Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu/STA
nu/STA
02.10.2024 18:13:31
Deli članek:

Zgodovinski dan za Celje, ki ga bodo najraje pozabili: Gladek poraz za začetek ...

Martin Metelko

Prvič v zgodovini se je Celje uvrstilo v skupinski del enega od evropskih tekmovanj, danes so odigrali zgodovinsko prvo tekmo v evropski jeseni, ki pa jo bodo želeli čim prej pozabiti.

Vitoria - Celje 3:1 (2:0)

Guimaraes (Portugalska) - Stadion D. Afonso Henriques. Sodniki: D'hondt, Devillers, Claes (vsi Belgija).
Strelci: 1:0 Samu (7), 2:0 Da Silva Cunha (36), 3:0 Tiago Silva (62), 3:1 Matko (92).
VITORIA: Bruno Varela, Joao Mendes, Villanueva, Borevković, Gaspar, Samu (od 76. Saraiva), Händel (od 76. Manu), Tiago Silva (od 67. Jose Carlos), Kaio Cesar, Da Silva Cunha (od 67. Nuno Santos), Nelson Oliveira (od 67. Jesus Ramirez).
CELJE: Rozman, Nieto (od 46. Brnić), Vuklišević, Nemanič, Zec, Svetlin, Dulca (od 63. Kouter), Sešlar, Bobičanec (od 63. Lhernault), Matko, Kučys (od 73. Edmilson).
Rumena kartona: Kučys, Edmilson.
Rdeči karton: -.

V napovedniku pred prvo tekmo skupinskega dela konferenčne lige v Guimaraesu proti Vitorii, so bili Celjani izjemno samozavestni. Da se vračajo na zanje srečen kraj, sta razlagala tako izkušeni vratar Matjaž Rozman kot trener Albert Riera. Slednji je vehementno zatrjeval, kako je odlično analiziral portugalskega prvoligaša, da pozna način, kako škodovati Vitorii, toda na koncu se je izkazalo, da Celjani niso bili niti blizu temu, da bi še drugo leto zapored presenetili favoriziranega tekmeca. 

Če so prejšnje poletje Celjani ugnali Vitorio Guimaraes v drugem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo in zabeležili enega največjih evropskih uspehov v zgodovini kluba, je bilo danes povsem drugače. Grofje so bili nedorasel tekmec, Portugalci so bili veliko boljši tekmec, končni izid 3:1 v korist Vitorie pa celo predstavlja kolikor toliko spodoben poraz, kajti glede na samo dogajanje na igrišču bi kaj lahko na semaforju bilo tudi 6 ali 7:1. 

Celjani so bili povsem neprepoznavni, počeli so osnovnošolske napake predvsem v obrambi, a tudi v napadu. Vitoria je že kmalu po začetku tekme povedla z 1:0, ko je v polno meril Samu, v 36. minuti je za izid 2:0 poskrbel Da Silva Cunha. Obakrat je obramba Celja reagirala katastrofalno. Podobno je bilo tudi v 62. minuti, ko so Portugalci zadeli še tretjič, med strelce se je vpisal Tiago Silva. Tik pred koncem tekme, v sodnikovem podaljšku, je za kozmetični popravek poskrbel Aljoša Matko, ki je z lepim golom postavil končni rezultat 3:1, toda vse skupaj ne spremeni dejstva, da so bili grofje tokrat tako zelo slabi, da je bilo na trenutke njihove katastrofalne napake pri sprejemih, podajah, odločitvah, branjenju kar težko gledati ...