Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
23.11.2015 17:29:19
Deli članek:

Davor Drečnik posebej za Ekipo SN: Po tekmi nič divjega

Grega Wernig

V preteklosti so bili slovenski sodniki po tekmah za medije nedosegljivi, Davor Drečnik pa je po večnem derbiju ravnal drugače. In razblinil mit o molčečnosti delivcev pravice. Pohvalno.

Najboljši so, ko so "nevidni", ko jih nihče ne omenja. Takrat je jasno, da so sodniki svojo nalogo opravili brezhibno, po derbiju v Stožicah pa so Mariborčani prepričani, da so bili oškodovani. Proti Davorju Drečniku in njegovim pomočnikom so usmerili nekaj "strupenih puščic", izpostavljajo pa zlasti 35. minuto, ko se je iz oči v oči z Aleksandrom Šeligo znašel Dare Vršič.

Pripravljal se je na strel z levo, svojo boljšo nogo, in nato grdo zgrešil, vijoličasti pa ne dvomijo, da izključno zaradi nepravilnega oviranja Nemanje Mitrovića. In še je bilo nekaj trenutkov, situacij, o katerih bi lahko razpravljali. Kaj o njih pravi glavni igralec zgodbe, ki je imel v vročem ozračju zares zahtevno delo?

V preteklosti je bila to vedno znova misija nemogoče. Sodniki se niso oglašali. Menda se v nasprotju z vsemi drugimi akterji tekme ne smejo. Prave razlage, zakaj je na sončni strani Alp tako, do zdaj nismo dobili, zato pa vemo, da je v mnogih evropskih ligah drugače. Pogosto se sodnik postavi pred kamero in pojasni svoja stališča posameznih odločitev ter se, če oceni, da je to potrebno, tudi opraviči.

Derbi kot derbi. Popolnoma jasno je, da je prisoten velik naboj, ogromno je čustev, kot sodnik to moraš sprejeti.

Roko na srce, tudi tokrat smo bili prepričani, da se bo Davor Drečnik umaknil v "ilegalo", da za medije ne bo dosegljiv, a na srečo smo živeli v zmoti. Ker se ni skril, ampak je bil pripravljen na pogovor. Veliko resda ni povedal, toda vse pohvale si zasluži, ker nekoga, ki je želel v nedeljo navezati stik z njim, ni ignoriral.

"Da bi komentiral posamezne situacije? Ne, to pa ne. Za to so pristojni drugi, to je stvar stroke," je včeraj dopoldne dejal hrastniški delivec pravice, a povsem brez njegovega mnenja vendarle nismo ostali: "Derbi kot derbi. Popolnoma jasno je, da je prisoten velik naboj, ogromno je čustev, kot sodnik to moraš sprejeti. Delo ni bilo lahko, vsekakor tudi zaradi zahtevnih razmer, toda sodniki smo si prizadevali ostati mirni in menim, da nam je to kar dobro uspelo. Bržčas so bile tudi kakšne napake. Vsi jih delamo, toda vsaka odločitev je bila gotovo sprejeta z najboljšimi nameni." 

Takšnih in drugačnih pogovorov z igralci in tudi Krunoslavom Jurčićem je bilo veliko. "Glave so vroče, vsak si želi najboljše, zato poskušam razumeti posamezne odzive in tudi poskuse pritiskov v dvoboju s tako velikim vložkom. A najpomembnejše je vsekakor spoznanje, da se je na koncu na igrišču vse skupaj razpletlo korektno, s športnim stiskom rok. In tudi pozneje se ni dogajalo nič divjega," je razkril Davor Drečnik.