evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 02.11.2014 21:20:42

O sojenju raje ne

Arsen Perić
Celjani so zasluženo osvojili Stožice, Ljubljančani pa že dolgo niso bili tako besni.

Da ne bo pomote: Celje je povsem zasluženo slavilo v Ljubljani. Trenutno najbolj vroči klub v Sloveniji je še osemnajstič zapored ostal neporažen, vnovič je dokazal, da mu igranje v Stožicah odgovarja. Četa najmlajšega trenerja v 1. SNL Simona Rožmana, ki je zadnji poraz doživela pred 99 dnevi, je Olimpiji zabila tri gole, lahko bi ji še kakšnega. Celje je v tem trenutku tako močno, da poraz z njim ni katastrofa, še manj sramota. Je pa res naslednje: zmaji so v nekaj dneh najprej izpadli iz pokala, zdaj pa si še v prvenstvu poslabšali priigrani položaj. Da bi bilo njihovo razočaranje še večje oziroma da bi se mešalo še z jezo, pa so krivi Mariborčani. No, dejansko Mariborčan. V taboru Olimpije so kot risi besni na glavnega sodnika Slavka Vinčića.

PRVI ŽE PO MINUTI
Čeprav je po porazu z 1:3 nesmiselno kriviti sodnika, pa je dejstvo, da Vinčić res ni imel najboljšega dneva, če se tako milo izrazimo. O tem, kako je jezil domače, priča tudi dogodek iz drugega polčasa. Ko po padcu Mirana Burgiča v kazenskem prostoru - na prvi pogled se je prekršek zdel več kot očiten in čist kot solza - Vinčić ni dosodil ničesar, je dokončno prekipelo tudi Miletu Aćimoviću. Športni direktor Olimpije, ki sicer velja za dokaj umirjeno osebo, je skočil s klopi in celo zakorakal na igrišče, Vinčiću pa povedal marsikaj. Ker se nato nikakor ni mogel umiriti in je nadaljeval s protesti, je moral celo na tribuno.


In kaj je Ljubljančane tako zmotilo? Predvsem Vinčićev kriterij podeljevanja rumenih kartonov. Olimpija, ki ji ni pomagalo niti to, da je igral na strica čakajoč Nik Omladič, je prvega za prekršek v 58. sekundi dobila že po minuti in dveh sekundah (!), nato v dobre pol ure še pet dodatnih. To je, roko na srce, veliko, celo ogromno, še zlasti, če vemo, da so domači vse skupaj naredili 12 prekrškov. In da noben od tistih, ki so vodili do kartona, dejansko ni bil grob, zverinski, mesarski, za zapor. Vinčić je domače vsekakor spravil s tira, tiste, ki smo vse skupaj opazovali s strani, pa je zmotilo dejstvo, ki se ponavlja iz kroga v krog: sodniki preprosto nimajo enakega oziroma vsaj podobnega kriterija sojenja. Danes je nekaj za rdeči karton, jutri to ne bo niti prekršek ... No, potem pa so si odgovorni jasno tudi sami krivi, ko po takšni tekmi recimo v Ljubljani govorijo: "Nič čudnega, saj sodnik prihaja iz Maribora..."

ČE NE ZADANEŠ ...
Prepričani smo, da bi si želeli v taboru Olimpije povedati marsikaj na račun sojenja, a so se vsaj takoj po tekmi raje ugriznili v jezik. "Če bom kaj povedal o sojenju, bom kaznovan. Zato brez komentarja," se je vzdržal trener Darko Karapetrović. Je pa nato iskreno priznal, da so Celjani tokrat več kot zasluženo domov odšli s tremi točkami v žepu. "Res moram čestitati Celju," ni bežal od dejstva, da so bili gostje boljši, nato pa je pojasnil, zakaj je Olimpija izgubila: "Preprosto: ker nismo znali zadeti, ko smo si priigrali priložnosti. Dobro smo šli v tekmo, bili smo agresivni, pristop je bil pravi. A kaj, ko nismo zadeli. Zato smo tudi na koncu izgubili."

Da, tako pač je, to je preprosta nogometna logika: če ne znaš zadeti, ne moreš zmagati. In potem je tudi kakršnokoli razburjanje čez sodnike zaman. Če bi Olimpija v nedeljo pri rezultatu 0:0 izkoristila eno od treh lepih priložnosti, ki jih je imela, potem se nihče ne bi obremenjeval s tem, od kod je tokrat v Stožice prišel sodnik ...

Članki iz rubrike