Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
04.10.2014 19:13:51
Deli članek:

Šest golov in remi na spektakularnem derbiju

Grega Wernig

V Ljudskem vrtu se je končal prvi večni derbi v novi sezoni. Olimpija je imela zmago v rokah, toda Maribor je v 91. minuti poskrbel za delitev točk. Tekma je bila pravi spektakel.

Konec tekme, konec spektakla! Maribor se je rešil poraza, v taboru Olimpije pa se bodo še dolgo tepli po glavah, kako se jim je zmaga, ki so jo imeli že v rokah, izmuznila med prsti. Ampak to je bila prava poslastica, neverjetna reklama za slovenski prvoligaški nogomet. Spet smo dobili potrdilo, da se pri nas ne igra tako slab nogomet, kot želijo prikazati nekateri. To je bil posladek z veliko začetnico!

Kar Brazilcu ni uspelo v 90. minuti, mu je malce za tem. Po zmedi v kazenskem prostoru zeleno-belih in odlični akciji Maribora je Tavares spet prišel do strela, spet je poskusil po tleh in tokrat Šeligo le ujel na napačni nogi. V 91. minuti torej 3:3!

Neverjetno! V 90. minuti je Marcos Tavares po eni redkih napak v obrambi Olimpije stekel sam proti golu tekmeca, ustrelil po tleh in... Šeliga brani! Izjemna obramba kapetana Olimpije.
Do konca tekme še pet minut, rezultat še naprej 3:2 za Olimpijo. Ki je zadela še v četrto. Ampak Aleksandar Rodić je bil v prepovedanem položaju.
V 74. minuti si je tudi Maribor končno priigral priložnost. Rezervist Luka Zahović je prišel do strela z glavo z nekaj metrov, Bajrić pa je nastavil hrbet in preprečil izenačenje. Še petnajst minut upanja za domače.

ŠPORAR ZGREŠIL NEMOGOČE
Gostje bi morali voditi že s 4:2, a je Šporar zgrešil nemogoče, tudi Bajrić je imel v nogah žogo za gol. Zdaj je Ante Šimundža iz rokava potegnil prvega aduta, v igro je ob glasnih žvižgih gostujočih navijačev prišel Dare Vršič. Lahko Maribor, ki nikakor ne more izpred svojega gola, izenači?


Kakšna priložnost za goste! Šporar je ušel Šulerju, se po hitrem protinapadu znašel sam pred Handanovićem, a žogo brcnil mimo gola! Takoj zatem bi skoraj do strela prišel še Vukčević, a je Handanović pravočasno posredoval in žogo brcnil v kot. Maribor bi nezbranost skorajda drago stala.

Olimpija je v nadaljevanju bolj previdna, terenska premoč je  na strani državnega prvaka, toda za zdaj drugi del igre ni tako razburljiv, kot je bil uvodni.
V drugi polčas se je Maribor podal z enakimi močmi, trener Olimpije Darko Karapetrović pa je poškodovanega Zarifovića zamenjal s Kenanom Bajrićem.


KAPUN ZA ŠE TRETJI GOL OLIMPIJE
Smo bili ravnokar priča najboljšemu polčasu v zgodovini slovenskega prvenstva? Bržčas! Olimpija je vodila že 2:0 Maribor je ekspresno hitro izenačil, toda gostje so na odmor vseeno odšli z vodstvom. Komaj čakamo nadaljevanje!

Zmaji spet vodijo! V kazenskem prostoru je pred Alešem Mertljem do žoge prišel Boban Jović, v padcu žogo zavrnil do Nika Kapuna, ki je nato okroglo usnje z enajstih metrov rutinirano zabil pod prečko mariborskega gola. Kar pet golov v Ljudskem vrtu! In vodstvo zeleno-belih s 3:2. Neverjetna tekma!

"DUH" ŠULER Z GLAVO IZENAČIL
Po krajšem premoru je Olimpija spet opozorila nase, Handanović je z dobrim posredovanjem Šporarju po še enem nevarnem strelu preprečil, da bi Ljubljančani spet povedli.

