Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
11.03.2022 10:42:19
Deli članek:

JOČE MI SRCE, toda moramo ... Čeferinova IZPOVED, ki je ZATRESLA SVET! Te besede POVEDO VSE!

Profimedia

Najvplivnejši Slovenec na svetu, predsednik Evropske nogometne zveze, Aleksander Čeferin, je v pogovoru za sloviti italijanski dnevnik Corriere della Sera močno razburkal svetovno politično in nogometno sceno.

Čeferin je med drugim veliko govoril o tem, zakaj se je Uefa odločila za sankcije na račun Rusije in v zvezi s tem potegnila številne poteze. Med drugim je Uefa finale lige prvakov prestavila iz St. Peterburga v Pariz. "Uvedli smo športne sankcije, na drugi strani pa tudi pomagamo milijonom ukrajinskih otrok in beguncem. Na Uefo politika ne vpliva, toda politika je del življenja in mi lahko vplivamo nanjo, saj imamo veliko podpore. Odnos Uefe in Putina je bil pred vojno korekten, saj je bil pripravljen sodelovati. Mislim, da ni nogometni navijač. Raje ima druge športe," je med drugim dejal italijanskim kolegom.

Je bilo prav, da je mednarodni šport izključil ruske športnike in klube – je zanimalo novinarja slovitega časnika Corriere della Sera. "Sankcije so nujne, saj to ni politična, ampak humanitarna kriza. Joče mi srce, ker moramo kaznovati ruske športnike, saj to ni njihova vojna. Niso je ne hoteli ne želeli in niso se oni odločili zanjo. Toda za mir moramo pokazati enotnost," je dejal, in ta citat glasno odmeva po celotnem svetu. Priznajmo – izbral je besede, da ne bi mogel boljših. 

Uefa je tudi prekinila pogodbo z ruskim velikanom Gazpromom. "To je bila pravilna odločitev, ki nas bo do leta 2024 stala 150 milijonov evrov. Poznalo se nam bo v proračunu, toda ljudje umirajo. Vsak dan se slišim s predsednikom ukrajinske nogometne zveze in rusko nogometno zvezo sem opozoril preden smo se odločili: 'Nisem strahopetec. Stvari ne počnem na skrivaj!'" Ali je nasploh pomembno, od kod prihaja denar, je še zanimalo novinarja. "To je populistična tekma. Politiki lahko vpijejo, toda, kdo je Uefa, da sodi o političnih sistemih in vladah? Ali zahodna podjetja spoštujejo človekove pravice? Politiki so od nas zahtevali, da prekinemo z Gazpromom, še preden so bile uveden sankcije. Toda Evropa še vedno kupuje ruski plin," je dejal