Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Žan Libnik
Žan Libnik
22.08.2024 21:54:06
Deli članek:

Zmaji rešujejo slovensko čast v Evropi: Dišalo celo po zmagi, na koncu so se morali zadovoljiti z remijem

Profimedia

Tretji zaporedni remi za Olimpijo, hkrati prvi, ob katerem grenkega priokusa ne bo. Ne zato, ker bi si zmaji na Rujevici zaslužili kaj manj od neodločenega rezultata. Zanj so zmaji trdo garali vseh 90 minut zahtevnega gostovanja, na trenutke trpeli, na trenutke pa Rečanom pokazali, da se štiri evropske zmage v nizu niso zgodile po naključju. Suvereno izvedena enajstmetrovka pred famozno kletko, ki so jo Ljubljančani povsem zapolnili, je rezultat pred povratnim obračunom vrnila v delikatno ravnovesje.

Rijeka  Olimpija
1  1
(1:0)

Rijeka - Stadion Rujevica. 6480 gledalcev. Glavni sodnik: Cesar Soto Grado (Španija) 6,5.
Strelca: 1:0 Ivanović (33), 1:1 Pedro Lucas (76, enajstmetrovka).
RIJEKA: Zlomislić 6, Bogojević 5,5 (od 55. Smolčić 6), Majstorović 6,5, Galešić 6, Devetak 6, Petrović 6, Pašalić 7 (od 81. Andrić -), Hodža 6 (od 69. Selahi), Fruk 6,5, Janković 6 (od 69. Rukavina 5), Ivanović 7. Trener: Radomir Đalović 6.
OLIMPIJA: Vidovšek 7, Jorge Silva 6,5, Ratnik 6,5, Muhamedbegović 6, Sualehe 6,5 (od 46. Lasickas 6), Doffo 6,5, Agba 6,5, Florucz 6 (od 69. Brest 6), Diogo Pinto 6 (od 69. Thalisson 6), Motika 6 (od 80. Caciel), Pedro Lucas 7 (od 80. Durdov -). Trener: Victor Sanchez 6,5.
Rumeni kartoni (3-2): Pašalić (49), Galešić (75), Fruk (83); Sualehe (35), Thalisson (78).
Rdeči kartoni: -
Igralec tekme: Pedro Lucas (Olimpija).

V torek je uspelo Bodo/Glimtu, v sredo tudi Vitorii Guimaraes, sinoči pa so imeli priložnost še avstrijski Rapid, Basaksehir iz Istanbula, Omonia iz Nikozije in - ljubljanska Olimpija. Priložnost, da pot proti novi evropski jeseni nadaljuje suvereno, brezhibno, z neomadeževano statistiko. Naštete ekipe so bile namreč zadnje, ki so v kvalifikacijah za evropska tekmovanja do sinočnjega večera v svoji statistiki beležile izključno zmage. Bodo/Glimt in Vitoria sta bila z zmago na uvodni tekmi play-offa pri številki pet, preostalica četverica pri štirih zmagah.

Tako zelo impresivna je bila torej dosedanja pot zeleno-belih. Bolj impresivna tudi od najbolj optimističnih napovedi. In dovolj impresivna, da so Ljubljančani tudi ob ne najbolj ugodnem žrebu po visoki zmagi nad Šerifom verjeli, da je nova evropska jesen na dosegu roke. Tudi ob tem, ko so se kocke sestavile tako, da je Olimpijo na zadnji stopnički pričakala drugouvrščena ekipa hrvaškega prvenstva. Rijeka je ranljiva in premagljiva, je bilo slišati v prestolnici.

Profimedia


V resnici so podobno (vsaj potiho) opozarjali tudi marsikje ob Kvarnerju. Če ne bi, bi sinoči na Rujevici tudi ob visokih cenah vstopnic bržčas spremljali drugačne prizore in bi tudi preostanek stadiona bolj spominjal na sektor, odmerjen za gostujoče navijače. Zloglasna kletka na morski strani Rujevice je pokala po šivih. Nekoliko ironično je na semaforju nad njo v mastnih črkah pisalo "Dobrodošli!"

Najlepša vseeno zmajem
Dobrodošlica za goste iz slovenske prestolnice je bila po pričakovanjih tako ali drugače vse prej kot topla. Do večjih navijaških izgredov ob poostrenem policijskem nadzoru, ki je bil vzpostavljen praktično od avtocestnega izvoza v Postojni do vhodnih vrat Rujevice, k sreči ni bilo, že ob vstopu v začasen dom zasedbe iz pristaniškega mesta pa je postalo jasno, da popuščanja z ene ali druge strani na sosedskem dvoboju ne bo. Ne na tribunah in ne na igrišču.