Kaj se je zgodilo v 25. minuti? Jasno, Viole so za 25. rojstni dan poskrbele za prvi festival kurjenja pirotehnike, ki leti tudi na zelenico. In zato tudi prva prekinitev derbija.
Kakšna tekma v Ljudskem vrtu! Olimpija je povedla že z 2:0, toda Maribor je še pred koncem dvajsete minute že izenačil! Agim Ibraimi je izvedel kot, pred golom je bil kot duh sam Marko Šuler in z glavo poskrbel za novo navdušenje med domačimi navijači.

ŠPORARJEVA MOJSTROVINA ZA 0:2
In potem celo 2:0 za zmaje! Podal je Miha Zajc, Andraž Šporar pa je v kazenskem prostoru izjemno udaril po žogi. Težko bi bolje! To je bil skorajda sanjski vole, Jasmin Handanović je bil dejansko nemočen ob tem izjemnem poskusu mladega napadalca Olimpije. Ampak veselje gostov ni trajalo dolge, tri minute kasneje je Jean-Philippe Mendy izkoristil nezbranost šepajočega Arisa Zarifovića, se znašel sam pred Aleksandrom Šeligo in žogo zabil pod prečko za 1:2.

Spomnimo, Olimpija še nikdar, odkar je spet med elito, v prvenstvu Maribora ni premagala v Ljudskem vrtu. Od osamosvojitve dalje pa je na Štajerskem v 1. SNL dejansko slavila le štirikrat.

VUKČEVIĆ ZA ZGODNJE VODSTVO GOSTOV
Vsega štiri minute je trajalo, da smo videli prvi gol. Zabila pa ga je Olimpija! V četrti minuti je obrambi domačih pobegnil Marko Vukčević in goste s strelom po tleh povedel v vodstvo. Spomnimo, ko je Olimpija na večnem derbiju nazadnje povedla že po nekaj minutah, je  na koncu slavila z 2:0. A tedaj je bila tekma v Stožicah. "Liga prvakov!" so zdaj navijači Olimpije odgovorili domačim...

V Ljudskem vrtu se je dolgo pričakovana tekma začela ob 20.05 - pred okoli 10.000 gledalci. Viole so postregle s simpatično koreografijo, glasnih pa je tudi slabih 300 navijačev Olimpije. "Liga prvakov!" je že zadonelo v njihovi smeri... Pa še tole: pred tekmo incidentov ni bilo. Naj bo tako tudi za čas obračuna na zelenici.


DOBRODOŠEL, VEČNI DERBI
Sobota je dan za derbi! Večni derbi. V Ljudskem vrtu bomo priča prvemu v novi sezoni. Maribor gosti Olimpijo, to bi moral biti pravi praznik nogometa. Viole praznujejo svoj 25. rojstni dan, v štajerskem hramu nogometa so tudi Green Dragonsi, ki so v četrtek dopolnili 26. leto obstoja. Že prej so bile v 1. SNL odigrane tri tekme. Vodilne Domžale so izgubile drugič zapored, ob Kamniški Bistrici je Zavrč slavil s 3:1. Koprčani so v primorskem obračunu z 1:0 ugnali Novogoričane, Rudar pa je bil na svojem stadionu z 2:0 boljši od Radomelj. Jutri bo odigrana tudi tekma med Krko in Celjem, kako pa bo pod Kalvarijo? Pustimo se presenetiti, 62. ligaški derbi bomo spremljali tudi na naši spletni strani!

Prvi večni derbi v sezoni 2014/15

MARIBOR - OLIMPIJA 3:3 (2:3)


Maribor - Stadion Ljudski vrt. 10.000 gledalcev. Glavni sodnik: Matej Jug (Tolmin).
Strelci: 0:1 Vukčević (4), 0:2 Šporar (10), 1:2 Mendy (13), 2:2 Šuler (19), 2:3 Kapun (41), 3:3 Tavares (33).
MARIBOR: Handanović, Mertelj, Rajčević, Šuler, Viler, Ibraimi, Filipović, Ndiaye (od 66. L. Zahović), Bohar (od 60. Vršič), Tavares, Mendy. Trener: Ante Šimundža. 
OLIMPIJA: Šeliga, Jović, Delamea Mlinar, Mitrović, Zarifović (od 46. Bajrić), Vukčević (od 71. Rodić), Matić, Kapun, Zajc, Omladić, Šporar (0d 93. Burgič). Trener: Darko Karapetrović.
Rumeni kartoni: Šuler (23), Mendy (44); Šporar (11), Kapun (18).
Rdeči kartoni: -