelo slabo tretjino vseh v tej sezoni prejetih golov …

V teh 360 minutah so gledalci videli kar 18 zadetkov, v povprečju torej kar 4,5 na obračun. Prej kot dolgočasen remi z 0:0 se nam obeta atraktivna predstava med dvema spomladi precej razigranima kluboma.

V pokalu je bila zgodba drugačna, tam so slavili nogometaši iz mesta ob Savinji, ki so najprej remizirali v Stožicah, nato pa slavili na Areni Petrol. V teh 360 minutah so gledalci videli kar 18 zadetkov, v povprečju torej kar 4,5 na obračun. Prej kot dolgočasen remi z 0:0 se nam obeta atraktivna predstava med dvema spomladi precej razigranima kluboma. Štajerci se sicer na gostovanje v glavno slovensko mesto odpravljajo nekoliko oslabljeni. Še naprej je kaznovan Žiga Kous, na stranskem tiru se mu je pridružil še centralni branilec Damir Hadžić. Za trenerja Iztoka Kapušina je bolj razveseljiva novica, da se v pogon vrača Marko Pajač, ki je bil predvsem na obeh pokalnih tekmah nerešljiva uganka za branilce Olimpije.

"Olimpija je v tem trenutku najboljše moštvo lige, zato je jasno, da Ljubljančani veljajo za absolutne favorite. Vsi vemo, da smo se v podobnem razmerju moči znašli že pred tekmo v Mariboru, a se izziva nismo ustrašili. Enako bo tudi tokrat, v Ljubljano se bomo odpravili zelo motivirani in odločeni, da tekmecem prekrižamo načrte," pred zadnjim gostovanjem v Ljubljani v tej sezoni pravi 24-letni hrvaški nogometaš Lovre Čirjak, medtem ko je branilec Tilen Klemenčič poudaril, da želijo Celjani še dodatno zaplesti bitko za naslov prvaka. V prvem spomladanskem krogu so z zmago v Mariboru naredili uslugo prav Olimpiji, zdaj jo bodo poskušali narediti še vijoličastim. "To, da lahko spet premešamo štrene v boju za prvaka, je za nas še dodaten motiv. Igrali bomo tudi za zaostritev prvenstva. Če smo premagali Maribor, ne vem, zakaj ne bi še Olimpije. Zagotovo bodo Mariborčani želeli našo pomoč. Vemo, da je Olimpija odlična ekipa, toda tudi mi imamo svoje želje in vsekakor bomo šli v Stožicah na zmago."