trebnje Svet24.si

Foto: Pri Trebnjem zapeljal z avtoceste in ...

pivo, nesreča, tovornjak, liezen Svet24.si

Foto: Mizerija pri sosedih, po cesti v nič stekli...

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Bo Golob ujel Janšo v fotofinišu volilne ...

doncic dallas 1 Ekipa24.si

Lukaaaa!!! Kakšna norišnica v Dallasu, ne boste ...

Govori se, da se ne bo vrnila v javnost do leta 2025 Odkrito.si

Kate Middleton - tehtala naj bi le 39 kg …

pogacar urska Ekipa24.si

To je velika ljubezen! Kaj je zaradi Pogačarja ...

STA
STA
0 10.06.2023 23:07:16

Kakšna drama na koncu! Liga prvakov je dobila novega vladarja!

Nogometaši Manchester Cityja so zmagovalci nogometne lige prvakov 2022/23. V finalu so danes v Istanbulu z 1:0 (0:0) premagali milanski Inter. Edini gol na tekmi je v 68. minuti dosegel Rodri.

* Olimpijski stadion Atatürk, gledalcev 71.412, sodniki: Szymon Marciniak, Pawel Sokolnicki in Tomasz Listkiewicz (vsi Poljska).
* Strelec: 1:0 Rodri (68.).
* Manchester City: Ederson, Akanji, Dias, Ake, Rodri, Stones (od 82. Walker), Silva, De Bruyne (od 36. Foden), Gündogan, Grealish, Haaland.
* Inter: Onana, Darmian (od 84. di Ambrosio), Acerbi, Bastoni (od 76. Gosens), Dumfries (od 76. Bellanova), Barella, Calhanoglu (od 84. MkitarjanO, Brozović, Dimarco, Džeko (od 57. Lukaku), Martinez.
* Rumeni kartoni: Haaland (90.+2.), Ederson (90.+3.); Barella (59.), Lukaku (83.), Onana (90.+2.), Inzaghi (90.+6.).
* Rdeči karton: /.

Nogometaši Manchester Cityja so upravičili vlog favorita in v Istanbulu osvojili ligo prvakov. Gre za prvo tovrstno slavje ekipe, ki je bila v finalu že pred dvema letoma, ko pa je finale dobil londonski Chelsea. Italijani se lahko pohvalijo s tremi evropskimi klubskimi naslovi, v ligi prvakov so zmagali leta 2010, v nekdanjem pokalu državnih prvakov pa v letih 1964 in 1965.

Prvi del ni postregel z golom. Aktivnejši in nevarnejši so bili nogometaši Manchestra, a tudi Inter je v nekaj akcijah, manjkal je zaključek, dokazal, da lahko preseneti papirnatega favorita. Angleži so začeli nevarno. Najprej je bil v tretji minuti na levi strani znotraj kazenskega prostora v dobrem položaju Erling Haaland, ki je streljal visoko čez gol, dve minuti kasneje se je v gneči v kazenskem prostoru na desni strani dobro znašel Bernardo Silva, a je tudi v tem primeru žogo zletela mimo vrat.


Inter je kasneje vzpostavil ravnotežje, vsaj trikrat pa je z napakami pomagal tudi Manchestrov vratar Ederson, a Milančani niso prišli do zaključka. Najlepšo priložnost je imel v 27. minuti Haaland, vratar Andre Onana pa je žogo po strelu z levico brez težav ukrotil. Angleži so nekajkrat poskušali silovito tudi z razdalje, a bili nenatančni. Že v 36. minuti pa je Manchester ostal brez Kevina de Bruijna, ki se je nekaj minut pred tem poškodoval.

V drugem delu je bila slika na zelenico podobna, prva priložnost pa se je ponudila Lautaru Martinezu, ki je izkoristil nesporazum v obrambi Manchestra, se sam znašel pred Edersonom, a bil preveč na levi strani ob vratnici in slabo zaključil.

Manchester je v drugem delu izkoristil prvo priložnost. V 68. minuti je odbito žogo s kakšnih 11 metrov v gol zabil Španec Rodri, pred njim je na desni strani s strelom poskušal Manuel Akanji. Inter je bil blizu izenačenju v 71. minuti, ko je Federico Dimarco z glavo "lobal" Edersona, a je žogo ustavila prečka, v drugem poskusu pa je zadel noge soigralca Romeluja Lukakuja. Ta je bil nevaren minuto kasneje.

V 77. minuti bi tekmo lahko odločil Phil Foden, a je Onana ubranil svojo mrežo in podaljšal upanje črno-modrih. Več poskusov Interja z razdalje je bilo nenevarnih. Še eno priložnost za izenačenje je imel v 87. minuti Lukaku. Vratar Manchestra Ederson pa se je izkazal pri poskusu Robina Gosensa po podaji s kota, ki je bil na vrsti že po izteku sodnikovega podaljška in svoji ekipi priboril zmago.

Varovanci Pepa Guardiole, ta je dva naslova osvojil že z Barcelono, so si naslov priigrali v velikem slogu, saj letos v ligi prvakov niso izgubili in kronali izjemno sezono v kateri so osvojili tudi angleško prvenstvo in pokal. Na poti do finala so v osmini finala s skupnim izidom kar 8:1 odpravili Leipzig Kevina Kampla, v četrtfinalu so s 4:1 izločili Bayern, v polfinalu pa s 5:1 branilca naslova in s 14 evropskimi naslovi rekorderja, madridski Real.

Tekma je bila tudi nova zgodovinska priložnost za slovenski nogomet. Vratar Samir Handanović, čeprav ni stopil med vratnici, bi lahko postal prvi Slovenec z naslovom zmagovalca lige prvakov. Ob njem so doslej v finalih igrali še Srečko Katanec, Zlatko Zahović in Jan Oblak. Slednji in Katanec se sicer lahko pohvalita z zmagama v drugih dveh evropskih tekmovanjih - Katanec je leta 1990 dobil pokal pokalnih zmagovalcev, Oblak pa 2018 evropsko ligo.

Značke: nogomet, liga prvakov

Članki iz rubrike