Olimpija je v najtežji obračun za zdaj kratke, a zelo uspešne ere Victorja Sancheza vstopila v skladu z vsem tistim, kar smo opisovali v uvodu. Pogumno, celo za odtenek bolj podjetno in organizirano od nasprotnika. Ampak ni trajalo dolgo za potrditev hipoteze, da je bila visoka zmaga na prvenstvenem obračunu z Istro pretekli vikend zelo dobrodošla za samozavest razglašene reške ekipe.

Profimedia


Ob izteku pete minute je namreč na hitro izpadla desna stran ljubljanske obrambe, Pašalić je idealno zaposlil Ivanovića, a se je z odlično obrambo izkazal Matevž Vidovšek. Olimpija se je znašla v manjšem šoku, Hrvati so dobili krila. Ob navdahnjeni igri domačih so zmaji v naslednjih minutah trpeli, a kazni ni bilo in četa Victorja Sancheza je postopoma ponovno vzpostavila ravnotežje. Ljubljančani so povezali svojo igro, a si prave priložnosti niso ustvarili - Rijeka je bila še naprej nevarnejša, konkretnejša.

Razigrani hrvaški reprezentant Marco Pašalić je v 21. minuti po neposrednem strelu iz kota stresel prečko, dobrih deset minut kasneje pa so nekdanji hrvaški prvaki kronali svojo premoč. V skoku na sredini igrišča je bil premalo odločen Peter Agba, kot že večkrat pred tem, je med zvezno vrsto in obrambo Olimpije zazevala prevelika vrzel, ki so jo Rečani izkoristili za lahko in hitro tranzicijo, kljub vsemu temu pa je imel Franjo Ivanoviću ob sprejemu žoge v kazenskem prostoru gostov še vedno pred sabo zahtevno nalogo. Z njo je opravil rutinirano, lahkotno; z eno potezo je iz igre vrgel Jorga Silvo in Marcela Ratnika, z drugo je žogo v neubranljivem loku poslal v oddaljenejši kot Vidovškovih vrat.

Sprememba začetnega izida ni prinesla večje spremembe v razmerju moči na zelenici - minimalno vodstvo je bilo, roko na srce, najmanj, kar so si zaslužili domačini. In zmaji bi lahko bili zadovoljni, da je minimalni zaostanek vse, kar so si 'pridelali' pred odmorom. Lahko bi bili, če ne bi v zadnji minuti prvega polčasa dočakali celo najlepše priložnosti uvodnih 45 minut. David Sualehe je pred vrata Zlomislića poslal idealen predložek, žogo je na oddaljenejši vratnici srečal Raul Florucz, ki bi žogo moral le še preusmeriti v nebranjeno mrežo, a je ta zletela visoko preko vrat. Priložnost, da bi zeleno-beli v idealnem trenutku utišali Rujevico, je ostala neizkoriščena.

Profimedia


Nagrada za nepopustljivost
Za Radomirja Đalovića in njegove varovance je bilo to zelo resno opozorilo in sledil je silovit odgovor. Že v prvih sekundah drugega polčasa je nevarno sprožil Janković, Vidovšek je strel s skrajnimi napori uspel odbiti, kmalu zatem je bil po napaki Ratnika vnovič nevaren Ivanović, a tokrat manj natančen. Spremljali smo bolj odprto igro, v kateri je pogosteje do obetavnih priložnosti prihajala tudi Olimpija.

Profimedia


V 54. minuti se je ena takšnih ponudila Nemanji Motiki, ki je sprožil iz obrata, a je žoga zdrsnila tik mimo oddaljenejše vratnice. Znova je sledilo obdobje reške prevlade, a zmaji niso popuščali, niso obupovali. Nagrada je prišla v 75. minuti. Z nespretnim posredovanjem je Silvo v kazenskem prostoru podrl rezervist Gabrijel Rukavina, španski sodnik Cesar Soto Grado pa je brez oklevanja pokazal na belo točko. Okleval ni niti Pedro Lucas - suvereno izvedena najstrožja kazen je rezultat vrnila v delikatno ravnovesje. In tam bo vse do prihodnjega četrtka, do povratne tekme in peklenskega vzdušja, ki bo v zmajevem gnezdu pričakalo goste s Kvarnerja.