Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
23.08.2024 12:18:49
Deli članek:

Slabši od San Marina: Zgodovinski debakl srbskih klubov v Evropi se nadaljuje

profimedia

Za srbskimi nogometnimi klubi je eno najtemnejših evropskih obdobij v zgodovini.

Štiriintrideset porazov na zadnjih devetintridesetih evropskih tekmah je podatek, ki se na prvi pogled zdi neverjeten. Mnogi bi ga asociirali s klubi iz San Marina, Gibraltarja, Andore, ali kakšnega drugega evropskega palčka, a resnica je, da gre za noro statistiko srbskih klubov v zadnjem obdobju. Bolj natančno v zadnjih dveh evropskih sezonah, ki so za klube iz Srbije milo rečeno za pozabo.

Predvsem letos nastopajo zgodovinsko slabo, od Evrope se je že poslovila Vojvodina, ki je najprej iz kvalifikacij za evropsko ligo izpadla proti Ajaxu, potem pa je bil po enajstmetrovkah od nje v konferenčni ligi boljši še Maribor. Še en krog prej so svojo evropsko zgodbo končali nogometaši Radničkega, katere je po enajstmetrovkah ugnal Mornar.

Blizu izpada iz Evrope je tudi Partizan, pa čeprav je zgodbo začel v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov. Najprej jih je kar z 9:2 izločil Dinamo iz Kijeva, v ligi Europa jih je s skupnih 3:2 ugnal Lugano, zdaj pa jih je v konferenčni ligi na prvi tekmi v Beogradu ugnal Gent, ki je blizu tega, da jih popolnoma izloči iz Evrope.

Najslabši možni razplet se obeta tudi ekipi Bačka Topola, ki je evropsko sezono začela v zadnjem krogu kvalifikacij za ligo Europa in je včeraj na prvi tekmi doživela poraz proti Maccabiju iz Tel-Aviva kar s 3:0 in jo tako najverjetneje čaka skupinski del konferenčne lige. Slabo kaže tudi Timiju Maxu Elšniku in Vanji Drkušiću, ki sta s Crveno zvezdo na prvi tekmi playoffa za uvrstitev v ligo prvakov doživela poraz z 2:1 proti Bodo/Glimtu in jim je za zdaj bližje skupinski del lige Europa.

Skupek vsega tega pa je, da srbski klubi trenutno zasedajo neverjetno 50. mesto na lestvici evropskih koeficientov za tekočo sezono. Praktično gledano je to zadnje mesto od vseh držav, ki so do zdaj nastopale v Evropi, zbrali so celo manj točk od San Marina, za njimi pa so le Španija, Anglija, Nemčija in Italija, ki na pravi začetek nastopov svojih klubov še čakajo. Slovenija je po včerajšnjem slabšem evropskem večeru na lestvici evropskega koeficienta letošnje sezone padla iz tretjega na šesto mesto.

Kljub temu da serijsko izgubljajo, pa bodo zaradi preteklih dobrih nastopih Srbi imeli vsaj dva kluba v skupinskem delu evropskih tekmovanj, kar si mora kateri od treh slovenskih klubov še priigrati.