Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Žan Libnik
Žan Libnik
01.10.2024 14:17:25
Deli članek:

Kaj v Evropi čaka Olimpijo? To je zgodba o neverjetnem uspehu 'malčka' med elito

alesfevzer.com

Kako je Heidenheim v svoji krstni sezoni v bundesligi prišel do evropske jeseni in od kod preti največja nevarnost za zmaje?

Septembra 2007 je na klopi Heidenheima sedel Frank Schmidt, Olimpijo pa je vodil Brane Oblak. Danes na klopi Heidenheima sedi Frank Schmidt, po Oblaku pa se je na klopi ljubljanskega kluba izmenjalo, reci in piši, 26 imen. Podatek, ki pove marsikaj o filozofiji prvega nasprotnika zmajev v letošnji izvedbi Uefine konferenčne lige.

Trenerji Olimpije od septembra 2007:
Oblak, Pevnik, Hadžić, Kosić, Prašnikar, Šiljak, Razdrh, Kosanović, Karapetrović, Pušnik, Nikolić, Vanoli, Elsner, Pušnik drugič, Hadžić drugič, Biščan, Stolica, Linta, Hadžić tretjič, Barišić, Pevnik, Hadžić četrtič, Milenković, Skender, Stanković, Milošević, Skender drugič, Prosinečki, Riera, Henriques, Zeljković, Sanchez.

Navdušil med elito
Čeprav njegovo polno ime (1. FC Heidenheim 1846) namiguje na to, da gre za najstarejši nogometni klub na svetu, je prava letnica nekoliko drugačna; v leto 1846 segajo začetki prvega telovadnega društva v Heidenheimu, prvo organizirano nogometno ekipo pa so ustanovili leta 1910. Skozi 20. stoletje se je klub z vzponi in padci pomikal po nižjih ligah nemškega nogometa, vzpon pa se je začel ravno leta 2007, ko se je nogometna ekipa odcepila od široke športne zveze Heidenheimer Sportbund in je na klop sedel v Heidenheimu rojeni Schmidt.

Profimedia


Za razliko od Hoffenheima in Leipziga je klub iz mesta s približno 50 tisoč prebivalci začel napredovati brez izdatne finančne injekcije. Še pred 20 leti je Heidenheim igral v peti ligi, v sezoni 2013/14 pa je bil prvak tretjeligaške konkurence, tik za njim je pristal ravno današnji klub Benjamina Šeška.

V naslednjih sezonah se je nasprotnik Olimpije uveljavil kot stabilen drugoligaš, v sezoni 2022/23 pa je bil čas za nov zgodovinski korak. Prvo leto med nemško elito je Heidenheim zaključil na osmem mestu in si tako priigral še evropske večere na Voith-Areni. V aktualni sezoni po petih odigranih krogih zaseda šesto mesto, po dveh porazih proti Borussii Dortmund in Freiburgu je pretekli vikend v gosteh ugnal Mainz. Mesto v konferenčni ligi si je priigral z dvema minimalnima zmagama nad švedskim Häcknom.

Najnevarnejša v bundesligi
Za ekipo pod Schmidtovim vodstvom posest žoge in popoln nadzor nad igro nista prioriteta. Na domačih prvenstvenih tekmah v letošnji sezoni je žoga v posesti Heidenheima v zgolj 39 odstotkih igralnega časa, pobuda je tako pogosto na nasprotnikovi strani, Schmidtovi varovanci pa se osredotočajo na hitro in učinkovito tranzicijo, a tudi to ni glavni adut te zasedbe.

Profimedia

Kljub končnemu osmemu mestu je bilo tekom minule sezone v bundesligi malo ekip, ki bi si ustvarile manj priložnosti iz igre. Na drugi strani pa praktično ni bilo ekipe, ki bi bila za nasprotnikov gol bolj smrtonosna, ko je šlo za prekinitve.

V tem pogledu so Nemci sicer letos izgubili pomembnega aduta, glavnega izvajalca teh prekinitev Jan-Niklasa Besteja, ki je nedavno okrepil Benfico. Njegovo vlogo – glavnega kreatorja igre – je prevzela nova desetica, Paul Wanner. Osemnajstletnik, ki je v Heidenheim pripotoval kot posojen nogometaš münchenskega Bayerna, je ključni mož nemškega napada. Zmaje v četrtek vsekakor čaka zahteven test za začetek evropske jeseni.