Arian Svet24.si

Je kmet Jan med košnjo naletel na truplo ...

horoskop Svet24.si

Različni astrološki znaki, različne poti do ...

1689255087-fgetyuwws-27-1689254999369 Necenzurirano

Pod Janšo je bil urednik na RTV, zdaj bi šel na ...

pavser vilfan nikolic brozovic Reporter.si

Popoln kaos na RTV: član uprave Franci Pavšer ...

andraz sporar slovenija anglija Ekipa24.si

Presrečni Šporar je razkril, s katerim ...

jože-mastnak Njena.si

Prihaja Ljubezen na vasi, kjer bo kraljeval Jože ...

slovenija euro 2024 veselje Ekipa24.si

Zdaj je jasno, s kom in kdaj bodo Slovenci napadli...

STA
STA
0 15.12.2022 12:32:52

Real, Barca in Juve v težkem položaju: Lahko igrajo superligo, posledice pa brutalne in jasne!

Profimedia
Generalni pravobranilec pri sodišču EU, ki obravnava tožbo snovalcev superlige proti krovnima nogometnima zvezama Uefi in Fifi, je danes potrdil stališče obeh zvez, da lahko ukrepata proti ustanoviteljem novih tekmovanj, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Gre sicer za neobvezujoče mnenje, ki pa mu sodišče EU pogosto sledi.

Projekt superlige je športno javnost pretresel aprila 2021 in hitro doživel polom. Močno se je načrtom uprla Evropska nogometna zveza (Uefa) s slovenskim predsednikom Aleksandrom Čeferinom na čelu. Ta trenutno vodi najpomembnejši in najmočnejši projekt klubskega nogometa na stari celini, ligo prvakov.

Od 12 klubov, ki so ustanovili superligo, jih je devet v nekaj dneh odstopilo od projekta, ostali so le Real Madrid, Barcelona in Juventus, ki še vedno zagovarjajo to tekmovanje kot rešitev za evropski nogomet. A na drugi strani jim nogometni deležniki pod okriljem Uefe, Združenja evropskih klubov (Eca) in navijaških organizacij očitajo, da jim je mar le za lastne prihodke, za nogomet na splošno pa ne.

V sodnem sporu snovalci superlige obtožujejo Uefo in Mednarodno nogometno zvezo (Fifo) zlorabe monopolnega položaja, kar naj bi jim preprečilo uresničitev njihovega projekta. Na drugi strani Uefa pravi, da zagovarja model odprtih tekmovanj, zasnovanih na športnih dosežkih in solidarnosti za vse nogometne deležnike.

Uefa tudi vztraja, da imajo klubi, ki bi želeli ustanoviti superligo, vso pravico to tudi storiti, a ob tem ne morejo sedeti na dveh stolih. To mnenje je danes potrdil generalni pravobranilec sodišča EU.



Lahko, a ne brez posledic
"Čeprav ESLC (podjetje, ki stoji za superligo, op. STA) ima pravico do ustanovitve neodvisnega tekmovanja zunaj okvirja Uefe in Fife, ne more ob ustanovitvi tovrstnega tekmovanja brez njune predhodne odobritve še naprej sodelovati v tekmovanjih pod okriljem Fife in Uefe," mnenje Rantosa povzema spletna stran sodišča EU.

Tako bi snovalci superlige lahko nadaljevali svoj projekt, vendar bi ob tem morali izstopiti iz vseh obstoječih tekmovanj, tako državnih prvenstev kot tudi evropskih klubskih tekmovanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Uefa je pričakovano pozdravila predstavljeno mnenje. "Mnenje predstavlja spodbuden korak k ohranitvi obstoječe dinamike in demokratične upravljavske strukture evropske nogometne piramide. Prav tako krepi osrednjo vlogo zvez pri zaščiti športa," je v sporočilu za javnost zapisala krovna zveza.

Značke: nogomet, sodišče, eu

Članki iz rubrike