tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

17313X0054 Necenzurirano

Šolak ima novo tarčo: po T-2 kupuje še televizijo

luka doncic pf Reporter.si

Dončić, Golob in starleta: popisujemo ozadje ...

barnabas varga Ekipa24.si

Grozljivka! Madžarski nogometaš je nezavesten ...

poroka-na-prvi-pogled, irena, andrej Njena.si

Preslišana tragedija v eksperimentu Poroka na ...

oblak Ekipa24.si

Uau! Navijači so se pojavili na slovenskem ...

STA
STA
1 08.01.2024 19:25:08

Počivaj v miru, Kaiser Franz! Nogometni svet se poslavlja od umrlega velikana

Profimedia
Odzivi po smrti legendarnega nemškega nogometaša Franza Beckenbauerja.

"Na njegovo življenje lahko gledamo s spoštovanjem in veliko hvaležnostjo. Izgubili smo edinstvenega nogometaša in ljubo osebo. Bil je eden najboljših nogometašev na svetu, s svojo lahkotnostjo, eleganco in pregledom je postavljal nove standarde na igrišču. Njegova natančnost in karizma kot šef ekipe ter njegova energija in zagnanost kot vodja svetovnega prvenstva so nepozabni. Franz Beckenbauer je zapustil veliko zapuščino," je ob smrti Beckenbauerja dejal predsednik nemške nogometne zveze (DFB) Bernd Neuendorf.

"Žalosten sem, novica o njegovi smrti me je zelo prizadela. Menim, da je bil eden od velikih privilegijev v mojem življenju, da sem spoznal Franza Beckenbauerja in imel priložnost delati z njim. Najin skupen čas je bil okronan z naslovom svetovnega prvaka v Italiji 1990, ki ga brez njega nikoli ne bi dosegli. 'Kaiser' je bil navdih za več kot eno generacijo, nemški nogomet je izgubil veliko osebnost, jaz pa dobrega prijatelja," je dejal direktor članske nemške reprezentance Rudi Völler.

Evropska nogometna zveza (Uefa), ki jo vodi Slovenec Aleksander Čeferin, je ob žalostni novici zapisala: "Zelo smo užaloščeni zaradi smrti Franza Beckenbauerja, enega največjih nogometnih igralcev vseh časov. Na svetovnem prvenstvu je zmagal kot igralec in trener, na igrišču pa je bil eleganten in dominanten. Za vedno bo ostal v naših srcih."



Nogometni ikoni se je poklonil nemški kancler Olaf Scholz: "Franz Beckenbauer je bil eden največjih nogometašev v Nemčiji. Bil je navdih za številne generacije v nemškem nogometu. Pogrešali ga bomo. Moje misli so z njegovo družino in prijatelji."

Znani nekdanji nemški nogometaš Lothar Matthäus je Beckenbauerja označil za "enega največjih osebnosti kot igralca in trenerja, a tudi za največjo osebo izven igrišča". "Franz je bil izjemna osebnost, ne le v nogometu, užival je svetovno prepoznavnost. Bil je velik in radodaren človek, zapustil nas je dober prijatelj. Pogrešal ga bom, vsi ga bomo pogrešali," je zapisal Matthäus, rekorder po številu nastopov za "elf" in član zmagovite reprezentance na SP v Italiji.

Še vedno aktiven igralec Bayerna iz Münchna Thomas Müller je na omrežju X zapisal: "Zapustil nas je eden največjih nogometašev v zgodovini Bayerna. Počivaj v miru, Kaiser Franz. Nikoli ne bomo pozabili, kaj vse si naredil za nemški nogomet."

Članki iz rubrike