mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Robert Balantič
Robert Balantič
0 01.05.2015 11:53:48

Zahović: Najboljši ne zganjajo cirkusa

Drago Wernig - TAKA
Športni direktor Maribora o večnem derbiju, morebitni vijoličasti preobrazbi in še marsičem.

Mariborčani so se z zaporednima prepričljivima zmagama vrnili v želene tirnice, toda po izpadu iz pokalnega tekmovanja in porazu v Velenju so se bili prisiljeni soočiti tudi s kritikami. V kolikšni meri so pod Kalvarijo poslušali okolje?

"Poslušamo tisto, kar delamo. Verjamemo v to, kar delamo. Okolje seveda spoštujemo, a gremo po naši poti," odgovarja Zlatko Zahović, ki ga je uspeh proti zmajem seveda razveselil, toda ... "Je ena od zmag, ker imamo še druge tekmece, ki so boljši od Olimpije. Več časa posvečamo tako Domžalam kot Celju," je dejal športni direktor dvanajstkratnih prvakov in o podobi ekipe na večnem derbiju pristavil: "Z Olimpijo je vedno težko, ker vedno ima neko dodatno energijo. Ljubljančani zagovarjajo všečen nogomet kratkih podaj, kar te troši, ampak na koncu zmeraj zmaga tisti, ki je tekmovalen, ki osvaja, ki je izkušen in v vsakem trenutku ve, kaj hoče."

Kaj je odločilo derbi? "Prav to, o čemur sem govoril. Olimpija nas je s številnimi kratkimi podajami iztrošila, vendar v napadu ni bila konkretna. Naši igralci so morali izpolnjevati taktične zamisli trenerja, kar je utrujajoče, zahteva veliko energije, a če imaš v napadu kakovost, ki jo mi imamo, se rezultat prej ali slej obrne v našo korist," je odvrnil Zlatko Zahović.



Vijoličasti so v preteklih 180 prvenstvenih minutah dosegli deset golov. Najprej so šestkrat zadeli mrežo Radomelj in potem štirikrat še ljubljansko. "Na nekaterih prejšnjih preizkušnjah nam ni šlo, kot bi si želeli, žoga ni hotela v mrežo, tokrat je. To je nogomet. Če verjameš v to, kar delaš, če ne odstopaš od svoje vizije, vse pride na svoje."

Na zadnjih dveh tekmah je Maribor kazal napadalno podobo. Mar to pomeni vsaj manjši odmik od zagovarjanja evropskega koncepta, ki je nekoliko previdnejši? "Jaz bi govoril o taktični kulturi. Napadalen oziroma manj napadalen nogomet zame ne obstaja. Obstaja taktika, obstaja disciplina, vsak igralec mora v vsakem trenutku dosledno izpolnjevati trenerjeva navodila. Poglejte, kdo so najboljši trenerji na svetu. Tisti, ki imajo največ lovorik. In noben ne zganja cirkusa, ker nogomet to ni. Fabio Capello, Jose Mourinho in tako naprej. Tisti, ki so všečni, po navadi ne osvajajo lovorik," je Zlatko Zahović vnovič ponovil svoje znano stališče oziroma razmišljanje.

V pričakovanju derbija so v Ljudskem vrtu Petru Stojanoviću in Luku Zahoviću izboljšali pogodbi. Ali to razkriva resne načrte z mladcema tudi v prihodnosti ali gre za izboljšanje izhodišča pri morebitni prodaji? "Nismo izboljševali izhodiščnega položaja, ampak fantoma zaupamo. Če bi hoteli, bi ravnali drugače. Maribor je kot družina in tako tudi delujemo," je pojasnil ZZ.

Članki iz rubrike