Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
20.08.2015 19:15:18
Deli članek:

Je v Zahovićevih mislih Jurčić?

Grega Wernig

Po porazu na večnem derbiju in vsem, kar je sledilo, se mariborska ekipa pod vodstvom Saša Gajserja, ki mu pomaga Muamer Vugdalić, pripravlja na sobotno gostovanje v Velenju, medtem pa Zlatko Zahović išče naslednika Anteja Šimundže.

Krog kandidatov je iz dneva v dan širši. V javnosti se vedno znova pojavi ime kakšnega novega strokovnjaka, ki bi utegnil sesti na vročo mariborsko klop, toda gre za namigovanja oziroma ugibanja, informacij iz Ljudskega vrta pa ni. Niti po kapljicah ...

KEK? SKORAJ NEMOGOČE!
Med navijači za favorita velja Matjaž Kek, toda bolj ali manj je jasno, da je njegova vrnitev pod Kalvarijo bržčas misija nemogoče. V prvi vrsti zato, ker ima z Rijeko sklenjeno pogodbo do 15. junija 2017. "V življenju je treba sprejeti odločitve. Nekatere so težke, nekatere lahke, ta je bila najlažja. Dobro se počutim, hvala klubu za zaupanje," je ob podaljšanju sodelovanja med drugim povedal mariborski strokovnjak. Bilo je 25. oktobra 2013. Od takrat se je sicer marsikaj spremenilo. Tako kot vijoličasti so se tudi Rečani v tej sezoni zgodaj poslovili od mednarodnega prizorišča, tudi v prvenstvu jim ne gre najbolje. V prvih šestih krogih so samo enkrat zmagali in kar petkrat remizirali, kar je dovolj za trenutno četrto mesto na lestvici, toda status nekdanjega selektorja na Kantridi oziroma zdaj na Rujevici ostaja nespremenjen. In je takšen, kakršnega bi si želel vsak trener.

MILANIČ BO ČAKAL NA ODLOČITEV FIFE
Tudi z vrnitvijo Darka Milaniča očitno ne bo nič. Še vedno ima pogodbo z Leedsom, z lastnikom Massimom Cellinom se ne moreta dogovoriti za sporazumno prekinitev sodelovanja, zato bo vse skupaj najbrž romalo na ustrezne organe Fife, ki bodo pač presodili, kako in kaj. To se bo najverjetneje kar precej zavleklo, poleg tega naj bi imel tudi Zlatko Zahović glede ponavljajočih se zgodb določene pomisleke.

STOJANOVIĆ OSTAJA PRVI
Tako v teh dneh najvišje kotira Slaviša Stojanović, ki je po belgijski zgodbi z Liersom brez kluba. Po naših informacijah sta športni direktor vijoličastih in 45-letni ljubljanski strokovnjak že vzpostavila stik, a hkrati smo dobili namig, da naj bi imel nekdanji selektor naše izbrane vrste na mizi vsaj še eno mamljivo ponudbo. Kljub temu v nogometnih krogih ostaja prvi kandidat za prihod v Ljudski vrt.
Ni skrivnost, da Zlatko Zahović nadvse spoštuje tudi Rodolfa Vanolija, toda naši viri so nam prišepnili, da se na Bonifiki ni oglasil, kar skoraj gotovo pomeni, da 52-letni Italijan vsaj za zdaj še ni v resnejših načrtih snovalca kadrovske politike pod Kalvarijo. Kot smo poročali že včeraj, bi bil lahko med potencialnimi kandidati tudi nekdanji trener Partizana Marko Nikolić, svoje storitve je menda ponudil še en partizanovec Miodrag Ješić, sicer pa skoraj ne dvomimo o tem, da je telefonski predal Zlatka Zahovića (pre)poln SMS-sporočil trenerjev, ki so prepričani, da bi bili pravšnja rešitev.

KER USTREZA KRITERIJEM
A dejstvo je, da takšni možnosti pravzaprav nimajo, temveč bo vodenje vijoličaste ekipe prevzel nekdo, ki bo prejel klic iz Ljudskega vrta. Tega, ali ga je morda dočakal Krunoslav Jurčić, ne vemo, zato pa ne bi bili preveč presenečeni, če športni direktor Maribora razmišlja (tudi) o hrvaškem strokovnjaku. Resno razmišlja. Iz preprostega razloga, ker omenjeni trener ustreza marsikateremu kriteriju, ki so v štajerski prestolnici že od nekdaj nadvse pomembni. Vsekakor je primerljiv z Darkom Milaničem in Antejem Šimundžo. Je velik delavec, garač, ki mu ni težko na igrišču preživeti ure in ure. Njegova miselnost je podobna tisti, ki prevladuje pri vijoličastih, poleg tega je nekdanji hrvaški reprezentant navajen osvajati lovorike.

To navado je dobil pri zagrebškem Dinamu, ki ga je doslej vodil že trikrat, s petimi trofejami je drugi najuspešnejši trener modrih za Ćirom Blaževićem. Jutri bo sicer minilo natanko dve leti, odkar se je moral nazadnje posloviti od Maksimirja, usodna pa je bila prva tekma zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Dunajski Austrii, ki je v Zagrebu slavila z 2:0. Vse od takrat je brez zaposlitve, kar kakopak ni najboljša reklama, obenem pa je nedvomno lačen novih izzivov in poln energije, ki jo v taboru trinajstkratnih slovenskih prvakov tako zelo pogrešajo.