franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 02.12.2015 08:19:22

Grega Sorčan: Bil sem preveč tiho, zdaj govorim več

www.alesfevzer.com
Slovenija je valilnica odličnih vratarjev. Grega Sorčan je naslednji v vrsti, najstnik že nekaj časa blesti v golu Gorice.

Čeprav bo čez dobre štiri mesece dopolnil šele 20 let, med vratnicama deluje zelo izkušeno, mirno in preudarno. Izžareva zanesljivost. Grega Sorčan je postal zelo močno orožje goriške zasedbe, hkrati je član mlade slovenske reprezentance, ki svoje sposobnosti razkriva iz tekme v tekmo.

"Mar res? Jaz? Lepo, to pa ni kar tako. Pohvalo je vedno lepo slišati," se je na informacijo, da si je prislužil laskavi naziv igralca 19. prvenstvenega kroga, odzval Grega Sorčan. Goričanom je v nedeljo uspel veliki met, po daljšem času so se znova veselili vsega izkupička. Ne kjerkoli, temveč v Stožicah, kjer so gostovali po štirih zaporednih porazih, ki nikakor niso blagodejno vplivali na samozavest.

VEDELI SMO, DA SMO DOBRI
"Seveda je to v določeni meri vplivalo na naše stanje duha, toda kljub temu smo vedeli in vemo, da smo dobra ekipa, ki je sposobna premagati vsakega nasprotnika. Povsod. S takšno miselnostjo smo vstopili v dvoboj z Olimpijo in dosegli namen. Tekma nam je lepo uspela. Dobro smo stali na igrišču in se borili po najboljših močeh," je povedal nadvse obetavni 19-letni vratar.

Samo štiri dni prej je bila podoba modro-bele ekipe pod Kalvarijo popolnoma drugačna. "V Mariboru smo imeli slab dan. Privoščili smo si napake, ki si jih ne bi smeli, ampak v nogometu se dogajajo tudi takšne stvari. Toda nismo se vdali v usodo. Dvignili smo glave, ker smo vedeli, da lahko igramo na primerni kakovostni ravni. To smo v preteklosti že pogosto dokazali, zato se s porazom v Ljudskem vrtu nismo pretirano obremenjevali. V Ljubljani smo ohranili želeno zbranost, bili smo osredotočeni na svoje naloge, na ta način je do izraza prišla tudi naša kakovost."

VRATAR JIH PRENAŠA NA EKIPO
In tudi kakovost mladega slovenskega reprezentanta, ki je bil kar precej zaposlen. "Da, bilo je nekaj dela, še zlasti to velja za drugi polčas," je pristavil Grega Sorčan, ki se je izkazal z nekaj odličnimi posredovanji, prav tako je zelo pomembno spoznanje, da je od prve do zadnje minute deloval zelo zanesljivo, kar je v celotno obrambno vrsto vneslo prepotrebno mirnost. "Vedno je pomembno biti zanesljiv pri lovljenju visokih žog, iztekanjih iz vrat in posredovanjih, ki naj ne bi bila pretirano zahtevna. To so za vratarja pomembni občutki in v določeni meri se gotovo prenašajo tudi na ekipo."

sorcan 2 af
www.alesfevzer.com

Čuvaji mreže so tudi "dirigenti", ki usmerjajo branilce. "Uf, s tem sem imel že kar nekaj preglavic. Bil sem preveč tiho, v zadnjem času sem vendarle začel precej več govoriti. In da, to je pomembno ter tudi logično, saj ima vratar najboljši pregled nad dogajanjem in vidi celoten prostor. S pravilnim usmerjanjem si lahko soigralcem v veliko pomoč," pravi otrok Triglava, ki spada v tisto skupino upov, ki so se zelo hitro odločili za odhod v tujino.

ODLIČNI ITALIJANI, ODLIČNI MAVRIČ
Iz Kranja se je preselil k italijanskemu prvoligašu Chievu, glede zgodnjih odhodov upov izven slovenskih meja pa so mnenja že od nekdaj precej deljena. "Seveda sem slišal takšne in drugačne komentarje o tem, ali je smiselno, da se tako mlad preizkušaš v tujini. Zase lahko povem, da mi je zelo pomagalo. Navadiš se biti samostojen in okrepiš svoj značaj, zelo sem napredoval tudi kot vratar. Italijanski trenerji slovijo po odličnem delu, kar sem s pridom unovčil, zdaj v Novi Gorici vse skupaj nadaljujem in nadgrajujem pod vodstvom prav tako izjemnega Boruta Mavriča. Pri Chievu sem bil leto in pol tudi v tekmovalnem ritmu. Na začetku sem sicer imel nekaj težav s poškodbo, toda nato sem redno branil za mlado ekipo oziroma primavero, s katero sem osvojil tudi naslov prvaka, prav tako dragocene izkušnje sem dobival na treningih članskega moštva, v katerem so bili takrat Boštjan Cesar, Valter Birsa in Dejan Lazarević."

Zakaj potemtakem odhod iz Chieva in vrnitev v Slovenijo? "Mislim, da sem prerasel mlado ekipo, želel sem med člane, vendar hkrati nisem hotel biti tretji vratar prvega moštva. Na vsak način sem želel braniti, biti v tekmovalnem ritmu, kar je za vsakega mladega vratarja izjemnega pomena. Skupaj z zastopnikom sva iskala najboljše rešitve in v nekem trenutku se je pojavila možnost odhoda v Novo Gorico, ki sem jo sprejel. Za zdaj sem zelo zadovoljen, ker vse kaže, da je bila izbira odlična. Pogodbo imam do konca sezone, potem pa bomo videli, kako in kaj naprej," je odvrnil Grega Sorčan.

MED NAJBOLJŠIH PET
Goriški prvoligaš je bil še nedolgo tega na robu prepada, medtem so se razmere močno spremenile. "Vse skupaj se opazno premika na bolje, vodilni možje si za prizadevnost, ki prinaša rezultate, zaslužijo vse pohvale. Spremembe so opazne na vseh področjih, klub se znova vse bolj povezuje z mestom, z navijači. Pot je prava."

Pomembni člen goriške zasedbe je trenutno član mlade slovenske reprezentance, naslednji cilj je bržčas prebiti se v najboljšo izbrano vrsto. "Ah, za zdaj so vse moje misli povezane z mlado reprezentanco. Pred menoj sta še dva kvalifikacijska cikla, nikamor se mi ne mudi, seveda pa bi se sprenevedal, če bi dejal, da si nekoč ne bi želel biti član članske selekcije. Saj za to vendar treniramo, igramo, to je cilj vsakega posameznika."

Goričani so po vseh dogodkih v pričakovanju nove sezone prijetno presenečenje dozdajšnjega dela prvenstva in tudi v prihodnje merijo visoko. "Osnovni cilj je bil ohraniti prvoligaški status, ampak zakaj ne bi dosegli več, če se nam za to ponuja priložnost. Menim, da po kakovosti spadamo med najboljših pet ekip, in storili bomo vse, da bi bila temu primerna tudi naša končna odločitev," je povedal Grega Sorčan, ki v boju za naslov prvaka Olimpiji ali Mariboru ni želel namenjati prednosti: "Prepričan sem, da se obeta napet boj do konca prvenstva."

sorcan 3 af
www.alesfevzer.com

Članki iz rubrike